Moderátoři: smith

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#21 25. 11. 2014, 11:33

Paul napsal/a:

Neznamená, že kdo nespolupracuje, hledá ze zištnejch důvodů.
To je silně paušalizující.

Pokud by tam takové zištné důvody nebyly, vyhledávali by tito hledači v případě zajímavých nálezů odborníky sami a dávali by tyto věci k dokumentaci. Kolik lidí to takto dělá? Moc jich není, ostatní si své nálezy pytlíkují doma, časem zapomenou, kde se to našlo a okrádají společnost o podstatné informace. To je zištné chování.

Hledač, který má rád historii a baví ho objevovat historické artefakty, by se měl poté také podělit o získané informace. A to se nemusí týkat jen těch velmi starých předmětů.

Argumentovat tím, že archeolog nepozná nějaký předmět, který je na první pohled zřejmý, je také paušalizace, protože nevíme, za jakých okolností k tomu došlo. Nějaký mladý archeolog těsně po škole nemůže znát všechno. Většinou se také každý arch. nějak specializuje a je dobrý ve svém období, zatímco jinde plave, stejně jako třeba v numismatice. Takže jim to nemůžeme zazlívat. Jsou to také jenom lidi.

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#22 25. 11. 2014, 11:44

Paul napsal/a:

Já bych NEODEVZDAL ani hovnem. Dřív jsem měl opačnej názor,

ale když vidim že profesionální archeolog určí závěšek jako pečetidlo, nebo že depot mincí sypali z pytle jak brambory (to mě vytočilo). Navíc pokud to najdeš detektorem, provádíš nepovolenou prospekci a odměna ti nenáleží.

Takže NE.

Pak to asi nebude profesionální archeolog. Bohužel chyby nebo neprofesionalita se dějí, a to v jakékoli činnosti člověka. Ve většině případů to snad ale takto nevypadá.
S tím, že odměna v případě nálezu detektorem nenáleží, víceméně souhlasím. Detektoring by měl být koníček, nikoli nástroj k vydělávání peněz. Jak říkám, je to o lidech, čest světlým výjimkám, které naštěstí existují 😉

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#23 25. 11. 2014, 11:45
Paul napsal/a: Neznamená, že kdo nespolupracuje, hledá ze zištnejch důvodů. To je silně paušalizující. ...

Já když jsem hledal, jakože teď už nula nula nic, nemám čas ani náladu, tak mám nálezy taky zapytlíkovaný, s kartou kde mám datum nálezu, lokaci, a GPS.
V muzeu jsem taky byl, s archeologem jsem pokecal.

Možná okrádám společnost, že jsem neodevzal vše co jsem našel, možná okrádá společnost mě, že by mě kriminalizovala, jako to třeba udělali archeologové v případě nálezu meče, kde se z nálezce stal v novinách gauner, ačkoliv to bylo úplně jinak.

• dodatek, nestojím na straně hledačů, poslední dobou jsem se s většinou stejně jen hádal.
Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#24 25. 11. 2014, 11:50

Samozřejmě je to i o lidech. Někteří archeologové holt nemají pochopení, ale znám i dost těch, kteří ho mají a také nutně netrvají na odevzdání nálezu, ale postačí jim jen ty informace. Je to opravdu složitá situace, ale kdo chce, ten si svého "solidního archeologa" najde .

Měl by mi na toto téma teď vyjít článek v časopisu Český detektoring.

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#25 25. 11. 2014, 11:57

Informace ohledně nálezu jsou kolikrát cennější, než nález sám. A právě toho mi je líto, že okolnosti při nálezech nejsou nikde zaevidovány. Kde potom ty samotné věci skončí, je už takové méně podstatné (v uvozovkách).

Profilový obrázek
Romolo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 2. 2014

#26 25. 11. 2014, 11:59

Nač poklady,když je není čím uzmout,propadají skrz prsty?Proč to v UK jde,že by lepší biochemie?

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#27 25. 11. 2014, 12:04

Romolo to je argument většiny hledačů, V UK TO JDE.

Ale v UK se domlouvaj hledači s majitelem pozemků, a Češi? Už teď vim jak by to dopadlo, přesouvání nálezů na vlastní pozemek a podobný vychcanosti.

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#28 25. 11. 2014, 12:13
Samozřejmě je to i o lidech. Někteří archeologové holt nemají pochopení, ale znám i dost těch, kteří ho mají a také nutně netrvají na odevzdání nálezu, ale postačí jim jen ty informace. Je to opravdu složitá situace, ale kdo chce, ten si svého "solidního archeologa" najde . Měl by mi na toto téma teď vyjít článek v časopisu Český detektoring.

Ta cesta pohýho dokumentování, ale ponechání ve vlastnictví (pokud se nejedná o něco extra významnýho) je hodně rozumná věc.

Profilový obrázek
Romolo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 2. 2014

#29 25. 11. 2014, 12:17

..a na to významné už by se někde ušetřilo,souhlas.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#30 25. 11. 2014, 14:16

Já to tak praktikoval, ještě v dobách, kdy jsem také hledal. Byl jsem s archeologem v TP domluvený, předmět jsem mu půjčil třeba na měsíc, on si ho zdokumentoval, naměřil, sfotil, nechal udělat perokresby a pak vrátil. Jde to, jen to chce oboustranou vůli a pochopení ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.