Huszárov popis reverzu znie asi takto:
"V strede na horizontálnom brvne bodky. Nad tým kríž medzi dvomi kruhmi a dvomi hviezdami. Pod tým kliny s bodkami. Dolu polmesiac medzi dvomi kruhmi."
Vcelku to zodpovedá aj Ungerovej pérovke (Až na tie bodky miesto krúžkov hore a "čosi" tesne nad brvnom).
Obrázky:
Takže moja myšlienka: trochu sa to bude zdať ako odbočenie,ale verte mi... má to hlavu,aj pätu!
Svätoštefánska koruna-tak ju nazývajú,ale originálnu zobral uh.kráľ Šalamún-bola fuč, Gejza I. potreboval korunu a dostal byzantský diadém od Michala VII. Dukasa byz.cisára, korunovaný bol teda týmto diadémom roku pána 1075.
Tento diadém sa tiež nazýva grécka koruna.
Asi o 100 rokov neskôr bola koruna doplnená o zlatý bohate zdobený krížený plech hore s krížikom(vtedy vládol Belo III.) Za Bela III., teda aspoň tak hovorí rozbor emailov na doplnenej časti koruny,tzv. latinskej koruny sa s korunou udiali takéto veci.Mince Bela III. majú svoju reč,teda sú to rozprávajúce mince,táto minca- a o tom som čím ďalej,tým viac presvedčený ukazuje symbol moci,potom ako bol zmenený a dáva sa to všetkým najavo.
Zhrnuté a podčiarknuté: myslím si,že reverz denára H-69 znázorňuje kráľovskú-dnes nazývanu svätoštefánsu korunu tesne po pretvorení.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.