Moderátoři: smith, Wjem

jazzdr

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2014

#11 - 22. 11. 2024, 23:31

Předpokládám, že Bolt pomýšlí na Mařákovce Karla Langera, ale ten to podle mě nebude.

bolt

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2013

#12 - 23. 11. 2024, 13:38
Předpokládám, že Bolt pomýšlí na Mařákovce Karla Langera, ale ten to podle mě nebude.

Nikoli, nepomýšlím na Langera ani jiného Mařákovce, ale na někoho jim v krátkém životě svou tvorbou docela blízkého. K následnému příspěvku pro paní Kolemjdoucí připojuji aktuální fotogragie a budu rád , když si je také prohlédnete a vyslovíte svůj názor.

bolt

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2013

#13 - 23. 11. 2024, 13:55
Ta fotka je přiliš malá a nejsou na ní detaily, ale Mařákovce z přelomu století (plus minus pár let) v tom bohužel opravdu nevidím. (Máte i fotku zezadu?)

Vahou své osobnosti jste přiměla staršího pána po dlouhé době sundat obraz se zdi a pořídit
nové fotky. Na detailu z pravého dolního rohu obrazu je dokonce signatura - tip mám, ale nechci ovlivňovat. Na detailech přichycení plátna k blindrámu jsou ve dřevě dírky, které mohou vést
k ev. úvaze, že na blindrámu byl původně napnut jiný obraz. Evidentní stáří použitých hřebíčků však svědčí spíše o opaku. Podle bíle znečištěného blindrámu a částečně i rubu plátna soudím,
že jsem po posledním malování bytu nevyčkal řádného vyschnutí barvy a obraz předčasně pověsil. Tím kruhový závěsem jsem kdysi na blindrámu nahradil původní plochý, který mi nevyhovoval.

Popis obrázku

Popis obrázku

Popis obrázku

Popis obrázku

Popis obrázku

bolt

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2013

#14 - 23. 11. 2024, 13:57

Vidím, že se nezobrazila fotka rubu obrazu, tak ji zkusím vložit znovu.

Popis obrázku

bolt

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2013

#15 - 23. 11. 2024, 14:00

Asi je moc tučná, zkusím znovu po zmenšení.

Popis obrázku

bolt

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2013

#16 - 23. 11. 2024, 14:05
Vahou své osobnosti jste přiměla staršího pána po dlouhé době sundat obraz se zdi a pořídit nové fotky. Na detailu z pravého dolního rohu obrazu je dokonce signatura - tip mám, ale nechci ovlivňovat. Na detailech přichycení plátna k blindrámu jsou ve dřevě dírky, které mohou vést k ev. úvaze, že na blindrámu byl původně napnut jiný obraz. Evidentní stáří použitých hřebíčků však svědčí spíše o opaku. Podle bíle znečištěného blindrámu a částečně i rubu plátna soudím, že jsem po posledním malování bytu nevyčkal řádného vyschnutí barvy a obraz předčasně pověsil. Tím kruhový závěsem jsem kdysi na blindrámu nahradil původní plochý, který mi nevyhovoval. ...

Chybka se vloudila: ten kruhový závěs je samozřejmě na ozdobném rámu.

Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován
25. 4. 2013

#17 - 23. 11. 2024, 21:20

No, tak to děkuji, že mám takový vliv na neznámé muže, že je přinutím se plazit po zdi😉.

K blindrámu: 1/ jsou tam stopy po upevnění předchozího obrazu, takže spodní rám byl použit podruhé.
2/ naopak s obrazem se po napnutí na tento rám nehýbalo, nevypadá to, že by byl někdy přepínán.
Tohle dohromady znamená, že obraz musí pocházet z doby, kdy už se na rámy razítka dávala.

K obrazu: opakuju, že z fotek se blbě posuzuje cokoliv (i z těchto nových, které jsou lepší než první). Tady mi dokonce přijde, jako by ta intenzivní modř byla přemalbou, ale čert ví, zda jde o autorskou, nebo o nepůvodní úpravu. To by pravděpodobně prozradila prohlídka UV světlem.
Celkově styl malby neodpovídá přelomu století ani době blízké. Je to celé příliš prvoplánové, chybí mi tam krása promalované barevné vrstvy. (Vlastně to promalované není ani trochu.)
Autora netuším. Pokud máte nějaké jméno, sem s ním.
Nějaký podpis vidím, ale já ho fakt nepřečtu. Na to tady máme paní Filomenu.
Filomenóóó, jste tuuuuu?

bolt

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2013

#18 - 24. 11. 2024, 11:05
No, tak to děkuji, že mám takový vliv na neznámé muže, že je přinutím se plazit po zdi😉. K blindrámu: 1/ jsou tam stopy po upevnění předchozího obrazu, takže spodní rám byl použit podruhé. 2/ naopak s obrazem se po napnutí na tento rám nehýbalo, nevypadá to, že by byl někdy přepínán. Tohle dohromady znamená, že obraz musí pocházet z doby, kdy už se na rámy razítka dávala. ...

Ta intenzivní modř, kterou zmiňujete, neodpovídá skutečnosti. To si jen automatika starého fotoaparátu nedokázala poradit se smíšeným osvětlením (denní plus umělé světlo). Barvy obrazu
jsou věrně zachyceny na té první (dle Vás malé) fotografii. K těm razítkům mám nový poznatek
z vlastního zdroje. Kdysi zde komentovaný obraz vousatého staršího muže od Oskara Hellera
z roku 1913 má na blindrámu také razítka s rozměry. Já jsem přesvědčen, že pro impresionistickou krajinomalbu, k níž se někteří Mařákovci na čas přiklonili, není promalovanost barevné vrstvy právě běžná. S tím svým tipem na autora ještě nějakou dobu počkám na případné názory dalších uživatelů, jejichž názorů si také vážím.

jazzdr

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2014

#19 - 24. 11. 2024, 14:28

Nějak tomu nerozumím, má jít o mařákovcům blízkého autora, který zemřel mladý. Ale ten obraz je také hodně mladý. Signatura zčíná téměř jistě na písmeno "J". Já tipuji Františka Jelínka (1908-1990).

Popis obrázku

bolt

Uživatel

Zaregistrován
19. 4. 2013

#20 - 24. 11. 2024, 14:46
Nějak tomu nerozumím, má jít o mařákovcům blízkého autora, který zemřel mladý. Ale ten obraz je také hodně mladý. Signatura zčíná téměř jistě na písmeno "J". Já tipuji Františka Jelínka (1908-1990).

Nemyslím si, že obraz je mladý. Signaturu čtu jako "Jiránek" (Miloš Jiránek , 1875 - 1911).

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.