Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
cernoch2010

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2011

#1 26. 7. 2011, 14:00

Dobrý den všichni co se zajímáte o období císařského Říma. Specializuji se na trajana Decia. Chybí mi do sbírky antoniniany se zajímavými reversy - LIBERTAS AVGG , MERITAS AVG, PAX AETERNA , FECVNDITAS AVG, AEQVITAS AVG ( s jedním G) ,PVDICITIA AVG, PIETAS AVGG., SECVRITAS AVG, ROMAE AETERNAE , VOTIS DECENNALIBVS,
Rovněž mi chybí revers DACIA FELIX ale s aversem IMP.C.M.Q.TRAIANVS DECIVS.AVG

Nevíte o něčem ?????    Děkuji za nabídky či info !!!
Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2 26. 7. 2011, 14:07

Sbirate jen Traiana Decia nebo ty reversy muzou byt i na antoninianech jinych cisaru?
Jinak jestli mate nejake prebytky ve sbirkove kvalite na prodej, dejte vedet.
P.S.: Je tu i sekce Anticke mince, pokud mate nejake pekne a chcete se pochlubit s fotkama, tak do tematu CHLVBIRNA prosim🙂

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#3 26. 7. 2011, 14:55

Peknou sbírku Trajana Decia rozprodával Z.P. z Prahy v pražské aukci ČNS v září 2010(24 druhů dle RIC), chtělo to si ty hledané koupit tam...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#4 26. 7. 2011, 16:38

S tim budu polemizovat, zaplatil by az nekolikanasobek beznych cen. Byly tam bezne typy svevolne oznacene jako R a trochu vzacnejsi oznacene jako RRR a ceny pak sly opravdu podle toho.
Je ostuda CNS, ze si nedokaze takove veci ohlidat a jeste vetsi, ze to lide, kteri by meli byt odbornici, "zerou".

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#5 26. 7. 2011, 16:52

Pokud vím, označení antiky tam je většinou dle RIC stylem:
RIC označen S(scarce) = 1x R
RIC označen R = RR
RIC označen R2(nebo více) = RRR
To je na naše poměr odpovídající.
Neplatí to absolutně, nesleduji to pravidelně, ale ve většině případech to tak bývá.
Jinak některé ceny šli vysoko, protože některé typy se neukazují moc v aukcích ani v zahraničí a pokud mám dobré info, byly před lety i v zahraničních aukcích často zakoupeny(a v pěkných stavech). Ostatně pokud budeš déle sledovat mince tohoto jinak běžného panovníka tak zjistíš, že se pravidelně ukazuje cca 5-7 rubních typů a ostatní vzácně až ojediněle.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#6 26. 7. 2011, 17:55

Omyl..
S je proste scarce, vec ktera se objevuje trochu mene casteji jeste neni zadna vzacnost
R odpovida nasemu R
RR dejme tomu R2 nebo R3
RRR by mela byt uz velka rarita, takze R4 nebo R5
Krom toho RIC byl sepsany uz pred nejakou dobou a obas se stane, ze mince o kterych se soudilo, ze jsou vzacne, po par nalezech jsou bezne.
A to nedam ruku do ohne za to, ze tam nebyla Rkem oznacena i nejaka C (common) mince. Ale kdyz clovek chce, muze argumentovat vzacnosti i s odkazem na Cohena, ze?😉
Konkretne k Traianovi Deciovi, PANONIAE je nejbeznejsi typ, i kdyz ma beznejsi a vzacnejsi podtypy podle toho, kam se ktera Panonie diva🙂 Tech 8000 u jedne mince vzhledem k nic moc stavu aversu (tech 0/0 je vysmech) je silena cena, videl jsem stejny typ na zahranicni aukci v TOP stavu za necelou polovinu.
DACIA je taky bezny typ, AEQVITAS, ADVENTVS, ad. to same. Kteroukoli z techto minci muzu mit (a nektere mam) do 1000 Kc ve velmi dobrem stavu.

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#7 26. 7. 2011, 22:27

a polozka 576 - vas nazor?

Profilový obrázek
nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

#8 26. 7. 2011, 22:51
Omyl.. S je proste scarce, vec ktera se objevuje trochu mene casteji jeste neni zadna vzacnost R odpovida nasemu R RR dejme tomu R2 nebo R3 RRR by mela byt uz velka rarita, takze R4 nebo R5 ...

Ano, PANNONIAE je skutečně jedním z nejběžnějších reversů tohoto panovníka, ale zmiňovaný antoninianus je vzácný kombinací titulů na aversu a postavami na reversu - u tohoto typu se rozlišuje orientace hlavy jednotlivých postav na reversu a ve spojení s určitým aversem se skutečně jednalo o velmi vzácný typ, který méně znalému sběrateli bez povšimnutí unikne.

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#9 27. 7. 2011, 01:48
Ano, PANNONIAE je skutečně jedním z nejběžnějších reversů tohoto panovníka, ale zmiňovaný antoninianus je vzácný kombinací titulů na aversu a postavami na reversu - u tohoto typu se rozlišuje orientace hlavy jednotlivých postav na reversu a ve spojení s určitým aversem se skutečně jednalo o velmi vzácný typ, který méně znalému sběrateli bez povšimnutí unikne.

To není pravda, na aversu je IMP C M Q TRAIANVS DECIVS AVG, což je a/ nejběžnější opis, b/ ten samý opis jako u většiny dalších mincí s reversem PANONNIAE. Jediné, co tu minci dělá vzácnější je opravdu ta varianta, že obě hledí doleva, v RIC je vzácnost označena jako R2, osobně jsem tuto variantu už 2x viděl a ve obou případech se prodávala za zlomek ceny dosažené v Praze a to v jednom případě v zahraniční aukci...
To "téměř RRR" vychází asi opravdu jen z toho R2 v RIC.🙄

P.S.: je lepší nejdřív si věci ověřit v literatuře, než začít psát o méně znalých sběratelích😉

Profilový obrázek
cernoch2010

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2011

#10 27. 7. 2011, 07:54

Ne ty reversy platí pouze pro Trajana Decia.
Pannonií mám spoustu ale chybí mi varianta ,kde obě koukají do prava .
a Varianta kdy Pannoniae stojící vlevo drží standardu v levé ruce.
Rovněž existuje varianta kde Pannoniae stojící vlevo standardu nemá .

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.