Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

martinvon

Uživatel

Zaregistrován
16. 3. 2017

#121 - 6. 3. 2022, 23:33

Při záměně razidel u 50h a 10h je jasně chyboražba, protože někdo udělal chybu Kremnica vs Leningrad je také chyboražba. varianta je 20kč 2017 rovná a šikmá 7, nebo 2kč 1994 je varianta atd
Každá další nuance prasklé razidlo, nebo něco podobného jsou chyboražby
To je můj názor😳 😳 😳 a už nezáleží na tom kolik jich vlastně je ražených😳 😳

Díky, za každý nový přírůstek do chyboražeb

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#122 - 7. 3. 2022, 07:10

Tak už spolu krásně nesouhlasíme (viz příspěvky č.114, 120, 121) 😃 - nic ve zlém. Prosím další, kdo chtějí, ať napíší svůj názor, čím víc, tím líp, bude se mi lépe z té množiny sestavovat pak něco, s čím bude souhlasit aspoň většina...

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#123 - 7. 3. 2022, 08:40

50 haléř 1969 a 10 haléř 1963 bez teček a s tečky v letopočtu..

U 50 haléře důvod vzniku je znám. Vznikl chybnou záměnou při soustružení průměru polotovarů razidel z 22mm na 21,5mm.. Ano mělo by se jednat o chyboražbu, na základě chybné záměny , razidlo bylo následně z výroby staženo..

Definice pro varianty a chyboražby..
Často v různých odborných publikacích narazíme na tyto názvy, které se vzájemně a chybně v definicich překrývají a jdou v rozporu vůči sobě..

Správná definice pro chyboražbu .
Mince s chybným opisem, nápisem, nebo obrazem. Vzniká razidlem, které bylo již řezačem(rytcem) vytvořeno ať už ryto, nebo puncovano chybně. Všechny mince s tohoto razidla jsou pak chyboražby. K nejčastějším chybám rytců razidel patří vynechaná, přehozená, nebo různě obrácená písmena opisu, či letopočtů. Nesprávně vytvořena razidla vznikla buď nepozornosti řezače, nebo nepochopení textu. Opačně na rozdíl od variant, které vznikají částo podobným způsobem , však správnou úpravou rytce,často zvýrazněním detailu opotřebováneho razidla, nebo (správnou) úpravou požkozeného razidla..
Mezi chyboražby jsou také mince s poškozeným opisem nebo nápisem, které vznikly bezchybnymi razidly, avšak chybným způsobem ražby. K chyboražbám jsou proto počítány i mince s dvojrázem, mince excentrické a inkusní.
Exentricke ražby vznikají nesprávným položením mincovniho střižku mezi razidla před samotnou ražbou,mincovní obraz se pak objeví jen na části střižku.
Inkusní ražby jsou docela vzácné, protože při jejich vzniku zůstane mince omylem mezi razidly a je přidán další neraženy střižek. Při následujícím úderu je se pak na druhé minci objeví na jedné straně obraz razidla a na opačné straně negativní obraz předchozí mince.
Výskyt chyboražeb, dvojrazu, excentrickych a inkusnich je dnes na moderních mincích minimální..

Definice varianta..
Tak jak jsem již částečně zmínil v definici chyboražby. Varianty jsou často drobné odchylky od základního mincovniho typu. Variantou jsou odchylky v portrétech, nebo zkrátkach opisu nebo vzoru hran. Většinou se jedná o použití jiného razidla,(částo jiná mincovna) případně správná úprava razidla po požkození, či opotřebení razidla ..

Právě proto by bylo dobré abychom v diskuzích mince ,, probrali,, a pokud možno správně označili v tabulce..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

tomi

Uživatel

Zaregistrován
1. 6. 2010

#124 - 8. 3. 2022, 12:00

Otazocka,potom môžete zmazať...tie ostatné, čo sme sem dávali ,iné štáty,euro...kam s nimi?

joeolahfamily@azet.sk

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#125 - 8. 3. 2022, 12:17

numismat@seznam.cz

tomi

Uživatel

Zaregistrován
1. 6. 2010

#126 - 8. 3. 2022, 12:27

Sa mi to pomixovalo...dik

joeolahfamily@azet.sk

martinvon

Uživatel

Zaregistrován
16. 3. 2017

#127 - 9. 3. 2022, 19:47

něco dalšího

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#128 - 13. 3. 2022, 11:52

Dobrý den,
takže, nějaká diskuze zde proběhla, nyní předkládám můj návrh, jak opravit či ponechat v mém seznamu slovo "varianta" u jednotlivých položek (hodně ovlivněno zdejším barbarovým příspěvkem č.123):

