Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#171 - 22. 2. 2014, 01:42

Tak já myslim že je nejdůležitější hlavně ta radost a potěšení ze sbírání a naplnění. To jak toho každej dosáhne a jakou cestou, je jeho věc, protože každý máme svoje priority a svůj pohled na věc a na život. Proto nemá cenu nikomu nic vnucovat, či podsouvat co je a co neni dobré. Každý to vidíme svýma očima. 😉 😉

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#172 - 22. 2. 2014, 04:46

Já beru i známky s hnusnou nálepkou. Mnohdy totiž není velká pravděpodobnost, že bych v příštích pěti letech potkal lepší, případně na ni měl. Kdysi jsem nekoupil (nedražil) jednu, pravda raženou 3 kr barevné psaníčko se zoubkováním 9 a půl. Je fakt, že bych na ni těžko sháněl peníze, protože jsem zároveň dražil dvojnásobný přetisk Chust + Zakarpatská Ukrajina převrácený, ale i tak. Zdála se mi krapet schmutzig a taková zkrátka ne tak pěkná, takže jsem ji za pouhé 2 tácy nebral. Dnes je jasné, že to byla chyba, neb se obratem v Maďarsku prodala za nějakých, myslím, čtvrt miliónu forintů a od té doby žádná jiná nebyla ve střední Evropě v nabídce a to je dobrých 15 let.
Takže, nálepku má smysl řešit u známek které se dají relativně snadno získat i bez ní (prakticky veškeré ČSR), ale u Modrého Mauricia na to fakt serte.😉

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#173 - 22. 2. 2014, 08:29

A jak si ji martraji odlepil? -)

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#174 - 22. 2. 2014, 08:30
No a abych hned vyvrátil to co jsem napsal :-DD, tak jaký máte názor na tyto známky? Myslim že je na čase začít taky trošku s těma Hradčanama. At již bez zoubků, nebo se zoubkama. -) Pan píše že jsou to známky ** Obrázky: ...

Z toho 60 h je podle mě střižená moc blízko obrazu a není ta 200 h zašpiněná? Jak na tom při bližším pohledu budou ostatní známky? I tak to může být dobrá koupě, ale je potřeba počítat.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#175 - 22. 2. 2014, 08:52
Tak já myslim že je nejdůležitější hlavně ta radost a potěšení ze sbírání a naplnění. To jak toho každej dosáhne a jakou cestou, je jeho věc, protože každý máme svoje priority a svůj pohled na věc a na život. Proto nemá cenu nikomu nic vnucovat, či podsouvat co je a co neni dobré. Každý to vidíme svýma očima. 😉 😉

Zde nejde o vnucování něčeho, někomu jinému, ale o názory jiných lidí, kteří již mají nějaké zkušenosti. Sám jste sem přišel a začal se ptát a druzí vám odpovídali podle svých zkušeností, priorit atd. Zajisté se zde objevilo více, někdy až protichůdných vysvětlení, ale čekal bych, že v každém názoru budete hledat smysl zdělení.
Pokud tuto diskusi odmítnete tímto způsobem, pak vlastně nemá cenu jí dále vézt, protože je bezpředmětná.
Možná, že dnes se vám líbí známky s jistými vadami a nevadí vám, ale položte si otázku, jestli chcete ustrnout na začátku své cesty a nezdokonalovat se, nebo si uvědomujete, že se vaše názory budou v čase měnit. Pokud si odpovíte, že vám tento stav stačí, pak nechápu, proč jste se na některé věci ptal a pokud se chcete zdokonalovat, pak vězte, že to co se vám líbí nyní, to se vám s naprostou jistotou nebude líbit za pár let. Tedy smysl některých názorů je v tom, že vás někteří diskutéři chtějí upozornit na některá úskalí a bude pouze na vás jak s nimi naložíte. Pokud je budete brát jako nemístné vnucování, pak je to škoda, protože jsem již za svůj delší sběratelský život slyšel mnoho nářků od svých kolegů, typu: " Kdybych tenkrát poslechl staršího kolegu, kdybych se zachoval jinak, kdybych........atd."
Na začátku jistě nasekáte mnoho chyb a záleží pouze na vás, jestli je budete minimalizovat.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#176 - 22. 2. 2014, 09:21

