Zaregistrován
12. 2. 2011
A to je co kurňa noha!😲
Zaregistrován
15. 5. 2009
Vratislavský biskup Václav Lehnický ?
(Kopicki 6723)
Zaregistrován
27. 12. 2009
Zajímavý haléř z niské mincovny, škoda toho stavu, ale je to přeci jen dosti vzácná ražba.
Kopicki datuje tuto ražbu do doby kolem roku 1382, kdy došlo k tzv. pivní válce ve Vratislavi.
O co šlo. Vratislav měla monopol na dovoz, vývoz a především prodej piva a bez cla se do města nesměla dostat ani bečka. Na Vánoce roku 1380 poslal lubínský kníže Ruprecht svému bratru Jindřichovi, kanovníku vratislavské biskupské kapituly pár beček vyhlášeného svídnického piva. Jenže cesta milého vozky skončila už u Mikulášské brány, kde městští biřici celý náklad zabavili. Jindřicha a církevní představitele to namíchlo, a tak vyhlásili ve městě zákaz bohoslužeb (tedy interdikt). A to i navzdory tomu, že ve městě pobýval král Václav IV. No a Václav se urazil také a aby si ten klér nedovoloval tolik, dovolil měšťanům vyloupit kanovnické domy a několik klášterů. Netřeba říkat, že kanovníci a kněží utekli do bezpečí biskupské Nisy. Celý konflikt se táhl dva roky, ale nakonec po zásahu papežského nuncia získala kapitula právo dovozu piva na Tumský ostrov pro svou potřebu.
Na aversu haléře můžeme vidět biskupskou lilii a opis NEISSE HELL(ER)
Na reversu pak jméno WENCESLAVS a písmeno R, které je vykládáno jako iniciála krále (REX)
Je tedy možné, že tento haléř byl ražen v roce 1382 jako malý symbol usmíření mezi panovníkem a vratislavskou kapitulou 😉
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
15. 4. 2010
pěkně popsané😉
podle toho co píšeš jich asi moc mezi sběrateli nebude
Zaregistrován
27. 12. 2009
Moc jich nebude, ve sbírce ho nemám, ale to je dáno i tím, že dávám přednost perfektně zachovalým kusům. Viděl jsem už i lepší.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
15. 4. 2010
Václav Lehnický se moc nechytl tak zkusíme Rudesheima😎
Obrázky:
Zaregistrován
17. 9. 2009
Zdravim Vas, vcera som zhodou nahod neodolal jednej ponuke a na ceste ku mne je moj prvy 3 krejzar lehnice Johann Christian a Georg Rudolf rocnik ak spravne citam 1621.
Zial k tejto oblasti nemam ziadne katalogy a mincu som chcel ako doplnok k stredovekemu uhorsku nakolko obiehali aj u nas. Velmi rad by som vas poprosil o podrobnejsie urcenie - mincovna a tak, pripadne o ocenenie ci som ju prilis nepreplatil. Fotku mam zatial len od predajcu takze sa ospravedlnujem za kvalitu. V tomto vlakne som zatial cital len trochu odbornejsiu diskusiu nez akej som v tejto oblasti zatial schopny tak som vam to snad moc nenarusil🙂
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
6. 11. 2008
běžná ražba Lehnice-Břeh, cena cca 200-300Kč
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
27. 12. 2009
Já bych jen doplnil, že tento 3 krejcar byl vyražen v mincovně Rychleby (dnes Zloty Stok).
Nicméně jestli se dobře koukám, vidím na aversu snad písmena H-R, které označují rytce a vardajna (?) Hanse Riegra. U ročníku 1621 se ale už tato značka běžně nevyskytuje, takže jde možná o kombinaci razidel - zajímavé😉
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.