Zaregistrován
27. 12. 2009
Snad mi nebudete mít za zlé, když v sekci Mince Habsburků založím téma slezských mincí. Právě slezské nevládní ražby tvořily poměrně velkou část oběživa, což máme doloženo z nálezů z Čech, Moravy i Slovenska🙂
A na úvod bych vám představil tohoto krasavce 😋
Těšínské knížectví
Fridrich Vilém (1617 - 1625)
3 krejcar 1620
Av. Poprsí knížete zprava
FRIDERICVS WILHELMVS DEI GRATIA DVX SILESIAE TESSINENSIS
(Fridrich Vilém, z boží milosti kníže slezský, těšínský)
Rv. Erb těšínských Piastovců
MONETA NOVA III CRVCIFERORVM 1620
(Mince nová, III krejcary, 1620)
Mincovna: Těšín
Mincmistr: Hans Losz
Průměr: 20 mm
Váha: 1, 30g
Citace: Kopicki 5638
Fridrich Vilém (1601 - 1625) byl posledním mužským příslušníkem větve těšínských Piastovců. Roku 1610 ještě jako dítě konvertoval se svým otcem a sestrou rodinou ke katolicismu, po smrti otce v roce 1617 jej vychovávali poručníci; opavský kníže Karel z Lichtenštejna, vratislavský biskup Karel Rakouský a hejtman opolsko - ratibořského knížectví Fridrich Oppersdorf. Vzdělání získal na jezuitské koleji v Mnichově. Do Těšína se vrátil až roku 1624 a záhy proslul jako výborný hospodář. Zrušil daně na provoz knížecího dvora a nepovolil šlechtě nabývat opuštěné domy po měšťanech, kteří zemřeli na morvou nákazu, jež se počátkem 20. let 17. století Těšínskem prohnala. Tím zachránil měšťany před ekonomickou zkázou. Ve víru politického života se nestihl oženit, měl však poměr s neznámou těšínskou měšťankou, se kterou měl dceru Magdalénu (tu později vychovávala poslední těšínská kněžna Alžběta Lukrécie).
Jako loajální císařův spojenec se Fridrich Vilém účastnil Třicetileté války, která se mu stala osudnou. Zemřel v srpnu 1625 v Kolíně nad Rýnem na následky zranění utržených na válečné výpravě do Nizozemí. Vlády v knížectví se pak ujala jeho sestra Alžběta Lukrécie.
Po několikaleté mincovní přestávce byla těšínská mincovna roku 1620 znovu otevřena, což dokládají nejen mince samotné, ale i záznam ze slezského sněmu. Roku 1620 totiž císař Fedinand II. vydal příkaz k uzavření lokálních slezských mincoven, proti kterému protestovali mimo jiné i vyslanci těšínského knížete s tím, že si jejich pán právě začíná nově zařizovat mincovnu.
Mincovnictví Fridricha Viléma spadá do období tzv. "dlouhé mince", tedy inflačních ražeb s nízkým obsahem stříbra. Kromě mincovny v Těšíně obnovil také i mincovnu ve Skočově, jež byla dána do nájmu Danielu Raschkemu. Kromě nejběžnějších tříkrejcarů nechal razit také grešle, 12, 24 krejcary a unikátní tolar. Roku 1624 byl podle polského vzoru ražen III groš. Roku 1626 vtrhla do Těšína dánská vojska a celé mincovní vybavení odvezla do Hradce u Opavy, kde jej Dánové využili k ražbě falešných měděných tříkrejcarů s portrétem a titulem císaře Ferdinanda II. Ale to je už jiná kapitola 😉
P.S. Pro rejpaly: Vím, že je ta mince nedoražená. Nedoražená ano, ale nikoliv otřelá. Ve skutečnosti vypadá, jako by právě vyšla z mincovny 😋
P.P.S. Korunka si zase můžu lámat hlavu nad "lví hlavou" v rameni 😁
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
6. 11. 2008
Je fakt, že tyto mince bývají vidět většinou jen v mnohem horších stavech a tento je silně nadprůměrný...😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
7. 10. 2006
Dracek napsal/a:
Je fakt, že tyto mince bývají vidět většinou jen v mnohem horších stavech a tento je silně nadprůměrný...😉
sorry za spam, ale považuji tento příspěvek za natolik významný, že jsem ho musel zvýraznit😃
Zaregistrován
27. 12. 2009
Ano, taky mě to zarazilo. Myslím, že na oslavu půjdu otevřít šampaňské😃
Já jen čekám, s čím se vytasí Pajas, jakožto můj konkurent ve Slezsku 😋
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
6. 11. 2008
Nevidím důvod, proč nepochválit pěkný stav kde nebývá, když jindy sem na forum jiní lidé běžně dávají jako ukázky často podřadné stavy či šrot u mincí, kde lze koupit i pěkné až nádherné stavy.😉
Zaregistrován
7. 10. 2006
to jo, ale i přesto pochvala od Tebe se tu jen tak neobjevuje, čili je to RRRR vzácnost😃
Zaregistrován
27. 12. 2009
A dost! Dráčkovu pochvalu už jsme probrali a teď se těším na kousky a úlovky kolegů 😈 😉
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
6. 11. 2008
Tak když už jsi tohle téma založil, dám sem jeden kousek stavem sice podprůměrným, ale… 😋
Slezsko
Knížectví Lehnice, Volava, Břeh
bratři Jiří, Ludvík, Kristian (1651-59)
1 krejcar
Křížená ražba razidel 1654/1655 ! ! !
Co vím tak v literatuře pokud je tato varianta vůbec někdy uváděna, tak maximálně s nekvalitní perokresbou. Další exemplář jsem dosud v ruce neměl ani neviděl s fotkou nikde nabízet.
(takže zde jsem vzal na milost i horší stav mince)
😉
Obrázky:
Zaregistrován
27. 12. 2009
Tak, tak...křížené ražby jsou vždycky lahůdky. Taky jsem tuto ražbu ještě neviděl🙂
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
17. 11. 2007
Opravdu moc hezký kousek Honzo..Přiznám se,že ve sbírce mi chybí.Když jsme u toho Bedřicha,tak sem dám alespoň třígroš v celkem slušném stavu....
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.