Moderátoři: smith
Zaregistrován
31. 7. 2007
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jestli náhodou nevíte o nějaké literatuře, kde jsou zpracovány nálezy mincí na území dnešního Zlínského kraje (Uh. Hradiště, Zlín, Kroměříž) popř. jestli někdo nevíte jaké typy mincí zde mají co se týká nalezišť největší zastoupení.
Díky.
Zaregistrován
15. 5. 2009
Nálezy mincí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I-III, je to ovšem z 50.let, novější aktualizace není (snad jakž takž pro denárové období), samostatně pro tuto oblast o ničem nevím, no a našlo se tu jako všude - od antiky po novověk.
Zaregistrován
14. 10. 2008
Nálezy mincí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I-III je na nálezy zatím nepřekonané dílo, mohu jen doporučit.
Bohužel se dost blbě shání a dost draho. Jinak bych rozhodně zašel do tamních muzeí a poptal se tam, dle vlastních zkušeností jsou celkem ochotní (teda většinou).
Na Moravu je také zajímavé Dr. I. L. Červinka: Nálezy mincí z Moravy.
"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"
Zaregistrován
6. 7. 2009
Podival jsem se do II.dilu (nalezy udobi denaroveho,brakteatoveho a grosoveho). Krome zakladnich udaju v textove casti (priblizne datum ulozeni, datum odkryti, soupis, odkaz na zpracovany popis a soucasne misto ulozeni nalezu v padesatych letech) jsou v priloze jeste mapky s vyznacenim mist nalezu s rozdelenim na jednotliva udobi. Napr.z udobi grosoveho 1300-1400 jsou tam uvedeny nalezy z Uh.Hradiste, Uh.Brodu, Divnice, Sazovic, Tecovic, Kostelce, Vizovic a Holesova.
Zaregistrován
15. 5. 2009
Ten Červinka dnes na aukru taky udělal slušnou sumu, těžko se shání ....
Spoustu nálezů které měl k dispozici v MZM už bohužel nezpracoval, např. jestli se nemýlím několik tisíc grošů z Morkovic (okr.KM), ze kterých dokonce dělal typologii - Nálezy II, č.2029
Zaregistrován
14. 10. 2008
Kvalitní literatury je hold nedostatek.👿 👿
"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"
Zaregistrován
9. 3. 2010
jv64: Zdravím. Je možné o těch Morkovicích zjistit něco bližšího ?
Zaregistrován
15. 5. 2009
marfy: zkusím zapátrat, mám dojem, že je o tom i někde v Num.listech,
zatím aspoň z brožury o Červinkovi (spodní odst.) horní polovina stránky je ještě zajímavější, vzhledem k tomu že byl kustodem brněnské muzejní sbríky se mě ty názory líbí.
ševci: které období Tě zajímá?
Obrázky:
Zaregistrován
31. 7. 2007
Díky moc. Šel by ne mejl poslat nějaký scan z té knihy? Zajímá mne teda to grošové období ale také denárové.
Zaregistrován
6. 11. 2008
ááá detektory zahálejí... 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.