Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Glembek

Uživatel

Zaregistrován
28. 12. 2008

#1 - 28. 12. 2008, 15:31

Vážení kolegové filatelisté.
Čirou náhodou se mi dostal do rukou Zpravodaj Svazu slovenských filatelistů č. 3/2008, a tak jsem začal srovnávat se zpravodaji, které nám (občas) posílá náš Svaz českých filatelistů.

1. Ve slovenském zpravodaji je uvedena řada zajímavých informací včetně edičního plánu, novinek, ale také kompletní zpráva vedení ZSF k valné hromadě 2007, včetně počtu klubů, členů, celkové výše příspěvků. A také toho, čemu se vedení našeho svazu vyhýbá úspěšněji, než pověstný čert kříži. Totiž kompletní ekonomické zprávě. To vše v číselné řadě za celé období působení od minulé valné hromady.
  2. Slovenský svaz vydává tyto zpravodaje minimálně tři v roce na kvalitním papíru, barevně. My dostáváme dva cyklostylované (nebo mizerně kopírované) na papíru jen o poznámí kvalitnějším, než toaleťák. Úroveň a hodnotu informací porovnávat prostě nelze, informace v našem zpravodaji totiž žádnou relevantní hodnotu nemají.
  3. Výše členských příspěvků je srovnatelná s členskými příspěvky u nás – cca 250 Ks pro ekonomicky činné členy, cca 150 Ks pro důchodce. Tady vycházím jen z přibližného propočtu, protože je uvedena celková výše příspěvků za rok 2007 (necelých 400 tis. Ks) a počet členů (cca 1.600 ekonomicky činných a cca 360 důchodců).

Hned na titulní stránce je uveden i odkaz na web ZSF (www.zsf.chtf.stuba.sk). A tak jsem si porovnal úroveň těchto stránek s našimi www.informace-scf.cz.

1. Hned v úvodu jsem se podíval na naše „Informace SČF“. Jsou opravdu „čerstvé“ , mají číslo 2006/1.
  2. Obsah je rovněž nesrovnatelný, prostě není co srovnávat.
  3. ZSF má na svých stránkách, mimo jiné,také diskusní fórum. Na naších chybí, zřejmě z „dobrých důvodů“.

Tolik tedy ke srovnání dvou organizací. Ta jedna si svých členů zcela jasně váží a za členské příspěvky jim dává i odpovídající informační servis. Ta druhá vidí ve svých členech povinné dodavatele financí a do ostatního nechť neklají. Která je která – udělejte si úsudek sami.

Bohumír Glembek, KF 05-75

dejvy

Moderátor

Zaregistrován
21. 7. 2007

#2 - 28. 12. 2008, 21:35

Škoda, že autor uvádí některé zkreslující informace. Je samozřejmě pravda, že úroveň informací SČF a ZSF je neporovnatelná; autorovi však tento fakt vyhovuje a proto už nepátrá proč tomu tak je. Vše je o lidech a o penězích, ale to by bylo na hodně dlouhou debatu. Názor uvedený na konci je hodně samoúčelný - ono je to spíše o tom, že v jedné organizaci lidé pomáhají a něco dělají, zatímco v té druhé většinou jen sedí a čekají, co jim za jejich příspěvky přistane pod nos (a pak je ten rozdíl samozřejmě vidět).
Nevím, jakým způsobem dostáváte Informace SČF, ale vycházejí minimálně 4x ročně (ne 2x, jak uvádíte). Pokud chcete kvalitnější obsah a polygrafickou úpravu, to samozřejmě není problém, je to jen o penězích - mj. také zaplatit 1 člověka, který bude mít na starosti jenom Informace (tak, jak je to na Slovensku). Ony i ty členské příspěvky jsou někde trochu jinde - na rok 2009 jsou ve výši 440 Sk, což by u nás odpovídalo cca 350 Kč; při členské základně SČF už by to byla slušná hromádka peněz na zpravodaj.
Pokud se Vám tedy současná úroveň Informací SČF nelíbí, předpokládám, že uděláte všechno pro to, abyste ji zlepšil. Můžete třeba nabídnout, že se budete starat o obsahovou náplň internetových stránek SČF. Nebo něco jiného. Zkuste prostě něco udělat sám - kritizovat umí každý. Mimochodem - zaslal jste tuto svoji kritiku kvality zpravodaje na sekretariát SČF?

Glembek

Uživatel

Zaregistrován
28. 12. 2008

#3 - 30. 12. 2009, 20:21

Máte pravdu, to co jsem našel ve slovenském Zpravodaji mi vyhovuje. To co vidím v informacích, zasílaných sejretariátem SČF mi nevyhovuje.
Ale prosím o vysvětlení - 440 Sk x počet členů (platících, včetně důchodců) je cca 1.960. Ty by byl příjem z příspěvků 862.400 Sk. On je ale jen necelých 400 tis. Takže buď lže zpráva ZSF, nebo máte nepřesné informace. Matematika je snad stejná na Slovensku i u nás (ačkoliv - náš parlament ...).
No a posílat kritiku na sekretariát SČF? Dost dlouho jsem se o to pokoušel. Nakonmec mi bylo sděleno, že porušuji Stranovy SČF, protože se na tento orgán (zřejmě důležitosti PÚV) mohu jen nepřímo, prostřednictvím klubu.
A jen tak mimochodem. Je mi milejší dělat pro partu lidí, která umí a která to dělá ne pro peníze - tedyx u nás v klubu.

Glembek

Uživatel

Zaregistrován
28. 12. 2008

#4 - 30. 12. 2009, 20:29

A promiňte pane "dejvv" jednu osobní poznámku. Já jsem pod svým (možná leckomu nepříjemným) příspěvkem podepsán pravým jménem. Uvedl jsem i klub. Nestydím se za to a nepotřebuji tedy nějaký pseudonym.

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#5 - 1. 1. 2009, 12:43

Mám se Svazem přesně stejné zkušenosti jako přispěvatel p.Glembek. Pokud se na Svaz obrátíte s nějakým návrhem, dočkáte se akorát sáhodlouhého vysvětlování proč to nejde.

dejvy

Moderátor

Zaregistrován
21. 7. 2007

#6 - 13. 1. 2009, 06:48

Údaj 440 Sk je uveden mj. v Usnesení z V. zasedání Rady ZSF dne 6.9.2008, které je zveřejněno ve Zpravodaji ZSF č.3/2008 na straně 6 (mimochodem - nyní je to samozřejmě již 14.60 €). Jako člen ZSF samozřejmě výši členských příspěvků znám, protože je platím.
Na internetu je zvykem, že se mnozí pohybují pod tzv. nickem. Je to do jisté míry zjednodušení komunikace, nikoliv nějaký pseudonym, za který by se někdo schovával. Za své jméno se nestydím, navíc jej většina filatelistů stejně zná (a kdo jej chce znát, jednoduše si jej na internetu najde). Prostě mě nenapadlo, že po tolika letech, kdy svůj nick "dejvy" používám, by to mohlo někomu vadit.
Obrátit se s čímkoliv na svaz jde, jde jen o to vědět jak. Bohužel není jednoduché něco prosadit. A Stanovy musí dodržovat všichni - ale stačí se s nimi naučit zacházet (podobně jako se zákony).

David Schiller (pokud někoho zajímá - SČF KF 07-23, ZSF KF 53-19, BDPh ArGe L-M-P; momentální bydliště Seattle, WA, USA)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.