Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
Nechýba. Idem s tebou, ak ma zoberieš.🙂
Žena povedala, že ak ju pošlem v tom termíne na Lofoty, tak ťa môžem zobrať namiesto nej na predné sedadlo.😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
- januára 2000, unikol kyanid z bane na zlato Aurul v severorumunskom Baia Mare, spôsobil jednu z najväčších ekologických katastrof v Európe. Z odkaliska uniklo celkovo približne 100-tisíc metrov štvorcových odpadovej vody kontaminovanej kyanidom (asi sto ton kyanidu). Zamorenie postihlo Rumunsko, Maďarsko, Srbsko a čiastočne aj Ukrajinu. Znečistená bola rieka Someš, ktorá následne zamorila maďarskú rieku Tisa a z tej sa jed dostal do Dunaja. Kyanid v riekach zničil väčšinu fauny a flóry. Do povodia unikli taktiež tony vysoko toxických ťažkých kovov.
v roku 2006 súd rozhodol, že za katastrofu je zodpovedná spoločnosť Transgodl, nástupca Aurulu. Transgold ale nakoniec skončil v konkurze. Austrálsky koncern Esmeralda sa v obave pred maďarskými nárokmi dal už krátko po žalobe vyhlásiť za nesolventný a šiel tiež do konkurzu.
Katastrofa prenikla až do sveta populárnej hudby; v piesni Donaukinder (Deti Dunaja) o nej spieva nemecká skupina Rammstein. Baia Mare (voľne preložené ako veľká baňa) leží na severe Rumunska asi 70 kilometrov od maďarských hraníc. Je hlavným mestom župy Maramureš, žije v ňom vyše 120 000 obyvateľov.
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
Adalbert, ja ťa chápem, ale nekaz mi radosť.😉
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
12. 6. 2012
Nevím. Třeba Arad?
Zaregistrován
10. 3. 2009
Arad je po ceste, ale aradská pevnosť, ktorú dala postaviť Mária Terézia na mieste staršej, postavenej Turkami je aj po stovkách rokov ešte stále vojenským objektom a je verejnosti neprístupná. Podobá sa našim pevnostiam v Nových Zámkoch alebo Komárne. Podobné sklamanie som zažil v pevnosti v Lille vo Francúzsku.😞
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
Pevnosť Rašnov vyzerá desne sexi😲
Obrázky:
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
12. 6. 2012
Na den památek se prý otevírá (a možná ještě i na jiné svátky). Ale ono to bude zajímavé i zvenčí. Taková malá Olomouc nebo Králového Hradec či Josefov.
Ovšem známkama s přetiskem asi frankovat nebudeš moci. Ty už víc jak 100 let neplatí!😋
Zaregistrován
10. 3. 2009
Pevnosť Arad
Obrázky:
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
15. 8. 2014
Já bych si z Kluže udělal malou zajížďku do Bukoviny a navštívil nějaké zdejší malované kláštery: Voronet, Sucevitu, Moldovitu, Humor atd.
Adalbert
Zaregistrován
21. 1. 2015
Baia Mare mi naozaj naozaj neprišla ako nejako výnimočné miesto.
Naopak nenechal by som si ujsť múzeum zlata v Brade.
Keď som išiel akurát bolo napotvoru zavreté.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.