Moderátoři: smith
Zaregistrován
4. 7. 2010
má očko z druhý strany? nebo je to jen ploška?
Zaregistrován
1. 8. 2010
Zaregistrován
13. 1. 2016
Církevní Typář, prosím o každou informaci o tomto pečetidle. Moc jsem jich nenašel
Obrázky:
Zaregistrován
13. 1. 2016
Otisk
Obrázky:
Zaregistrován
4. 7. 2010
Předně bych ho vyčistil, ale to je práce pro profíka.
http://petschaften-archiv.de/?page_id=288
najít se jich dá dost, ale bez čitelnýho obrazu těžko někdo určí.
Jinak pěkný věcička.
Zaregistrován
13. 1. 2016
Už jsem kontaktoval archeologa z muzea v Praze, očistu nechám už na nich. Mě pak stačí pouze kvalitní fotky🙂
Zaregistrován
4. 7. 2010
Tak to palec hore. Snad to halabala neurčej a nezašijou někam do depozitu..
Zaregistrován
15. 7. 2015
Zdravím kolego,
jedná se o církevní typář z 14. století s možným přesahem do 15. století, patřil nejpravděpodobněji církevnímu hodnostáři na úrovni opata,či komventu. Věc je to bezesporu zajímavá a samozřejmě určitelná, bohužel v ne zcela ideálním stavu.Rád bych podotkl, že jakékoliv dočišťování bych v současné podobě neprováděl, typář je nutné nejprve celý zpevnit, jelikož každý další otisk do modelíny s sebou přináší vytržení patiny z tělesa pečetidla a krom estetické škody je především ohroženo jeho správné čtení. Písmo pečetidla je gotická majuskula s lehce unciálními prvky co jsem letmo posoudil. Restaurováním se zabývám, tedy máš li zájem se o věci dozvědět více, aby se typář uchoval co nejdéle rád ti poradím. Vzhledem k tomu, že cílem tohoto fora jistě není konkrétní debata nad postupem reataurování a zpevňování tohoto pečetidla, nehledě na skutečnost, že vše posuzuji z fota, přikládám svůj mail a budeš li chít o typáři se můžeš dozvědět více jak z hlediska komu patřil, tak z hlediska jeho záchrany. Pěkný den. mail: pavel.zprac.odp.hp@gmail.com
Zaregistrován
4. 7. 2010
Psal že to odevzdal, takže už je o pečetidlo s největší pravd. odborně postaráno.
Zaregistrován
13. 1. 2016
Psal jsem, že pan Archeolog je kontaktován, tedy Typář ještě mám, nicméně jen čekám na cestu do Phy. abych ho předal.
Jinak Paulus, díky moc za informace a ještě se zeptám...je možné, že ta modlící se postava ve spodní části je zárověň i majitel pečetidla?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.