Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Varianta A (5 nepřerušovaných vlnovek v celku pod sebou) byla první... mám s ní dopisnici z roku 1911 (30.12), takže mi z toho mimo jiné také vyplývá , že orážecí stroj s mezernicemi ve tvaru linek byl nahrazen orážecím strojem s mezernicemi ve tvaru vlnovek... Nebo aspoň jsem dosud nesehnal zásilky, jejichž otisky orážecích strojů se časově překrývaly...
Obrázky:
Na tomto „Tiskopise“ jsou už jednou přerušované vlnkovité mezernice ale razítko má stejnou rozlišovací značkou „5c“ (!) s datem 18.11. 1915, ale jinak to je zajímavý druh poštovní zásilky. Jde vlastně o korespondenční lístek ve své době velmi využívaný, určený těm zákazníkům pošty, kteří chtěli adresátům zásilky (zároveň ale i svým obchodním partnerům a zákazníkům) usnadnit odpověď, navíc plnil i určitou formu reklamního sdělení. Šlo o dva lístky spojené uprostřed perforací, první z nich popsal odesílatel a na druhý napsal jen svoji adresu. Adresát pak tento lístek odtrhl, na zadní stranu napsal svoji odpověď a odeslal jej zpět původnímu odesílateli. Zobrazený korespondenční lístek je ale dál adresátem nepoužitý...
Snad jen ještě pro zajímavost....
(I když filatelisté to samozřejmě ví) tento orážecí stroj se na brněnském nádražním poštovním úřadě používal ještě nějaký čas i po rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku nové Československé republiky (28.10.1918 )
Dopis ze dne 9.11.1918... nebyly ještě na poštovních úřadech přidělena ani nová československá poštovní denní razítka, ani československé známky...
Obrázky:
Ale to je už úplně jiná část našeho povídání...někdy později se k tomu určitě vrátíme....
bychom dodrželi nějakou tu posloupnost a osnovu našeho vyprávění, tak příště už to bude o doporučených zásilkách podávaných na brněnském nádražním poštovním úřadě v období 1902 - 1918...
Pár jich ve sbírce mám😁
jazzdr - děkuji Vám za tip. ZAKOUPENO! (Tímto děkuji Smithovi)
Ten "Brünn Bahnhof" pěkně zapadne mezi ostatní a "Brünn Stadt" je svým datem podání pro mou sbírku opravdu mimořádný!
Takže svá přání opět měním a posouvám:
- jedno tedy ještě pořád zůstává - sehnat doporučený dopis s rekomandační nálepkou "Brünn Bahnhof"
- sehnat KL z "Brünn Bahnhof" (ale samozřejmě i z !Brrünn Stadt") z roku 1869...
😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.