Moderátoři: smith

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#21 - 8. 2. 2012, 15:27

Platce DPH - nove je to tak, ze se jim stava ten, kdo ma za poslednich 12 mesicu hruby prijem 700 tisic Kc (do minuleho roku to bych milion). Ale uz 2-3 roky plati zakon, ze pokud vyuzijete v zahranici jakoukoliv sluzbu, tak se musite automaticky stat platcem DPH. Myslim, ze o tom nevi porad spousta lidi a spousta lidi uz s tim melo problemy, protoze platce DPH se stane kazdy, kdo treba vyuzije reklamu na Google. A bojim se, ze prodej mince treba pres ebay je uplne to same - vyuziti sluzby v zahranici, takze clovek se automaticky stava platce a neda se s tim nic delat, leda po 6 nebo 12 mesicich pozadat o zruseni platcostvi, pokud za tu dobu nema prekroceny prijem a nejede nic se zahranicim.

Pamatuji si, jak pred pred cca 1-2 roky v TV jel porad o nejakych studentkach-prekladatelkach, co si vydelaly na zivnostak par korun za preklady, ale protoze to udelaly pro cizi firmu, tak najednou zjistily, ze se musely stat platce DPH. Ale zjistily to po X mesicich, takze jim k tomu domeril financak DPH (ktere ony nedostaly a tim padem se jim zmensil i prijem) a navic dostaly pokutu (ta byvala 10%) a snad i procenta z prodleni. Kdyz k tomu zapocitam podvojne ucetnictvi a nevim co vsechno, tak to byla celkem sranda...

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#22 - 8. 2. 2012, 15:27

To karell.

S tímto názorem naprosto souhlasím. Pokud chceme dělat něco pořádně, musíme tomu věnovat hodně času. Znám několik lidí, kteří se tím živí, vydělali dost peněz, ale ten čas bych tomu věnovat nechtěl. Navíc je tato činnost ve vztahu ke sběratelství dost změnila a na prvním místě není krása mince, nebo koníček, ale pouhá starost o to kolik se na minci nechá vydělat.
Kdysi mě na aukci v Brně řekl jeden Slovák. Pokud chcete vytvořit hezkou sbírku s myšlenkou, nesmíte koukat na ceny a musíte peníze vydělat v jiných aktivitách. Proto já se držím hodně daleko od obchodování, obchodníků s jejich myšlením a vyhledávám opravdové sběratele, se kterými si mám o čem popovídat. Bohužel jich moc není a spíše ve svém okolí vidím obchodníky, investory atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

karell

Uživatel

Zaregistrován
8. 6. 2008

#23 - 8. 2. 2012, 15:32
karell: ale hromada lidí z tohoto fóra už dávno s mincemi obchoduje (a zdaleka ne všichni legálně). Nevidím nic špatného na tom, něco si přivydělat ke svému platu a tak umožnit větší rozšíření mé sbírky.. už vůbec nemluvě o tom, že kdybych ztratil práci, tak to nebude znamenat totální výpadek příjmů. Abych to dělal naplno, tím bych se asi tak dobře neuživil (to bych do toho musel jít nejspíš s někým dalším a rozjet to ve velkém a snažit se vybudovat firmu, která pořádá aukce, má kamenný obchod atd.).

tenzor: nemyslel jsem to ve zlém, právě že vím, že plno lidí s mincemi "obchoduje" a nepřidělává si starosti s živnosťákem a úřady. Chápu, že chceš být vůči státu férový a mít klidné spaní, ale pak opakuji buď sbírej, nebo obchoduj, obojí fakt nelze dělat pořádně. Mám ve svém okolí několik známých sběratelů, kteří tuto zkoušku již mají za sebou a po procitnutí se vrátili jen ke sbírání, třeba si na mně za čas vzpomeneš. Pokud se ti bude dařit, budu ti to jen přát.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#24 - 8. 2. 2012, 15:36

