Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#401 - 1. 10. 2010, 17:06

No asi vím kdo ten groš má (dávám sem pro ilustraci foto zmiňovaného Karla z katalogu aukce)
A asi začínám i věřit (jste-li skutečně osobou jež tento groš vydražila), že zajímavé kousky ve vaší sbírkce budou (slibované foto bych přesto rád viděl - aspoň nějaký nulkový grošík)

Čemu však nerozumím je důvod proč haníte ostatní hůře zachovalé kusy - potažmo jejich sběratele.

Takových kusů je v grošovém období většina a tuším-li správně, pak zrovna vy si ty lepší kousky pořizujete i díky sběratelům, kteří si ty horší na vašich akcích kupují.

A často i nedobře zachovalý kus může mít třeba ne tak velkou sběratelskou, ale značnou výpovědní badatelskou hodnotu pro člověka, který něco zná.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

denary

Uživatel

Zaregistrován
18. 1. 2010

#402 - 1. 10. 2010, 17:24

pane kolego tušíte správně.Kolegu znám a to co sem napsal mi před lety slovo od slova říkal.On není v žádném případě špatný jen jeho sbírka patří úplně do jiné ligy a něco již viděl.Ale v žádném případě by mě to neodradilo od sbírání.Avšak musím se na jednu stranu postavit za kolegu gerfilda,že pražský groš Jiřího z Poděbrad se dá sehnat mnohem lepší.Já sám měl ze začátku podobný ve sbírce a rád jsem ho vyměmil, Tak jen přeji oliverovi,aby si časem pořídl hezčí pokuď bude chtít.

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#403 - 1. 10. 2010, 19:01

..vše je jen o penězích a také o tom, že se do aukcí dostávají především horší mince, protože ty krásné si prostě sběratelé nechávají. Mně osobně udělá radost i méně pěkný, hlavně když je to varianta, kterou nemám. (platí všeobecně o PG) Ale vše je otázkou priorit. Vyhrát ve Sportce, také bych se snažila mít ve sbírce jen samé krásné kousky, to asi každý :-))

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#404 - 1. 10. 2010, 19:05

to denary: nešlo o reakci na komentář pouze v sekci PG JzP

zkuste si přečíst všechny příspěvky Garfielda52, které se zde v poslední době objevují

jestli potvrzujete mé tušení pak souhlasím, že sběratelsky bude Garfield52 jiná liga
kolegovi jeho groše přeji - ať si je užije
budu rád když se s námi příležitostně podělí o nějaké obrázky, jistě mu je pochválíme, třeba budeme i závidět a třeba to bude i přínosné pro ty co se snaží o nějakou badatelskou činnost, nebo může přispět svými znalostmi v diskusích - o žádném příspěvku podobného typu od tohoto uživatele na tomto fóru nevím (jinde ano - za to díky)

v tom, že někdo vlastní takové pěkné groše či jiné mince, nespatřuji důvod k uvedenému typu komentářů, které zde publikuje

pevo

Uživatel

Zaregistrován
22. 6. 2008

#405 - 1. 10. 2010, 23:37

Naprosto souhlasím s jacxem. Mince je hodnotná (pro mě a věřím, že pro většinu z vás tady) svojí vypovídající hodnotou. Jde-li bezpečně určit a zařadit, je pro mě OK. Estetické hledisko je sice psychologicky důležité, ale z vědeckého hlediska zcela nepodstatné. Radši si pořídím sto kousků s vypovídající hodnotou než jeden všeobecně známý typ, byť v nulové kvalitě při téměř stejné investici... Teď vztaženo k těm 30 tácům zmíněným výše. Nemusíte se mnou souhlasit...

maci

Uživatel

Zaregistrován
31. 7. 2008

#406 - 2. 10. 2010, 23:35

Prosím o určenie grošíku, ak to bude možné.

Ďakujem

Obrázky:

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#407 - 3. 10. 2010, 00:07

Tak dle nove pintovy typologie ma krouzek mezi KAROLVS PRIMVS typ I, IV a V. Typ I neuvazuji s ohledem na typ lva (u typu I je lev starsiho typu, lev na tomto grosi dle me odpovida mladsim) a koneckoncum i s ohledem na patrne rozdelovaci znamenko mezi GRATIA REX, takze zbyva IV a V.

Dle provedeni koruny bych vyradil IVb, podle zasahujici hlavy do perlovce IV c, takze zbyva IVa, IVd, Va a Vb

Pismeno S ma ve slove PRIMVS ostre patky, proto bych vyradil i IVa, IVd a Vb, zbyva me Va

Protoze nevidim zadne "chyby" v opise, V a/4 a a/5 bych vyradil, ostre patky nema ani V a/1. Zbyva tedy V a/2-3 a 6... tady uz moc nevim, ta "S", ktera by pomohla jsou moc setrela, podle "A" ve slove KAROLVS bych se priklanel k V a/6... tak to sem zvedavej, kde sem udelal chybu🙂

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#408 - 3. 10. 2010, 04:03

Podle tvaru pismen S v KAROLVS°PRIMVS bych se priklanel k V.a/4, pri podrobnejsim pohledu se domnivam ze by tam mohlo byt i to v typologii uvedene obracene N misto M.

Obrázky:

Garfield52

Uživatel

Zaregistrován
7. 7. 2010

#409 - 4. 10. 2010, 15:18
To Garfield52: Snazim se vzpomenout, kdo ze jej vydrazil, protoze se musime z aukci minimalne od videni znat, ale pokud vsechny mince z vasi sbirky vypadaji tak jako ten Karel, tak klobouk dolu. Tesim se na fotky. A jen tak mimochodem - venujete se jen grosum ?

Groš jsou vlastně "vedlejšák", spíš dělám 16. až 18. stol.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#410 - 4. 10. 2010, 15:58

Garfield52: Pozeral som tvoje groše, naozaj pekné kúsky, niektoré vzácne. Sám som neveril že nejaké vlastníš, hlavne podľa niektorých tvojich vyjadrení, ktoré mi pripadali (bez urážky) ako výroky 15-ročného chlapca. Takže groše máš, OK, ospravedlňovať za svoj skepticizmus sa nebudem, ale aj tak... pekné groše gratulujem.
Ale ešte jedna otázka: Niektorí ťa poznajú podľa groša ktorý si prezentoval, ja ťa nepoznám, ani po tvojej identite nebudem pátrať, je mi to jedno. Avšak, len mince zbieraš, alebo (konkrétne) grošom aj rozumieš? Toto je normálna otázka, žiadna podpásovka, len ma to zaujíma.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.