Moderátoři: smith

friik

Uživatel

Zaregistrován
3. 1. 2014

#1 - 26. 10. 2016, 00:57

Dobrý den,
rád bych vytvořil podobný (nedestruktivní) přívěšek z mince, který jsem našel na fotografii zde na fóru.

Obrázek vložený uživatelem

Nemá někdo nějaký návod jak jej vytvořit? Nejsem zlatník a ani neznám žádného, který mi by s tím byl schopen pomoci.

Děkuji za vaše tipy.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#2 - 26. 10. 2016, 01:37

podle mne to zvladnou v kazdem normalnim zlatnictvi s trochu schopnym zlatnikem

tak jako tak to nedestruktivni neni, protoze noseni se na minci casem podepise (mince se jakoby osoupe)

lze to i koupit:
http://www.esslinger.com/coin-bezels/

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#3 - 26. 10. 2016, 05:10

Zrovinka tu jeden mám, býval v něm MT tolar.

Obrázky:

friik

Uživatel

Zaregistrován
3. 1. 2014

#4 - 26. 10. 2016, 20:39

Děkuji za informace,
jak moc se mince nošením otírá?

Forpus

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2014

#5 - 26. 10. 2016, 21:17

Jde o to, jak moc máte chlupatý hrudník:o)

Ale ne..záleží na tom z jakého materiálu mince je. Jinak se samozřejmě ošoupe třením o tělo i o oblečení, ale taky je tu otázka potu. Rozhodně bych takhle nemučil nějakou starou nebo vzácnější minci...

Forpus

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2014

#6 - 26. 10. 2016, 21:22

Takhle jsem viděl dvacetník Josefa II (myslím, že to byl Josef) poškození na něm vidět nebylo, teda oproti původnímu stavu, ale ten kluk ho prý nosil sotva tři týdny - než ho omrzel.

Jo a ta mince byla už předtím neskutečně vyšisovaná od přehnané lázně v citronce...

friik

Uživatel

Zaregistrován
3. 1. 2014

#7 - 27. 10. 2016, 01:56

Vím, že se stříbro docela dobře otírá, v původním plánu jsem měl použít groš Václava II. ve velmi dobrém stavu, ale nechtěl bych aby se z něj stal stříbrný plíšek. :/

Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2014

#8 - 27. 10. 2016, 06:57

Mince nošená na krku se neotře klasicky jako při oběhu, ale jinak (ještě hůř). Ostré detaily se zaoblí do takové zvláštní vyblité podoby a povrch u méně jakostního stříbra zpórovatí (mince potom vypadá jako nepovedený odlitek). Snad pomůžou dva obrázky níže.
Pravou minci bych v žádném případě nepoužil a poohlédl bych se raději po zdařilé kopii. Finanční ztráta nebude tak velká a drtivá většina lidí, se kterými se potkáte, to stejně nepozná.

Obrázky:

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#9 - 27. 10. 2016, 11:47

reseni je takove, ze se da nosit vec uz nosena, ktera ma klidne dirku a z numismatickeho hlediska obvykle nema velkou hodnotu. obcas se ale stane, ze se to nepovede. ja si kdysi kupoval gros Vaclava II. s dirkou s tim, ze jej budu mit jako privesek, ze je to bezna vec a tudiz se nic nestane (nekde tu o tom sla diskuse). kupodivu byl drive noseny malo, takze vypadal velmi dobre (az na tu dirku). bohuzel se z nej po prozkoumani vyklubala malicko zajimavejsi varianta, takze nakonec skoncil i s tou dirkou ve sbirce - z pohledu sberatelskeho je to sice spatne, ale z duvodu badatelskeho by nebylo spravne jej nicit nosenim. no moc mi to ve finale radost neudelalo, ale nakonec jsem ziskal jinou slusnou mincicku, ktera me predstavy dokonale splnila a uz nosena drive byla a to o dost intenzivneji, takze do sbirky by nebyla idealni (vzhledem k tomu, ze se celkem bezne daji sehnat i dost peknejsi a nederave kusy). takze nosit pravou - proc ne, ale idealne jiz nekym predchozim znicenou (s dirkou, zavesem) nebo minci v zachovalosti, v niz by se ve sbirce objevit nemela, pokud mozno navic uplne beznou variantu a ne prilis drahou minci. jednak je potreba pocitat vzdy s moznou ztratou a take s tim, ze se nosenim proste po letech ponici. nosit pekny exemplar, sbirkove kvality, je myslim zbytecne (ale je to kazdeho vec). Druha vec je - souhlasim s predchozim prispevkem, ze nulova skoda nastane v pripade, ze se nekdo spokoji i s kopii (je pravda, ze napr. ty rucne razene na nasem trhu nejsou spatne a navic pokud si clovek poridi nejakou z kvalitniho stribra, odpadnou alespon pripadne problemy s alergickou reakci na menehodnotne kovy u citlivejsich jedincu (v pripade historickych razeb ze stribra je treba mimo Cu pocitat s nezanedbatelnym obsahem Pb, Sb a mnohdy i s jinymi prekvapenimi). To muj problem sice neni, ale vim, ze takovych lidi neni malo.

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#10 - 27. 10. 2016, 17:43

friik - záleží aj na tom koľko je človek ochotný do toho "investovať".
1 dukát 1915 (novorazba) ... ?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.