pozeral som uz zalozeny temy, ale neviem kam to zaradit, tak som vytvoril nove vlakno, pripadne ma prehodte niekde inde, ak to tam tematicky zapada..
chcem sa spytat, kde prip. ci vobec by som mohol najst nejaky uceleny prehlad razieb z mincovne Kremnica od roku 1328 do nastupu Habsburgovcov. Som viacmenej amater a preto tak vyzera aj tato otazka:)
zaujimalo by ma nieco take - najlepsie chronologicky ze - panovnik xy razil v kremnickej mincovni tieto nominali minci a,b,c..
pouzivala kremnicka mincovna aj nejake ine znacky ako KB ?
V období volených kráľov (to, čo ťa zaujíma) možno kremnické razby identifikovať podľa toho, že zväčša obsahujú kombináciu písmen a znakov, kde aspoň jedno je "K". Ale existujú aj výnimky, napr. denár Márie so značkou C-m.
Značka K-B sa pre kremnické razby ustálila práveže až nástupom Habsburgovcov.
Literatúra, ktorú uvádza Dula77 je veľmi pekne spracovaná kniha, ktorú vrelo odporúčam. Bohužiaľ, ucelený prehľad kremnických razieb tam nenájdeš. Navyše, v citáciách sa autori odvolávajú na dielo zo začiatku 20. storočia (L.Réthy - Corpus Nummorum Hungariae). Kniha o kremnickej mincovni sa veľmi ťažko zháňa, mne sa to pošťastilo až v jednom pražskom antikvariáte.
Pre tvoje potreby budú úplne stačiť diela od A.Pohla:
Ungarische Goldgulden des Mittelalters
Münzzeichen und Meisterzeichen auf ungarischen Münzen des Mittelalters
Pošli mi správu, môžem ti ich upnúť.
super, tesim sa ze mam dalsie tipy na literaturu..
sigur poslal som ti maila. este k tym znackam - ziadna ina mincovna nepouzivala v tom obdobi pismeno K ? to su niecim podlozene fakty alebo domnienky autorov prislusnej literatury ? od akeho obdobia sa daju razby kremnickej mincovne jednoznacne identifikovat? razili v kremnickej mincovni okrem volenych kralov a habsburgovcov aj nejaki ini panovnici ?
chcel by som si postupne spravit taky "maly" chronologicky zoznam vsetkych panovnikov ktori razili mince v mincovni Kremnica /1328-1918/. Potom k nim priradit vsetky nominaly ktore sa razili pocas ich vlady , mozno aj supis jednotlivych rocnikov a nakoniec si k tomu postahovat dostupne obrazky a urobit si taky svoj prehlad
To nebude také jednoduché. Presný prehľad neexistuje. Mnohé značky na stredovekých uhorských minciach dodnes niesu priradené ku žiadnej mincovni (a zrejme ani nikdy nebudú). Písmeno K používali aj iné mincovne. Rovnako aj Kremnica používala celú kopu rôznych značiek. Pozri si katalógy Pohla, čo Ti radil Sigur a budeš trochu múdrejší.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.