Moderátoři: numpszi, smith

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#11 - 25. 12. 2012, 22:36

No, mně by to právě vadilo spíš u katalogu (ať je to Novotný nebo Bajer ...), protože tam je reprodukce bankovky skutečně zásadní a na prvním místě - obdobně jako u katalogů známek (nebudou tam známky vystříhané z dopisů ...). Tady mi to přijde (alespoň na ten první pohled, tj. publikace, která má přece jen ambice - podpora AV ČR v kombinaci s takovouto děsivou přílohou), že bude autor spíš machr přes bankovnictví/hospodářství/peněžní oběh a není sběratelství mu nic neříká - vše má jen jako dokladové stavy (UNC nebo 5 ... všechno jedno) ... ale přece jen .. ta zválená stovka ... to je takový diletantský sběratel/nesběratel :/ (nevím, když už bych byl jo línej, tak bych si to postahoval prostě z netu, ale tady ani to ne)

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#12 - 25. 12. 2012, 22:41

hmm ... tak o bankovky se asi zajímá ... (recenze - Víkend): "Z přiznané osobní vášně pro české mince a bankovky z 18. až 20. století sepsal pražský historik Roman Vondra (1979) stručný přehled tuzemských platidel. Prvních sto stránek obsahuje výklad členěný do osmi kapitol, druhá, rozsáhlejší, na křídě tištěná část přináší barevné reprodukce bankovek a mincí. Academia, Praha 2012"

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#14 - 25. 12. 2012, 22:51

ještě mě napadlo, že by (obdobně jako mincaři?) mohl nechávat sesbíraný materiál v původním stavu (tzn. dále neupravován) ... tj. pokud byl ohnutý roh, tak to tak nechat ... a vzít od každého první kus, co mu přijde do ruky (stav UNC nebo 5 je fuk) ...

ZetPe

Uživatel

Zaregistrován
10. 9. 2010

#15 - 25. 12. 2012, 23:22

Souhlas s Majklem. Ta kniha je děs běs. Na obrazovou půlku knihy je škoda toho křídového papíru. Taky jsem si ji objednal pod smrk. Zatím mám přečteno cca 20 stran a už jsem narazil na věcné chyby.
Zřejmě si autor napsáním této knihy slibuje slušný honorář, za který možná pořídí lepší kousky do své "luxusně publikované" sbírky.

Jelikož jsem z branže (sazeč, grafik), tak u mne tato kniha po grafické stránce propadla na celé čáře.

P.S.: Jinak hezké vánoční svátky vám všem.

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#16 - 26. 12. 2012, 08:28

Členové akademie věd jsou poučeni, že za cizí obrazové přílohy se platí (autorské poplatky) a tudíž to zvyšuje cenu výsledné knížky/článku. Takže bych se nedivila kdyby autor šáhl po vlastních či free zdrojích ;-) .

Pánové uvědomte si, že pokud by jste poskytli vlastní skeny, musela by se s váma sepsat příslušná smlouva aby to bylo kryté po právní stránce.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#17 - 26. 12. 2012, 10:00
Členové akademie věd jsou poučeni, že za cizí obrazové přílohy se platí (autorské poplatky) a tudíž to zvyšuje cenu výsledné knížky/článku. Takže bych se nedivila kdyby autor šáhl po vlastních či free zdrojích ;-) . Pánové uvědomte si, že pokud by jste poskytli vlastní skeny, musela by se s váma sepsat příslušná smlouva aby to bylo kryté po právní stránce.

Tady je vidět, že zisk z prodeje, převládl nad kvalitou knížky. Na netu jsou tisíce bankovek ke stažení, bez smlouvy(free zdroj), aby mu to zvyšovalo náklad na knihu. Divím se, že ji po konečné korektuře pustili do světa?! Proto se ani po té knížce nebudu shánět! Už jsem takto párkrát "naletěl"!

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#18 - 26. 12. 2012, 11:53

.... zrovna u skenů bankovek, bych to moc na nutnost uzavírat smlouvu neviděl ... autorská práva tam má max. ČNB/autor bankovky (?) ... a pokud si pamatuju dobře, tak se právní úprava (zobrazování, využívání motivů atd.) vztahuje pouze na platidla aktuálně platná ... a zase - kdyby tomu věnoval chvilku navíc, určitě by se s někým domluvil, kdo by mu (třeba i s chutí), dodal skeny svých bankovek a mohlo by být jméno uvedené jen v poděkování (viz publikace od Karasiewicze ...)

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#19 - 26. 12. 2012, 11:58

Když se tu ještě takto pěkně rozjela diskuse, mohu se zeptat na vaše subjektivní názory na tyto další publikace?

1) Šouša/Šůla - Peníze v proměnách moderní doby
2) Staněk - Peníze v českých zemích
3) Němečková - Naše měna a peníze v zajetí politiky 1938 - 1947
4) Publikace ČNB (Peníze 1919 - 1992, Peníze 1993 - 1994 a teď ta poslední České bankovky a mince 1993 - 2012)

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován
30. 3. 2008

#20 - 26. 12. 2012, 12:46
Když se tu ještě takto pěkně rozjela diskuse, mohu se zeptat na vaše subjektivní názory na tyto další publikace? 1) Šouša/Šůla - Peníze v proměnách moderní doby 2) Staněk - Peníze v českých zemích 3) Němečková - Naše měna a peníze v zajetí politiky 1938 - 1947 ...

subjektivně vzato je pro mě prvně jmenovaná kniha taková klasika. Šůlovy články jsou jedny z nejlepších a tento počin je tak jeho dalším skvělým zářezem na pažbě. Staňka jsem jen jednou prolít a nijak mě nezaujal. Lidé v mém okolí ho hodnotí velmi pozitivně, já ale tenhle názor nesdílím.
Němečková je dnes už taky taková klasika, byť je to spíš kniha zaměřená historicko - ekonomickým směrem. Jak už tady bylo řečeno někomu sice může vadit salátová obrazová příloha, já osobně to ale beru jako marginálii už jen proto, že text na ně stejně moc neodkazuje a v celé knize je to v podstatě jen jakýsi apendix.
Knížky od ČNB, včetně jubilejních z STC, vidím taky dost pozitivně. Není moc centrálních bank, které by se tak dobře prezentovaly i v tomto směru. Ze všech těch zhruba 4 knih ČNB vidím asi jako nejlepší tu poslední od pana Surgy. skvělé provedení, supr detailní obrázky, nově publikované informace o tisku ČR bankovek. Takhle kniha zkrátka plní svůj účel vydání i formu provedení na 200%.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.