Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

comes

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2010

#41 - 24. 10. 2015, 06:22

Kým sa nájde záujemca, môžete urobiť a vyskúšať pár jednoduchých vecí, a to bez toho, že by ste vôbec niečo o tom vedeli:

1., nájdite pre mechanizmus suché miesto, kde nebude zavadzať
2., vyrežte si z kartóna podložku a mechanizmus naň položte
3., dajte pozor na tú časť "ošípkovanú" červenou - v bubienku je pružina, ktorá ťahá vozík valca pri písaní doľava, pozor na to lanko, ktoré je evidentne vyskočené (neviem, či pokračuje pri tej červenej šípke vpravo - ale asi nie. Priebežne skúste nájsť miesto a spôsob, akým bolo lanko pripevnené o vozík valca - asi to ale bude tak, že pružina vo vnútri bubienka zhrdzavela a praskla - to bez skúseností dohromady nedáte - aspoň zatiaľ, ale dbajte na to, aby sa táto časť už ďalej viac nepoškodila)
4., stroj v tejto fáze treba naolejovať a kľudne to prežente. Potrebuje len pár jednoduchých vecí - olej (do šijacích strojov, prípadne bicyklový) si naberte do injekčnej striekačky, je dobré kúpiť si v lekárni aj ihlu - môžete potom kvapkať olej presnejšie a aj na menej dostupné miesta; najskôr nakvapkajte olej trebárs tam, kam ukazujú zelené šípky (ak ste niekedy opravovali bicykel tak toto je veľmi podobné - kvapnite olej všade tam, kde si myslíte, že dochádza k nejakému pohybu - na druhý deň skúste stlačiť klávesu - nie silou, ak nejde pozrite sa, na ktoré madlá príslušná klávesa nadväzuje a olejujte a jemne stláčajte ... uvoľnené nečistoty odoberajte štetcom
5., pri čistení je dobrý hocijaký štetec - dajú sa kúpiť školské sady v zanedbateľnej sume v rôznych veľkostiach a profiloch (štetce úplne zničíte); dobré je mať handričku (osvedčili sa mi klasické vreckovky na smrkanie plátené - nikdy nie papierové vreckovky priamo v stroji - tie si nechajte na otieranie náradia, ale celkovo je lepšie ich nepoužívať), pomôžu aj drevené špajle, alebo špáradlá (párátka dvouhrotá) ...
6., NIČ NEROBIŤ SILOU
7., skrutky a matice zatiaľ nechajte na pokoji, budú zapečené a akurát ich môžete zničiť (trpezlivo odmáčavať a čistiť - stroj zbytočne nerozoberajte)
8., čistenie zmesi prachu a zaschnutého oleja sa robí silným technickým liehom - bezproblémov sa dá kúpiť litrovka viac než 90% asi za 2 éčka
9., pokiaľ s mašinkou nepracujete, prikrývajte ju - žiadny nový prach nepotrebujete
10., dávajte si pozor, aby Vás to nezačalo baviť :-)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

comes

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2010

#42 - 24. 10. 2015, 06:54

... ešte k tomu vráteniu vozíka s valcom - každý stroj má na pravej strane "poistku-uvoľňovač", myslím si, že aj tento to bude mať, ktorý treba stlačiť a valec sa dá posunúť naspäť (píšete, že keby to bol klasický stroj, tak by ste vedeli čo s tým, tak táto poistka tam určite bude - nemôžeme ale vylúčiť, že v roku 1902 výrobca mohol tú poistku dať na iné miesto, ale nemyslím si to - treba skúsiť).

