Zaregistrován
27. 2. 2010
Předpokládejme, že popis v této aukci:
http://aukro.cz/pozor-prodej-rodinne-sbirky-189-bankovek-ceskoslo-i2241773376.html
je pravdivý a že jde skutečně o rozprodej rodinné sbírky, ke kterému majitele donutila složitá finanční situace. Otázka pro začínající sběratele (případně téma k diskusi pro všechny): má budování takovéto sbírky smysl? Co je špatně?
Poznámka: protože v archivu Aukra aukce dlouho nevydrží, bylo by vhodné sem dát fotky. Nevím, jestli to nebude vadit (je tam logo aukro, tak aby nebyly problémy). Pokud to vadit nebude, prosím nějakého moderátora, aby je sem vložil, případně dal vědět, že to můžu udělat.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Já je sem dám hned jak aukce skončí😉
Zaregistrován
9. 3. 2010
Pre mňa opsobne je o´dpoveď na túto otázku jednoduchá.
A: Pre niekoho zmysel má, pre niekoho nemá.
B: Tomuto nerozumiem " Co je špatně? " To je otázka, alebo konštatovanie?
Môj názor na to je ten, že pri zbieraní čohokoľvek (bankovky, mice, známky ...) neexistuje žiadná šablóna, predpis, nariadenie ktorého by sa mal zberateľ striktne držať a ak tak robí tak práve vtedy je to špatné. Zberateľstvo považujem v prvom rade za hobby, koníček, ktoý má tomu kto sa mu venuje robiť radosť a pomáha mu príjemne stráviť voľný čas. Ak by som sa mal ja osobne pri budovaní svojej zbierky držať nejaký vzorov, šablón, predpisov a podobne tak by som prišiel o to najpodstatnejšie kôli čomu som sa rozhodol zbierať ... Improvizácia pri budovaní/tvorbe nejakej zbierky, ktorá je robená pre radosť určite nie je na škodu. Iné je to samozrejme v prípade keď je prioritou finančné zhodnotenie a nejaká radosť a príjemný pocit zo zbierky idú bokom. Dôležitú úlohu zohráva samozrejme aj finančná situácia, toho kto sa pre tvorbu nejakej zbierky rozhodne a musí tomu podriadiť aj svoje predstavy do budúcna. Ale "hlavu a pätu" by zbierka mať mala, to bez debaty ... Som taktiež toho názoru, že potencionálny zberateľ by mal mať už vopred najaké predstavy "kam to chce dotiahnúť", ale ako som už napísal pokiať je použitá správna dávka improvizácie a nestráca sa pri tom "hlava a päta" zbierky tak v tom problém nevidím. Vždy je pekné aj to keď je zo zbierky ako celku cítiť nejaká "pridaná hodnota" zberateľa.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Nejsem sběratel bankovek a proto se nemohu vyjádřit k této konkrétní sbírce ale všeobecně, o každé minci se snažím dozvědět něco víc. Kdo, kde, proč, jak a za jakých okolností ji razil.
Uspokojuje to můj zájem o historii a rozšiřuje mé obzory.😉
Zaregistrován
27. 2. 2010
Já jsem sem dal právě tento odkaz a právě s tímto názvem proto, že je tam mnoho stejných levných bankovek v horších stavech (pro někoho třeba smysl má, ale pro většinu lidí asi bezcenné), je to mix Československa a různých dalších zemí (navíc různá období). Prodejce si s touto sbírkou určitě dal práci, určitě k ní má vztah a dá se předpokládat, že za ni potřebuje utržit co nejvíc. Je otázka, nakolik se jeho představy potkají s realitou.
Nijak nehodnotím, prodejce ani přihazující neznám a je celkem jedno, jestli a za kolik se to nakonec prodá. Jen si myslím, že každý by si měl na začátku sbírání ujasnit, co a jak. Téma je tu nadhozené hlavně proto, aby si ti, kteří v této věci jasno nemají, právě toto ujasnili. Třeba na základě našich reakcí.
Zaregistrován
12. 2. 2011
co rikate na cenu majkl ?
http://aukro.cz/pozor-prodej-rodinne-sbirky-189-bankovek-ceskoslo-i2241773376.html
Zaregistrován
10. 10. 2010
Aukce je znovu vystavena:
http://aukro.cz/pozor-prodej-rodinne-sbirky-200-bankovek-ceskosl-i2257951808.html
Zaregistrován
2. 11. 2008
Má tam také druhou část sbírky😉
http://aukro.cz/listing/user.php?us_id=11383949
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zaregistrován
27. 2. 2010
Vystavením druhé části sbírky se věc trochu posunula: teď vidím, že sbírka se neskládá jen z toho, co bylo v mnou komentované aukci.
mike: co se týče ceny, neumím to ohodnotit. Musel bych si vzít k ruce katalog, procházet ceny horších stavů, rozklíčovat všechny série (viz např. ty 100/1961) atd. Říkám na rovinu, že takovéto konvoluty jsou mimo můj zájem - to je spíš věc pro obchodníka nebo pro někoho, kdo v tomto konvolutu narazí na něco zajímavého, o čem si myslí, že to ostatní (včetně prodejce) přehlédnou. Já se snažím kupovat jednotlivé bankovky a v lepších stavech, takže pokud bych měl tady cenu komentovat, bylo by to z mé strany tlachání a ne seriózní komentář ani kvalifikovaný odhad.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.