Zaregistrován
27. 7. 2009
Vážení,
nenašel jsem tu ještě podobné téma (nicméně jsem neprošel všechny diskuse). Nakonec jsem to zařadil spíš do padělků než určení bankovek.
Máte někdo zkušenosti s určováním stáří přetisků / razítek na bankovkách? Je nějaká chemická metoda, která může bezpečně odhalit novodobý padělek?
Jedná se mi hlavně o některé "jedinečné"😋 exepláře jugoslávské provenience.
Děkuji mnohokrát
Zaregistrován
6. 11. 2008
Upřesni na nějakém příkladě, je to moc široké téma....všeobecne teoreticky lze, jsou tam bohužel mnohá ale...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
27. 7. 2009
Třeba se mi jedná o vzácná razítka z Fiume - verze "Instituto di Credito" na R-U bankovkách.
Nebo razítka ministerstva financí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců u rakousko-uherských bankovek. Dostupná literatura uvádí, že všechna razítka mají chybu ve slově "Kraljevstva", kde je místo R v cyrilice "P" chybně latinské "R". Nicméně se mi do ruky dostaly bankovky se správných nápisem...
Díky
Zaregistrován
6. 11. 2008
U toho přetisku verze "Instituto di Credito" by tuším měly být vzhledem ke komplikovanosti kresby možné najít odchylky(tuším nějaká literatura uváděla 5 znaků pravosti), horší jsou u Fiume ta první dvě razítková vydání, vzhledem k ručnímu přetisku... Vědecky by teoreticky šlo, pokud by jsi měl nejméně jednu 100% zaručeně pravou porovnáním složení barev, bohužel k dobrému zařízení pro toto porovnání je u nás velmi komplikované se dostat.
Všeobecně se udává, že 99% bankovek s razítkem Fiume jsou padělky(v Německu k tomu tuším vyšel před lety někde článek).
Co se týče přetisku/razítka ministerstva financí SHS, viděl jsem zatím vždy pouze ve slově "Kraljevstva", je R...
A co novodobá falza provizorií z válečného období?
Poslední dobou mám obavy třeba koupit nabízené vydání pro Srbskou Krajinu(Knin)1991(ND) Pick RA1-3 nebo z Bosny razítka města TEŠANJ(viděl jsem dle obrázků téměř jistě falza). 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
27. 7. 2009
Díky za informace. Já se většinou vyhýbám kolkovaným a přetisknutým bankovkám, pokud je jejich cena výrazně vyšší než cena originálu. Nicméně někdy se nedá odolat...
Zaregistrován
27. 7. 2009
Tak jsem se snažil ještě sehnat nějaké informace o Fiume u dalších sběratelů, kteří mají vystavené tyto bankovky na internetu (hlavně přetisk Instituto di Credito).
Prý již dnes nelze rozlišit dostupnými způsoby - podle jednoho zdroje mají někteří padělatelé originál razidla Instituto di Credito. Takže originál se může zjistit pouze analýzou stáří inkoustu, která je pekelně drahá... (a obsahuje i zmiňovaný chemický rozbor).
Takže Fiume je kompletně uzavřená kapitola....
Zaregistrován
1. 3. 2009
Tady jsem něco vyhrabal o tom razítku ISTITUTO di CREDITO
Zaregistrován
27. 7. 2009
Díky - to znamená, že pravá bankovka musí mít i oválné razítko... No mám pocit, že jsem ještě neviděl ani jednu pravou... Všechny byly víc rozmazanější - tady je ten příklad vyloženě krásně vykreslený. Zkusím tu adresu na atest.
Zaregistrován
11. 5. 2007
Borna Barac - Banknotes of the States of the Former Yugoslavia 1767 - 2002
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.