kmotr

Uživatel

Zaregistrován
22. 9. 2014

#43 - 24. 10. 2015, 07:15

Comes děkuji za vyčerpávající návod na zprovoznění této mašinky. To lanko je pořád uchyceno v mechanismu stroje a myslím, že pokud by se někdo držel tvého návodu , tak by jej zprovoznil. Také mne překvapilo stáří toho stroje a já jej spíše datoval do období kolem roku 1930. Věc má ovšem háček a to ten, že já nesbírám tyto věci a omluv mne za barbarská slova .... ABSOLUTNĚ MNE NEZAJÍMAJÍ .... takže do restaurování se nepustím a budu muset buď ten stroj prodat někomu, kdo v tom uvidí poklad na rozdíl ode mne, nebo ho hodím zpět na půdu, kde původně ležel a nechám to na znovuobjevení dalším generacím. No určitě s tím nemrsknu do popelnice po tvé reakci, jak jsem původně uvažoval a asi bych udělal chybu. Dám to asi na nějaký prodejní server, ale problém je, že nevím za jakou cenu a pokud by si ji stanovil, tak bych byl rád. Děkuji ti za opravdu vyčerpávající informace, které jsi zde podal a za čas, který jsi tomu věnoval.

narval

Uživatel

Zaregistrován
16. 11. 2014

#44 - 24. 10. 2015, 07:34

Juro dej to na " A " od koruny.................a uvidíš!!!

kmotr

Uživatel

Zaregistrován
22. 9. 2014

#45 - 24. 10. 2015, 07:40
Juro dej to na " A " od koruny.................a uvidíš!!!

Asi to tak dopadne, třeba si jej někdo koupí a já si za ty utržené peníze pořídím do své sbírky něco , co se bude hodit mě. Jen nevím co si pak za těch utržených 10 Kč do sbírky pořídím😃

narval

Uživatel

Zaregistrován
16. 11. 2014

#46 - 24. 10. 2015, 07:58

Za 10 ??? Třeba ručičku do hodin!!!!

kmotr

Uživatel

Zaregistrován
22. 9. 2014

#47 - 24. 10. 2015, 08:39
Za 10 ??? Třeba ručičku do hodin!!!!

No tady asi nikdo zájem nemá, tak jsem Staniku dal na tvou radu a vystavil to na nejmenovaném serveru a vyvolávací cena je od těch 10 kaček😃 Třeba si s tím ruka trhu poradí a já si ty vytoužené ručičky do hodin koupím😃

comes

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2010

#48 - 30. 12. 2015, 19:32

Priklepnem ďalší príspevok, ktorý sa týka značiek na typoch písacích strojov, pretože som nenašiel nejaký súhrnný prehľad a ani v technickom múzeu sa až takýmto podrobnostiam nevenujú. V tých značkách musí byť nejaký nejaký systém, len ho treba odhaliť.

Napr. Heremes Baby so slovenskou klávesnicou (exemplár z roku 1941 aj z roku 1943 - prvý obrázok), ktoré majú veľkosť PICA sú označené číslom "207" a značkou "I" v jednom koliesku ...

Oveľa viac ma ale zaujíma značenie typov československých strojov. Väčšina z nich je vybavená písmom PICA (našiel som rovnaké na typoch CONSUL 1531, CONSUL 232 aj CONSUL 244) so značkou "1P" a s logom Zbrojovky Brno - čiže "Z" v "trojkruží" - ukážka je na druhom obrázku.

Na nete som našiel (posledný obrázok) fotku typu vyrobeného asi tiež Zbrojovkou, kde je značka opačne - teda "P1" (Z je tu ale v dvojkruží a nad Z akoby bola taká poľská interpunkčná značka?) - neviem z akého je to stroja, takže bez komentára aspoň na ukážku...

Má to aj praktický význam, pokiaľ niekto zháňa stroj s konkrétnym písmom.

Keby niekto našiel niečo iné, netreba snáď ani fotiť, len napíšte - časom z toho niečo vylezie ... nie len numizmatici sa môžu zaoberať značkami :-)

Obrázky:

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#49 - 30. 12. 2015, 20:01

Moderním jazykem, je to interní "font family".

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

ice4hell

Uživatel

Zaregistrován
24. 1. 2016

#50 - 24. 1. 2016, 19:58

Dobrý deň,

chcel by som požiadať o radu. Asi to sem nepatrí ale potreboval by som poradiť s jednou drobnosťou. Mám el. písací stroj Olympia Carrera II MD a neviem na ňom nastaviť okraje (pravý, ľavý). Vedel by mi niekto poradiť?

Veľmi pekne ďakujem...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.