Pro dědek, hergot vy máte postřeh, asi jo, asi je fakt ta 200 zašpiněná. tak asi spíš v tejdnu zajedu do obchodu a nakoupim jednotlivě co tam bude mít. -)

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#177 - 22. 2. 2014, 09:24

Pro Evropu1, to bylo myšleno obrazně jako celkově o životě, to nebylo namířeno na Vás. Každý máme svůj pohled na svět a hodnoty, tudíž i na známky a je hloupé někomu něco podtrkávat ze svého pohledu. Trochu filosofie neuškodí ne? 🙂 😉 No a jinak já nesbírám poškozené známky a ptal jsem se na všechno, jelikož jsem nevěděl ale vůbec nic, ani ň. 😉

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#178 - 22. 2. 2014, 09:47
Pro Evropu1, to bylo myšleno obrazně jako celkově o životě, to nebylo namířeno na Vás. Každý máme svůj pohled na svět a hodnoty, tudíž i na známky a je hloupé někomu něco podtrkávat ze svého pohledu. Trochu filosofie neuškodí ne? 🙂 😉 No a jinak já nesbírám poškozené známky a ptal jsem se na všechno, jelikož jsem nevěděl ale vůbec nic, ani ň. 😉

Tato problematika jde rozdělit do dvou poloh.
Jistě každý sběratel má svoji filosofii, své pohledy atd. a bylo by špatné mu je brát. To jsou velmi důležité přidané hodnoty, které dávají každé sbírce unikátní rozměr.
Na druhé straně je součástí každé sbírky také určitá technická část, která má svoje pravidla a pokud je porušíme, dopouštíme se určitých prohřešků. Pak myslíte, že je hloupé, pokud Vás na ně upozorňuji? To již není pouze o mém pohledu, ale o pohledu všeobecnějšího názoru.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Petr Hospůdka

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
16. 5. 2010

#179 - 22. 2. 2014, 09:48

Otakar 18
Každý nějak začínal i já. Zatím se považuji za začátečníka, ale můj rozhled se za poslední rok hodně otevřel. Budu mluvit za sebe 😉 . Z počátku jsem sbíral ČSSR (1945-1992), ale časem jsem zjistil, že je to hodně dostupné a ztrácím motivaci a napětí při sbírání známek. Během roku jsem dal do kupy kompletní generální sbírku, sesbíral cca 70% aršíků a TL. Cena těchto známek šla drtivě dolu a tak není problém za cca 50-60% katalogu pořídit tyto známky. BuM (1939-1945) je zase oblast, kde je známek poměrně málo a ani zde není problém sesbírat generální sbírku během roku. I ceny těchto známek jsou pod katalogem. Ale zase mi chybělo něco co by mě hnalo dopředu. Tak jsem se rozhodl, že ČSR I. bude to pravé. Tak jsem zakotvil u ČSR I. Sbírám prioritně , ale nezavrhuji ani ražené. Mám dvoje starší zasklené albové listy a tam jdou a ražené. Hradčany odkládám do alb na "později" 😆 Na kvalitu si vyrábím listy sám. Od počátku jsem se rozhodl, že budu sbírat barvy, typy, zoubkování, průsvitky. Ruku v ruce s tím roste i moje knihovna a pomůcky- např. etalony na POŠTA 1919, UV lampa ... No a baví mě to. Shánění např. známek, které nemají pruhy v lepu je zážitek 😃 Pak člověk zjišťuje, že je ochoten i dost přitlačit (finančně), aby tu známku získal 😁 , když slyším po obchodech, že ji již několik let neviděli. Nutí mě to číst, studovat, jezdit po obchodech. Toto fórum mi dává hodně, kolegové jsou vstřícní jak radou tak i materiálem. Dřív jsem jako PC maniak všechny peníze, které jsem vydělal mimo rodinný rozpočet, cpal do stále nových PC, pak notebooků. Poslední 3 roky mám stále stejný notebook 😃 a zjišťuji, že mi bohatě stačí ta ítrojka se 4GB RAM.

Otakar18

Uživatel

Zaregistrován
10. 2. 2014

#180 - 22. 2. 2014, 09:56

Evropa1. Upozornění není v žádném případě hloupé. Znovu opakuji, bylo to myšleno obrazně. 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.