Zaregistrován
20. 12. 2012
Martine. To je už překombinováno.
Numismate.
Vada střížku nemusí nutně být nerovná. Už jsem kdysi uváděl prasklý a rozpadlý střížek v důsledku špatného vélcování. Před několika lety mi bohužel unikl střížek rozpadlý na tři kusy. Plochy byly vždy rovné.
Zaregistrován
25. 7. 2006
OK, mame dve rovnocenne hypotezy:
bertik - vada strizku, numismat - vada razidla.
Odpoved od prodejce nas posune dal.
Znovu bych pripomnel muj argument s prasklym razidlem, kde prasklina navazuje na vadu mince.
Byla by velka nahoda, kdyby slo o vadu strizku a soucasne praskle razidlo, vylouceno to ovsem neni.
Martine: v obou pripadech dojde k nedorazeni mince na druhe strane, a to presne v miste vady, protoze prostor mezi razidly je vetsi, nez tloustka materialu - v jednom pripade chybi kus strizku, ve druhem kus razidla.
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
20. 12. 2012
Já tu prasklinu navazující na chybějící materiál mám za prasklinu střížku.Povrchovou. Ne raznice.
Zaregistrován
25. 7. 2006
OK, muze byt. Jeste jinak. Hrana u pismene K viz foto. Vypada to, ze ta vada je na stejne urovni jako hrana, tedy nad plochou mince, tedy vada je vystupek. Jinak receno, hrane v miste vady ani neklesa (coz bych cekal u vadneho strizku), ani nestoupa (coz bych cekal u chybejici casti razidla). Takze nejaka treti moznost? Ja fakt nevim.
Obrázky:
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
20. 12. 2012
Vidím tam nápadné ohraničení lesku při okraji mince a troch patrné pokračování hrany lomu.Vypadá to na to,že ta plocha pod odloupnuvšm segmentem není rovnoběžná s plochou mince. Svědčí pro to nestejná výše hrany lomu. I když tam nějaké zkreslení stínu může být způsobeno šikmým osvětlením. Hodně by pomohl detail hrany při šikmém pohledu.
Zaregistrován
16. 3. 2017
Napsal jsem mu, přidal pár fotek ze kterých není nic vidět🙄
Díky, za každý nový přírůstek do chyboražeb
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.