Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

matej-repka

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2019

#1951 - 24. 1. 2024, 22:55

Graf 1 Nárast katalógových cien nami vybraných svätováclavských dukátov (SVD) za obdobie 8 rokov.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

matej-repka

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2019

#1952 - 24. 1. 2024, 22:58

Dúfam že teraz sa to už podarí poriadne nahodiť (:
Vo nižšie uvedenom grafe (Graf 2) môžeme vidieť postupný vývoj cien vzácnych ročníkov svätováclavských jedno dukátov (3,49g Au 986/1000). Medzi vzácne ročníky sme zaradili dukáty s nízkym nákladom (9 000-15 000 razených), menej sa vyskytujúce.

V prvých 4 rokoch (2017-2021) môžeme vidieť postupný nárast, kedy už hneď v roku 2018 mal dukát 1935 vyššiu katalógovú cenu o viac ako 50%, pritom zlato kleslo o 4%. Podobne na tom bol aj dukát 1936. Tento ich počiatočný nárast sa prejavil v roku 2021 tým, že oproti ostatným dukátom sa zhodnotili najmenej, len 2%. Rok 2022 priniesol rapídne, nezdravé stúpanie cien. Dominovali hlavne už vyššie spomenuté ročníky 1935 a 1936 s nárastom až o 245%. Ostatné dukátiky sa zhodnotili v priemere 186%. V roku 2023 môžeme vidieť pokračujúce stúpanie, tento krát už ale v menšej miere. Rok 2024 nám prináša pokles, prvý za celý porovnávaný čas. Najnižší úbytok hodnoty majú prekvapivo ročníky dukátov, ktorým sa posledné dva roky darilo najlepšie a to 1935 a 1936, celkovo sa v priemere ročne zhodnotili až o 41,6%. Mohli by sme predpokladať že sú to mince s najmenším počtom vyrazených kusov, ale nie je to tak. Dukátov ročníka 1935 bolo vyrazených 13178 kusov a ročníka 1936 14566 exemplárov. Z porovnávaných vzácnych ročníkov sú to dva ročníky s najväčším počtom vyrazených kusov. Najmenej bolo razených dukátov s rokom 1929, kedy vzniklo len 9120 odrazkov. Napriek tomu bol dukát 1929 s druhým najmenším zhodnotením, 28,7% ročne. Zlato za celé časové obdobie bolo 2 krát v mínusových číslach a to v roku 2018 (-4%) a 2021 (-2%), každým rokom sa zhodnocovalo priemerne 8,6%. Svätováclavské dukáty (vzácne ročníky) sa zhodnotili v priemere 34,5% ročne. Oproti zlatu je to o 25,9% viac.

Ak si porovnáme svätováclavské dukáty bežné ročníky so vzácnymi, tak dospejeme k záveru, že sa oplatí z hľadiska budúceho zhodnotenia investovať do mincí s menším počtom kusov, ktoré sa zhodnotili v priemere o 5,9% ročne viac. Všeobecne sú tieto mince viac žiadané a vzácne v top zbierkových stavoch. Investor môže dosiahnuť vyššie zhodnotenie ako u bežnejších a dostupnejších razieb. Cena zlata je pri týchto dukátoch takmer zanedbateľná. Najväčšiu časť hodnoty tvorí cena zberateľská, cena toho, že danú mincu môže vlastniť len obmedzený počet ľudí.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#1953 - 25. 1. 2024, 07:17

Matej repka pěkná práce,ale....
Katalogy M&CH jsou vydávány s předstihem jednoho roku, respektive nastíní tržní cenu na nadcházející rok, stejně tak údaje o cenách nejsou v praxi reálné, často jsou velmi nadhodnocené, paradoxně roky 2022 a 2023 byly nejhorší ..
Osobně za mnohem věrohodnější považuji zdejší tabulky Mikyho M , který pravidelně mapuje reálné ceny na našem trochu.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

matej-repka

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2019

#1954 - 25. 1. 2024, 12:18

Barbar samozrejme chápem. Numizmatický trh sa medá predpovedať, katalógy sú len nahrubo naznačené hodnoty. Samozrejme že v odbornej práci mám spomenuté, že katalógy sa vydávajú s predstihom. Cieľom práce bolo hlavne hodnoty spracovať a použiť relevantné zdroje. Myslím si že aj tak to má nejakú výpovednú hodnotu, aj keď malú. Ďakujem za názor. Mikiho M tabúľky by som veľmi rád použil, bohužiaľ neviem či by mi to v odbornej práci uznali. Každopádne mám v pláne spracovať čo najviac informácií o dukátových razbách ČSR, takže ak by mal niekto nejaké zaujímavé zdroje, tak by som bol rád za ich poskytnutie. Ďakujem