Tovy - jsem zivnostnik (obchodnik) a mesicni platce DPH a podvojne ucetnictvi se me netyka, to je zalezitost s.r.o. a pod.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#25 - 8. 2. 2012, 15:46

Kucera, Tovy: děkuji za informace.. to s těmi náklady v účetním období je nemilé, ale celkem logické, co se dá dělat. Horší je to s tím plátcovstvím DPH, o důvod víc, proč se vyhnout nakupování přes firmu.. vypadá to, že tento stát chce za každou cenu oškubat co nejvíc právě drobné podnikatele za každou cenu😞 A k čemu je schengenský prostor, když má ve skutečnosti tolik omezení (místo aby bylo člověku jedno, jestli něco nakoupí tady nebo v Německu), také moc nechápu.
karell: díky za názor, uvidíme..

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#26 - 8. 2. 2012, 15:46

Kucera, Tovy: děkuji za informace.. to s těmi náklady v účetním období je nemilé, ale celkem logické, co se dá dělat. Horší je to s tím plátcovstvím DPH, o důvod víc, proč se vyhnout nakupování přes firmu.. vypadá to, že tento stát chce za každou cenu oškubat co nejvíc právě drobné podnikatele😞 A k čemu je schengenský prostor, když má ve skutečnosti tolik omezení (místo aby bylo člověku jedno, jestli něco nakoupí tady nebo v Německu), také moc nechápu.
karell: díky za názor, uvidíme..

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#27 - 8. 2. 2012, 15:50

Myslim si ze Tenzor by sanci uchytit se na trhu mel. Pokud vim tak jeho hlavnim zaberem je antika, rozumi ji a ukazte mi u nas nejaky e-obchod ktery se ji prioritne zabyva. Samozrejme znalosti o oboru jsou jedna vec, chce to mit zdroje a pristup k prodejnemu materialu a take jednat seriozne jak jiz zminoval Evropa. Sice rozjezd asi nejakou dobu potrva a take bez urcite propagace to nepujde.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#28 - 8. 2. 2012, 15:58

Podle mého názoru si spíše myslím, že je podmínkou začít s komercí. Tedy s mincemi Československa, ražbami FJI atd. a nevsázet na antiku, i když v ní je Tenzor odborník. Samozřejmě je dobré mít mince z více oborů, ale vlajková loď potencionálního úspěchu by měla plavat v jiných vodách. Stačí ztrávit trochu času v některém obchodu a sledovat potencionální kupce, co poptávají a proto pokud chceme uspět, musíme se přizpůsobit.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

taho

Uživatel

Zaregistrován
7. 2. 2011

#29 - 8. 2. 2012, 16:15

Osobně se aukcí zúčastňuji minimálně, ale když draží obchodníci s mincemi a dost často jdou s cenou na doraz. Tak buď to musí mít do své sbírky, nebo kupují pro někoho do sbírky, nebo čekají, že díky jejich ceně dotyčná věc stoupne a prodají ze ziskem, nebo mají znalosti ciziny a vyvezou. Prodejem zboží (na ŽL) jsem kdysi vypomáhal svému rodinnému rozpočtu, ale vždy musím levněji koupit a dráž prodat. Evropa1 má pravdu, že je podmínkou začít s komercí. Kolik začínajících sběratelů začne s antikou?

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#30 - 8. 2. 2012, 16:28

No, možná byste se divili, poslední dobou vím hned o několika. Samozřejmě je to může po pár měsících přestat bavit.. u antiky je ze začátku takový pěkný faktor "ó, 2000 let stará mince!"🙂
Hodlám prodávat mince do roku 1914, čím se naopak zabývat rozhodně nehodlám, je prodej euromincí, ČR pamětních apod. Samozřejmě antiky v nabídce hlavně ze začátku bude nejvíc, protože jí nejvíc rozumím, mám celkem přehled o cenách a tom, co tady jde za kolik prodat atd.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.