Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

V mailu.....nebudu spamovat......😐

Docela zajímavý groš a už se tu tuším podobné řešily, dokonce jsem podobný také měla. Ten můj jsem tenkrát přiřadila jako desítku, protože lev má zuby. Tohle bych dnes možná spíše zařadila jako jedenáctku, s tím, že lev má zuby. Zkus zalistovat nějak více dopředu, na podobné záhady se tu už poukazovalo.

takže, možná vás potěším, tento grošík asi bude můj, takže pokud dojde, udělám lepší foto......jinak díky!

hmmm, tak se priznavam, ze jsem docista v koncich. po nejake dobe jsem mel ten spatny napad, ze si urcim nejaky grosik a vysledek je na povazenou tragicky...
lev vypada jako papousek. to neni tlama, ale zobak. koruna je posazena jako u XII., ale k tomu mi zas nesedi jina fakta.
znamenka na Av jsou: 1-krizek, 2-dvojtecka (ktera je dost divna - viz nize), 3-krizek, 4-xx (asi var. 1), 5-ctyrlistek (var. 1), 6-xx (asi var. 1); Rv: 1-sesticipe hvezdicky posazene na hrotech (var 4), krizek spise masivnejsi, 2-velky krizek (var. 12)
znacnou nejistotu ve me budi rozdelovaci znamenko Av. 2 - vim, reknete, je tam dvouraz, jenze presto - dvouraz by mel byt posunut na druhou stranu, ten druhy krouzek je jakoby preryty... a zbytky druheho by snad slo tusit nekde v perlovci... poloha je divna...
prikladam fotky a detaily a volam S.O.S.
Obrázky:

typ Hána XIV.
podle hlavy lva (4 zuby), tupého N, správného S a staršího křížku mezi GROSSI a PRAGENSES, lístky malých lilií v koruně jsou jednoduché
možnosti XIV. a/1 XIV. c/1
bohužel není vidět zda lilie jsou od čelenky koruny oddělené nebo nikoliv
rozhodnutí mezi a1 či c1 může být jen na základě tvaru koruny - tady mám s rozhodnutím trochu problém - nicméně koruna u var. c by podle mne měla být vyšší (resp. užší a působit vyyšším dojmem) , měla by mít perlu na stopce a vetší prostor mezi malými liliemi a postranními lístky koruny - to u této koruny nevidím - takže bych se přiklonil k variantě XIV.a/1
ta oddělená koruna od hlavy lva někdy bývá vidět
ad kroužek - zřejmě známky renovace razidla

Ten pocit pri urcovani grosov Vaclava IV som uz tiez parkrat zazil. 😃

diky vam vsem za pomoc. ja jsem zase jednou vzal moc vazne ty kresby a neumim se povznest nad nektere detaily.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.