Zaregistrován
24. 3. 2010
Gratulujem, pekný obolus. 🙂
Zaregistrován
17. 9. 2009
Ak by ste chceli niekto na Vianoce vymenit nieco pekne z uhorskej drobotiny za nieco ine pekne z uhorskej drobotiny poslite mi mail. Mam na vymenu par korvinovych denarov, Vladislava II, nasiel by som aj zigmunda ..... ved tu z fora asi uz poznate moje mince ( proste chcel by som nieco nove pekne do zbierky a mam za co vymenit. )
A zelam Vam v predstihu pozehnane Vianocne sviatky
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Kráľ Ľudovít Jagelovský prebral po otcovi rozvrátenú a zadlženú krajinu a potreboval ďalšie peniaze na vojnu s Osmanskou ríšou. Pre nedostatok vlastných zásob drahých kovov sa v roku 1521 rozhodol pre menovú reformu, ktorá ale mala katastrofálne následky. Povolil neobmedzený obeh cudzích peňazí v Uhorsku a začal raziť novú mincu (Moneta Nova). V nových denároch sa obsah striebra znížil z 50% na 25% a hmotnosť klesla o 10%. Keďže robotníci boli vyplácaní v nových denároch a obchodníci boli ochotní brať len kvalitné staré mince (Moneta Antiqua), kríza prerástla v roku 1525 v sociálne nepokoje (banícke povstanie v Banskej Bystrici) a Ľudovít nakoniec nariadil obnoviť výrobu denárov starého typu.
Toto je prvý typ Moneta Nova, razený len v roku 1521 v Budíne (L - Ludovicus, B - Buda). Je celkom vzácny, najmä ak sa vyskytne pekne vyrazený a zachovalý (vzhľadom na nízky obsah striebra).
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
Pekná minca, gratulujem.
Zaregistrován
7. 6. 2010
pekna minca, paci sa mi, a krasne info k minci, zaujimave
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
6. 7. 2009
zajimava mince a take info, tak to ma byt 😉
Zaregistrován
10. 6. 2006
Dostal som sa k zaujímavému depotíku quartingov, tento budínsky sa mi odtiaľ celkom páči. Značka B A; cit. Pohl 124-13, kom. gróf Angelo Walich.
[
Zaregistrován
12. 8. 2006
No, stav slušný ;-) ... ale už se na tu droboť vykašli - tolary, dukáty sháněj ! :-D ;-)
Zaregistrován
10. 6. 2006
Tak vieš ako to je, keďže mince nezbieram...😉 Venujem sa skoro výlučne nálezom a toto je z nálezu.
Zaregistrován
21. 12. 2008
Už som sice dosť ďalej než je grošové obdobie, ale v chlubirne by asi táto minca zapadla😉
Toto je asi najkrajší denárik Mateja II. aký mám.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.