Mezi varianty zařadím:

• malé a velké vlnovky na hraně 5 Kč mincí
  • ražba haléřových mincí z roku 1953 mincoven Leningrad a Kremnica
  • různé varianty jednotlivých číslic letopočtů
  • všechny 10 Kčs 1990 Masaryk
  • 2 a 5 kčs mincoven Kremnica a Londýn

Mezi chyboražby zařadím :

• 10 1963 a 50 hal 1969
  • všechna pootočení R/L
  • všechny dvojrázy
  • všechny obrácené, překřížené nebo chybějící vlnovky na hraně 5 Kč 1928 - 1932
    (poř. u 20 Kč )
  • všechny jiné hrany u 2 Kčs - záměny s hranami 5kčs

Mezi zmetkovité ražby zařadím vše osttaní

• např. nedoražené a chybějící číslice letopočtů a názvů a reliéfů

Nálitky (výstupky) nebo šrot v podobě jako - prasklá razidla, excentricky vyražené mince, mechanické poškození mincí do seznamu nebudu vůbec zařazovat.

Slovo odchylka bych vůbec nepoužíval.

Tož asi tak...

martinvon

Uživatel

Zaregistrován
16. 3. 2017

#129 - 13. 3. 2022, 12:50

MikyM napsal/a:

Dobrý den,
takže, nějaká diskuze zde proběhla, nyní předkládám můj návrh, jak opravit či ponechat v mém seznamu slovo "varianta" u jednotlivých položek (hodně ovlivněno zdejším barbarovým příspěvkem č.123):

Slovo odchylka bych vůbec nepoužíval.

Tož asi tak...

Super
Já budu ve své tabulce používat jen varianta a chyboražba. Jsem toho názoru, že to každý pochopí.😃
Jedině ještě rozpoutat diskusi, jaký je rozdíl mezi zmetkem a chyboražbou😁 😁 😁

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#130 - 19. 3. 2022, 17:55

Tak jsem si to tady znovu všechno pročetl, probral jsem se i svými poznámkami a předkládám nový návrh toho jaké jsem si stanovil pravidla jak pro sestavení přehledu, tak pro doplňování dalších položek. I v různých publikacích si různí autoři vzájemně odporují a tu „svoji“ definici vydávají za jedinou správnou... takže takto by to mohlo být podle MikyhoM😁 :

1. V přehledu budou jen varianty (variantou jsou pro mě malé a velké vlnovky, stejné mince z různých mincoven, rozdílné tvary a podoby číslice v letopočtu, signatur autora), chyboražby (já za chyboražbou vidím pootočené R/L, zdvojené rázy (tady dost bojuji s tím, zda to už přeci jenom není zmetkovitá ražba), známé ražby 10 hal 1963 a 50 hal 1969 apod.) zmetkovité ražby (to jsou třeba zcela nedoražené celé letopočty nebo aspoň některé číslice v něm, celá signatury autora, celé názvy republiky apod.)
  2. Vady materiálu, prasklá raznice, deformace, poškození střižku, poškození mince, nálitky, výstupky, neoříznuté okraje - prostě normální zmetek, není pro mě varianta ani chyboražba a do přehledu nebudu zařazovat
  3. Nejsme filatelisti, co neuvidím pouhým okem, to neuznám. Lupa je nástroj filatelistů a muší hovínka nehledám...
  4. Abych minci zařadil do seznamu, musím ji vidět nebo být uvedená v nějaké literatuře či přehledu sbírky apod. Proto posílejte sem na vlákno s popisem vždy i foto i detailní, ať je mince doložitelná
  5. Pootočení R/L už respektuji od cca 10 stupňů, vždy uvádím v popisu zkratku "cca", vše jsou jen přibližné údaje, leckdy věřím popisu mince, nejde to přesně změřit, když minci nemáte v ruce
  6. Zkušební ražby, vzory, ražby z jiných kovů nejsou ani varianty a ani chyboražby platných oběžných mincí ze sledovaného období a v tomto přehledu je nenajdete
  7. Nedoražené mince - neberu ty mince, které jsou okem čitelné, beru jen ty, kde "TO" jasně a úplně chybí (tím "TO" myslím např. číslice v letopočtu nebo celý letopočet, signaturu autora, slovo nebo část slova v názvu republiky...)
  8. Slovo „odchylka“ vůbec nebudu používat
  9. Co bývá napsáno (varianta, chyboražba, apod.) v popisech jednotlivých nabídek na aukčním portále Aukro (a jiných), mě nezajímá...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.