Moderátoři: Archypov, facctory, smith

navry

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2012

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 18:26

Jste si jist tím půlměsícem?V reálu na své minci kapku něco vidím..Lépe než na fotce.
Působí to jako 3 kruhy, prostřední ovšem větší, jeho spodní část mi ovšem chybí.
Pokud by to byl půlměsíc, pak otočený srpky směrem dolů

l_m_2009

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2011

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 18:43

Huszárov popis reverzu znie asi takto:
"V strede na horizontálnom brvne bodky. Nad tým kríž medzi dvomi kruhmi a dvomi hviezdami. Pod tým kliny s bodkami. Dolu polmesiac medzi dvomi kruhmi."

Vcelku to zodpovedá aj Ungerovej pérovke (Až na tie bodky miesto krúžkov hore a "čosi" tesne nad brvnom).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

navry

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2012

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 18:48

Tedy jasné. To co jsem mylně považoval za poškozený,střední větší kruh je jasně srpek měsíce. Omlouvám se.
V horní části kříž, oproti měsíci...Je to symbolika protikladných náboženství, nebo jen náhoda?
Ten centrální motiv mi nic neevokuje..snad po intenzivním požití...:-)

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 18:48

Mne to trochu pripomína kardinálsky klobúk s uzlami na strapcoch (sorry za kvalitu náčrtu):

Obrázky:

navry

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2012

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 18:52

Archypov: Pak by to mohlo nějak symbolizovat převahu křesťanství na islámem....Soudě z dominantního postavení kříže, klobouku a "nízké" pozice a polohy měsíce...
Tomu se říká vařit z vody:-)

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 19:00

Hmm, veľmi zaujímavá diskusia. Tak sa k niečomu skúsme dopátrať...(nie je moja minca)

Obrázky:

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 19:02

Podľa L. Vrteľa (Osem storočí slovenskej heraldiky) sa od 13. storočia dosť často v erboch, aj na minciach ukazujú nebeské telesá (aj tu sú s polmesiacom aj hviezdy) a vôbec sa to nedáva do súvisu s islamom. Takže ani ja by som to tu s islamom príliš nespájal.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 19:02

Môžem poprosiť príslušného moderátora, že by túto tému presunul do "Uhorských mincí". Zaujímavá uhorská téma a bola by škoda, keby to tu niekde zapadlo. Vďaka

navry

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2012

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 19:06

Archypov: Byla to jen laická myšlenka.
Možná proto, že zrovna Uhry byly dost třecí plochou.
Ale Vaše vysvětlení se mi jeví opravdu vhodnější

lancearegis

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2011

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:00

Takže moja myšlienka: trochu sa to bude zdať ako odbočenie,ale verte mi... má to hlavu,aj pätu!
Svätoštefánska koruna-tak ju nazývajú,ale originálnu zobral uh.kráľ Šalamún-bola fuč, Gejza I. potreboval korunu a dostal byzantský diadém od Michala VII. Dukasa byz.cisára, korunovaný bol teda týmto diadémom roku pána 1075.
Tento diadém sa tiež nazýva grécka koruna.
Asi o 100 rokov neskôr bola koruna doplnená o zlatý bohate zdobený krížený plech hore s krížikom(vtedy vládol Belo III.) Za Bela III., teda aspoň tak hovorí rozbor emailov na doplnenej časti koruny,tzv. latinskej koruny sa s korunou udiali takéto veci.Mince Bela III. majú svoju reč,teda sú to rozprávajúce mince,táto minca- a o tom som čím ďalej,tým viac presvedčený ukazuje symbol moci,potom ako bol zmenený a dáva sa to všetkým najavo.
Zhrnuté a podčiarknuté: myslím si,že reverz denára H-69 znázorňuje kráľovskú-dnes nazývanu svätoštefánsu korunu tesne po pretvorení.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.