Zaregistrován
7. 2. 2009
Na výstavě známek v dnes již vyhořelém křídle Průmyslového paláce jsem zakoupil skart (vystříhané části pohledů a obálek se známkami). Je toho několik tisíc kusů. Chtěl jsem se zeptat, vyplatí-li se mi (nebo lépe řečeno - neprodělám-li) případné odlepení známek z těch obálek. Má nějakou hodnotu i razítko?
Zaregistrován
21. 7. 2007
Pokud je vše vystříhané, pak 99% nemá cenu nechávat a je lépe odlepit. Zejména pokud jde o novější známky (cca posledních 50 let).
Zaregistrován
7. 2. 2009
Díky za odpověď.
Zaregistrován
16. 2. 2009
Blbost.Odlepuj pouze známky,kde není k přečtení datum.Rok 1989 až 1990 předběžné známky ČSFR.
1993 předběžné a souběžné zámky ČR a SR.To samé se jedná o státní změnu,kdy ČR či SR se stalo členem EU.
Rozhodné neodlepovat vícenásobné,smíšené a vícebarevné frankatury a známky,které jsou frankovány vyššími nominály než je nejnižší nominál pro daný typ korespondence.Já takovouhle blbost udělal před pár roky a mrzí mi to dodnes.Finančně.
Známka na výstřižku je průměrem mezi cenou známky razítkované a známky na celistvosti.Zvláště
známky použité v prvních dnech vydání známek a nebo v poslední týden platnosti známek mají podstatně vyšší cenu.Bližší informace podobné těmto najdete v katalogu Merkur 2002 v kapitolách rané a pozdní frankatury,vícenásobné frankatury a další články okolo.Uvědomte si,že velká část známek ČSSR byla tištěna kombinací Hlubokotisku a Rotačního ocelotisku.Existují u nich polohové typy soutisku barev.Navíc velká část
známek z té doby má i odchylný papír.BP,OZ,FL1,FL2.U známek ČR se pak v¨poslední době oceňuje i obrácené zoubkování,vychýlený perforační otvor,malý či velký perforační otvor,a pak se oceňují i nápisi na okrajích jako jsou zkoušky barev,datum tisku a výrobní číslo tiskové desky.Jinak každé razítko má svou bodovou hodnotu.To samé platí i pro frankotypy a nálepky Apost.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Dle stylu soudím, že Ladin zde již v minulosti psal pod jinými jmény, takže nemá moc význam se jeho odpovědí zabývat. Pokud bych měl reagovat jeho stylem, pak bych rovněž napsal "blbost", ale k tomu se snižovat nebudu. Takže jen pár drobností (něco z toho se probírá na základní škole):
nepochopil jsem pojem "předběžné známky ČSFR"; přes změnu názvu republiky byl na známkách stále stejný název a platily na stejném území. Pokud bych měl důvod takový název uznat, pak by tam patřily všechny platné známky, tj. všechny známky kategorie výplatní vydané od 19.6.1953.
Členství ČR a SR v EU není státní změna, vstupem do EU se nezměnilo státní zřízení ani ústava.
Pokud se týká doporučení, které frankatury neodlepovat, opravdu by mne zajímalo, jak z výstřižku poznám, který nominál je "... vyšší než pro daný typ korespondence ...".
Netvrdil jsem, že striktně všechny výstřižky jsou pouze na odlepení; bez toho, aniž bych je viděl, takový závěr udělat nelze. Ale z popisu soudím, že se nejedná o vzácné frankatury z poloviny 19. století.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.