Turte a ostatní.
Byl generál Bílý zrádce. V RU armádě sloužil až do konce, sloužil i za 1. republiky. V roce 1940 byl zatčen a popraven. Jeho poslední slova byla: "Ať žije Československá republika"
Důstojníci, kteří v armádě sloužili až do konce to neměli v armádě lehké jen z důvodu, že nezradili přísahu.
Ladislavaliev@atlas.cz
Paul napsal/a:
Altmann já začal prapůvodně reagovat po postu, kde starý pamětník na proruském kanále RAPTOR TV tvrdil, že Vlasovci neměli žádnou zásluhu a nebojovali. To stejný tady pak tvrdil i barbar.(hned utekli a nijak nepomohli)
toto je směšné, neb právě dnes je snaha Vlasovce očistit a předhodit to tak rusům.
Nikde a nikdy jsem nezaregistroval, že by Vlasovce někdo očišťoval, jejich snaha se v poslední chvíli zachránit zásluhou byla zřejmá. Nikdo o ně moc nestál, tak odtáhli. Ale lokálně jejich pomoc váhu měla.
Můžu poprosit o nějakej článek, kde někdo Vlasovce očišťuje? Děkuji. Pokud vím, pouze Novotný chtěl jejich padlejm udělat pomníček.
Paule už jsem to psal několikrát... vlasovci přijeli, pokusili se přesvědčit národní radu dohodou a několika hrdinskymi bojuvky, neuspěli a po necelých dvou dnech se vypařili... Nelze je vnímát jako osvoboditele, to náleží naším odborářům a RA.. Praha a pražské povstání bylo konečné vyvrcholení všech bojů u nás a shodou okolnosti i celé války, ikdyž se nejednalo o těžké boje..
Vlasovci se nijak nepodileli v osvobození v Čechách krom pár hodin bojů v Praze a to pouze se zaměrem si zachránit krk, ba naopak zpočátku vraždili a rabovali... Vlasovci a jejich osvícení, je dnešní módní pohled a jedna se pouze o politickou tahanici..
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Nikdo tu nikdy nepsal, že jsou vnímáni jako osvoboditelé.
Můžeš mi prosím dát nějaký zdroj, že Vlasovci "zpočátku vraždili a rabovali" jak píšeš? Děkuji. Neslyšel jsem o tom.
Zastavení kolony SS a likvidaci letiště značovat za "bojuvku".... Já bych to označil za důležitou intervenci ve prospěch povstání.
300 mrtvejch výsledek "bojuvky" ?
zacituju z webu:
V době, kdy nedostatečně vyzbrojení povstalci bojovali proti německé přesile a snažili se vzdorovat německým vojskům, byla pomoc 1. divize ROA velmi vítána, o čemž svědčí nejen dochované fotografie, ale i vzpomínky přímých účastníků povstání, včetně jeho vedoucích představitelů. Cílem vlasovců, kteří zahájili boj na straně českých povstalců, byla nepochybně snaha o politickou a morální rehabilitaci, jež by umožnila přijetí do amerického zajetí – a tedy záchranu před zajetím sovětským.
Pokud barbare se cítíš, že o věci víš víc než čelní představitelé povstání...
Paule,
nic není směřováno na jednu osobu, již jsem si toho všiml, Vy se učíte a máte odvahu něco napsat a to je to důležité. Turte sem vlítne, napíše kravinu a zmizí. Vy si ty poznatky pěkně urovnáte v hlavě. Já říkám já se snažím být neosobní a barbar to dělá také. Nikdo zde nejde proti Vám! Naopak, kdyby Vás bylo více, já bych to jen přivítal, bohužel vice je takových srandistů jako je Turte, nebo otravných komárů.
Ladislavaliev@atlas.cz
Ok Paule znovu zde rozebereme původ ROA a její seskupení..
Sám si vše dohledaš...
