Moderátoři: numismat, smith

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#11 - 1. 2. 2010, 23:53

Dracek: no jo, ale co pak s tim? Zkousel jsem ruzne zpusoby ulozeni, od sacku v krabickach pres kapsle a papirove ramecky az po kazety a vsechno melo sve nevyhody...

Michaela

Uživatel

Zaregistrován
12. 10. 2007

#12 - 2. 2. 2010, 21:17

JJ,jestli má někdo nějaký ještě lepší nápad,tak si jej také moc ráda poslechnu.😉

grofik

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2006

#13 - 2. 2. 2010, 22:30

Kazety sú náročné na objem,aééééé na kvalitu uloženia najlepšie.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

pavelgregor

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
23. 6. 2007

#14 - 3. 2. 2010, 08:27

Nejdřív ( a v podstatě i některé dnes ) jsem měl normálně v papírových sáčkách s popiskama. Ty jsem měl v krabici od základní desky k PC. Tam jsem měl jednotlivé drážky podle šířky pytlíku, aby se mi nemíchaly. Přednost možnost skladovat veliké množství nimcí na malém prostoru, snadné na přenos. Téměř nulové náklady na ukládání. Vhodné spíš pro současné mince. Určitě doporučuji pro začátečníky. V papírových sáčcích mi mince nijak nekorodují ( některé tam jsou uloženy od 90.let ). To, co popisuje Kučera je její vychytanější varianta. Také o ni uvažuji. Jako nevýhodu vidím nemožnost prohlédnutí mince bez vytažení sáčku z kazety. To mi ale nahrazuje PC evidence.

Pak jsem používal levné albumy ( nepoužívat !!! ) Mince velmi trpí.

Posléze jsem přešel na plata. Vhodné pro novodobější mince. Na malém oběmu je možné opět mít spoustu mincí. Doporučil bych pro ročníkové sbírání, nebo pro mince odolnějšího charakteru. Totálně nevhodné na sbírání drobné středověké mince. Vlivem drobných otřesů dochází k postupnému odlamování mincí. Pár jsem si jich takto odpravil.

V současnosti zkouším kvalitnější albumy ( ty co tady prodává Zdeněk Jindra ). Ty mi zatím vyhovují. Kupuju si je ale bez listů, a listy si kupuju samostatně ( protože potřebuji pouze určitou velikost). Do každého albumu maximálně 10 listů. Váhu okolních mincí neřeším, protože je mám ve svislé poloze, takže se váhově neovlivňují. Pouze na mince je vyvíjen mírný tlak z jednotlivých kapes. Zatím je používám asi dva roky a za tu dobu se mi zatím podařilo zničit jedinou minci. 😳 Uvidím, jak budou působit z dlouhodobějšího hlediska.

Nakonec si myslím, že se opět vrátím k pytlíčkům tak, jak popisuje Kučera. Ale ještě sbírám zkušenosti ( vhodnost použitého dřeva, případného laku, použité sáčky atd). Tam je bezpodmínečně nutná kvalitní evidence, ať se nemusíš prohrabávat spoustou mincí, než najdeš tu pravou, a tím je zbytečně zatěžovat.

Pro představu máš dole fotku krabice se sáčky ( vpodstatě kompletní ČSR od války po současnost ) a ukázku plata ( bílé groše ). Ty čtverečky v platu jsou popisky k minci.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Misak33

Moderátor

Zaregistrován
23. 12. 2009

#15 - 3. 2. 2010, 09:25

A ted babo rad, kam s antikou🙂 .

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#16 - 3. 2. 2010, 10:25

Dost sběratelů antiky co znám, ukládají mince do kvalitních plastových "dvoukapes" s popiskem nebo na platíčka a seznam s popisem přikládají k tomu. Já jsem si osobně tento systém kapsiček trochu upravil a antiku měl tak, jako Čínu na obrázcích v kapsičkách a ještě albíčkách na papírové rámečky. Je to přehledné a variabilní. Pokud získáte něco nového, stačí vždy kapsičky posunout a přerovnat. Takže pro začátek bych asi volil ty papírové sáčky a po čase bych zainvestoval do kvalitnějších obalů, které bych si předtím pořádně vyzkoušel na několika běžných mincích třeba 1 rok. 😉

Obrázky:

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2008

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#18 - 3. 2. 2010, 11:16
Nejdřív ( a v podstatě i některé dnes ) jsem měl normálně v papírových sáčkách s popiskama. Ty jsem měl v krabici od základní desky k PC. Tam jsem měl jednotlivé drážky podle šířky pytlíku, aby se mi nemíchaly. Přednost možnost skladovat veliké množství nimcí na malém prostoru, snadné na přenos. Téměř nulové náklady na ukládání. Vhodné spíš pro současné mince. Určitě doporučuji pro začátečníky. V papírových sáčcích mi mince nijak nekorodují ( některé tam jsou uloženy od 90.let ). To, co popisuje Kučera je její vychytanější varianta. Také o ni uvažuji. Jako nevýhodu vidím nemožnost prohlédnutí mince bez vytažení sáčku z kazety. To mi ale nahrazuje PC evidence. Pak jsem používal levné albumy ( nepoužívat !!! ) Mince velmi trpí. Posléze jsem přešel na plata. Vhodné pro novodobější mince. Na malém oběmu je možné opět mít spoustu mincí. Doporučil bych pro ročníkové sbírání, nebo pro mince odolnějšího charakteru. Totálně nevhodné na sbírání drobné středověké mince. Vlivem drobných otřesů dochází k postupnému odlamování mincí. Pár jsem si jich takto odpravil. ...

mincovní skříňku mám od té doby, co sbírám středověk a nezničil jsem ještě jedinou minci! nesmíš s těmi platy tolik třást a poslouchat, jak mince pěkně cinkají ... 😈

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#19 - 3. 2. 2010, 11:26

Já používám toto. Chci svoje mince vidět
a popřípadě se s nimi pomazlit😁

Obrázky:

grofik

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2006

#20 - 3. 2. 2010, 11:58

Poliaci predávajú za dobrú cenu platá s plexisklom cca 5€😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.