S pozdravom M

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#1955 - 25. 1. 2024, 13:23
Barbar samozrejme chápem. Numizmatický trh sa medá predpovedať, katalógy sú len nahrubo naznačené hodnoty. Samozrejme že v odbornej práci mám spomenuté, že katalógy sa vydávajú s predstihom. Cieľom práce bolo hlavne hodnoty spracovať a použiť relevantné zdroje. Myslím si že aj tak to má nejakú výpovednú hodnotu, aj keď malú. Ďakujem za názor. Mikiho M tabúľky by som veľmi rád použil, bohužiaľ neviem či by mi to v odbornej práci uznali. Každopádne mám v pláne spracovať čo najviac informácií o dukátových razbách ČSR, takže ak by mal niekto nejaké zaujímavé zdroje, tak by som bol rád za ich poskytnutie. Ďakujem S pozdravom M

Nezlob se ,ale výpovědní hodnotu to bohužel nemá žádnou pokud máš v tabulce roky 2022-2023 za nejvyšší pro dosažené ceny , když paradoxně to byly právě ty nejhorší roky..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Columbo

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2022

#1956 - 25. 1. 2024, 14:08

barbar napsal/a:

Nezlob se ,ale výpovědní hodnotu to bohužel nemá žádnou pokud máš v tabulce roky 2022-2023 za nejvyšší pro dosažené ceny , když paradoxně to byly právě ty nejhorší roky..

Fúú-ha.
Do podobných debát sa nerád zapájam, ale tu som neodolal, aby som nenapísal svoj pohľad ...

matej-repka - ja sa čudujem, že máte odvahu, s tými grafmi prísť "na verejnosť" ...
Podľa môjho názoru sú pre nezainteresovaného človeka (investora) nebezpečné!
Môžu narobiť veľa škody. Ale keď je niekto svojprávny a investuje v oblasti ktorú nemá aspoň čiastočne "naštudovanú" a nemá aspoň minimálny prehľad - jeho problém.
Neberte to prosím osobne!

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#1957 - 25. 1. 2024, 15:27
Barbar samozrejme chápem. Numizmatický trh sa medá predpovedať, katalógy sú len nahrubo naznačené hodnoty. Samozrejme že v odbornej práci mám spomenuté, že katalógy sa vydávajú s predstihom. Cieľom práce bolo hlavne hodnoty spracovať a použiť relevantné zdroje. Myslím si že aj tak to má nejakú výpovednú hodnotu, aj keď malú. Ďakujem za názor. Mikiho M tabúľky by som veľmi rád použil, bohužiaľ neviem či by mi to v odbornej práci uznali. Každopádne mám v pláne spracovať čo najviac informácií o dukátových razbách ČSR, takže ak by mal niekto nejaké zaujímavé zdroje, tak by som bol rád za ich poskytnutie. Ďakujem S pozdravom M

barbar napsal/a:

1.) Maťo cením si každého, kto má snahu do numizmatiky prinesť niečo nové. Taktiež tvoj elán, ale bohužiaľ musím súhlasiť s Barbarom. Výpovedná hodnota tvojej práce je nula. Je totiž úplne odtrhnutá od reality (od numizmatického trhu)

2.) toto je práve kameň úrazu. Ty nechceš použiť reálne trhové data o cenách dukátov na numizmatickom trhu detailne spracované členom fóra v prehľadných tabuľkách a namiesto toho používaš katalógy aukčných domov, ktorých zostavovanie a cenotvorba nie je úplne jasná. Autori nie sú ničím a nikým viazaní a môžu v katalógu uviesť prakticky čokoľvek. Veď si skús porovnať katalógy Macho, Aurea, Novotný a zistíš, že sú v každom iné ceny. Ak by sa katalógy zostavovali na základe nejakých jasne definovaných pravidiel, tak by ceny mali byť totožné. Ale nie sú. A ty sa na základe takýchto nehodnoverných dát pokúšaš o odbornú prácu? To je hodne naivné.
Ak chceš vytvoriť skutočne odbornú prácu, tak by si si tie tabuľky mal vytvoriť sám a na základe presných dát potom vyvodzovať závery.

Nepíšem to, aby som teba a tvoju prácu hanil. Píšem to, aby si si si uvedomil svoju chybu a pokúsil sa vytvoriť prácu, ktorá bude obhájiteľná aj pred odborníkom a nielen pred stredoškolským učiteľom. A ktorá bude prínosom aj pre ostatných numizmatikov. 😉

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#1958 - 25. 1. 2024, 15:47

A teď bych prosila obdobný graf pro dosažené aukční ceny.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

matej-repka

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2019

#1959 - 25. 1. 2024, 18:03

Zdravím, ďakujem za pripomienky. Je pravda že som neposkytol celú prácu, takže neviete čo je napísané vo zvyšku teoretickej časti, v skratke som varoval aj pred zlým nákupom v cenových bublinách, nepresnostiach katalógov a potrebnosti vedomostí pri týchto razbách. Podľa mňa to má aspoň nejakú výpovednú hodnotu. Či už o tom ako sa katalóg môže líšiť od reality alebo ako sa zachovajú tieto alternatívne investície pri vysokej inflácii. Uznávam že som neposkytol dostatok info. Ďakujem za pochopenie.

S pozdravom M

arc

Uživatel

Zaregistrován
20. 7. 2019

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.