Asi nejproblematičtější součást ROA představovala útočná brigáda SS R.O.N.A (Ruská osvobozenecká národní armáda), rovněž známá podle jména svého velitele jako Kaminského brigáda. Tato jednotka se přímo podílela na akcích spojených s masovým vyvražďováním, holokaustem a zejména s potlačením Varšavského povstání v roce 1944. Z této operace si brigáda odnesla velice negativní pověst pramenící z jejího chování k civilnímu obyvatelstvu, zejména při rozšíření nekontrolovatelného drancování a vraždění. Kaminského muži měli na svědomí i Ochotský masakr, při kterém přišlo o život okolo deseti tisíc obyvatel Varšavy. Sám Kaminskij byl po potlačení zatčen a obratem zastřelen pro obvinění z krádeže majetku třetí říše. Spekuluje se, že toto obvinění bylo založené na chování příslušníků brigády pod jeho velením, které se protivilo dokonce i velení SS. Mužům z jeho brigády bylo řečeno, že jejich velitel padl při přepadení polskými partyzány. Jeho muži se poté přesunuli na Slovensko, kde se zapojili do potlačování Slovenského národního povstání. V září 1944 byli nakonec včleněni do 1. divize ROA (Wehrmachtem značené jako 600. pěší divize), což se týkalo také častí 30. granátnické divize SS (označované též jako 2. ruská) a běloruské divize SS. Do formování Vlasovových jednotek byli zahrnuti spolu s již zmíněnými útvary HiWi. Právě vojáci této 1. divize ROA zasáhli později pod velením generála Buňačenka do Pražského povstání. Nejen jejich pozdní nástup k boji proti nacistické třetí říši, ale zejména jejich předchozí působení na frontě a v zázemí, činí z jejich nezištné pomoci Pražanům věc přinejmenším ožehavou.
milan.heczko@yahoo.com
Činnost Vlasova a jeho mužů je nutné brát v kontextu druhé světové války a nacistické politiky na Východě obecně. Pro tento kontext je důležité i problematické složení ROA a činnost jejich vojáků v letech předešlých. Chceme-li postavit pomník vojákům ROA nebo jejich velitelům, dostáváme se do tvrdého rozporu s dosavadním morálním imperativem druhé světové války. Ruská osvobozenecká armáda vznikla ve spletitém prostředí východní fronty, při jehož výkladu lze doposud jen stěží rýsovat přesné hranice mezi dobrem a zlem, a navíc nepatřila nikdy mezi československé spojence. Jen na okraj lze uvést, že se dodnes objevují spekulace o účasti příslušníků ROA na masakru obyvatel volyňského Českého Malína.
milan.heczko@yahoo.com
nechápu k čemu je láska k vlasti a hrdost na ni (lásku nebo vlast?) tak dobrá? naopak, myslím, že nacionalismus zlo, které způsobilo/využili jak nacisté, tak sovieti i další... vnímám to jako přežitek století předchozích, ale rád se nechám poučit
jo a k tomu zrádcovství... no ono je několik pohledů. např. zda jsem někomu něco sliboval/přísahal (formální). zda jsem to tak myslel (osobní). zda je to ukotveno v zákonu, zda to vyžaduje komunita atd. takže chápu, že by ses za zrádce nepovažoval, ale možná bys byl jediný.
nicméně jen jednodušší a zelení v tom mají jasno, zrádce je zrádce...
ferovyobchodnik@seznam.cz
Páni kolegovia nerád vstupujem do Vašej diskusie, ale jednu myšlienku si neodpustím.
Momentálne ako už veľakrát aj minulosti, dnes nejde o minulosť. Možnosť beztrestne urážať všetkých ľudí nepritakávajúcim dnešným politikom. Pokiaľ obdivujete zdegenerovaný západ a ich videnie sveta ste inteligentný, rozhľadený a občas aj prepačujúci človiečik hoci páchate svinstvo.
Pokiaľ začnete oponovať a uvádzať argumenty ste "proruský"...
To slovíčko sa hodí na všetky argumenty v dnešnej dobe...
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Vlasovci se nijak nepodileli v osvobození v Čechách krom pár hodin bojů v Praze a to pouze se zaměrem si zachránit krk, ba naopak zpočátku vraždili a rabovali..
Já z toho tvýho textu pochopil, že se bavíme o území protektorátu. (tj že vraždili a rabovali u nás)Tak tedy jen ten Malín, navíc údajně..
Nebavíme se přeci o Varšavě nebo SNP. Samozřejmě, že toho maj na svědomí dost..Třeba Kozáci ve službách WH se neštítili ničeho.
Musím říci, že Otravný komár mně mile překvapil. Vyjádřil svůj názor. Netvrdím, že jsem nadšený, ale sedí zde u PC hodně lidí, kteří se plácali po ramenou jací jsou vlastenci a potom....... OK to řekl na plná ústa. Já byl prostě vychován jinak, jsem starší a OK je mladší a je vychován jako internacionál. Možná, že to je i přežitek to mně je jasné, ale v roce 1938 a později v Protentokráte se projevili lidé jako vlastenci. Generál Bílý složil vojenskou přísahu republice a plnil ji i když věděl, že mu jde o život, pro mně to je životní vzor. Možná, že OK své děti vychovává jako jinak.V roce 1969 jsem jako mladíček měl nabídku odjezd za otcem do Austrálie, nemohl jsem neb jsem byl opravdu natvrdlý vlastenec.😲
Ladislavaliev@atlas.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.