Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Ahoj všem; podle mě je to XIV. i/1 s poznámkou varianta krasby hlavy. Vedle toho, že je hlava trochu plošší, má i viditelnou mezeru pod korunou (mezi hlavou a korunou), což je pravidlem u typů XI. - XIII.. Otázkou je, jestli nebýt té mezery, by hlava nebyla naprosto klasická XIV.. Grošík je současně výborným příkladem toho, že i napříč jednotlivými vytříděnými a definovanými typy jsou varianty kresby, které nebyly v typologii, jsa vyhodnocené jako podružné, zařazené. Kdyby totiž byly vždy všechny detaily zařazené, jednak by to do dneška nebylo publikované a jednak by to byl nezměrný guláš, ve kterém by se možná nevyznal ani autor. Při stavění té typologie jsem měl zásadu - s výjimkou atypické řady jsem zařadil zpravidla pouze variantu, kterou jsem měl podchycenou ve dvou a více exemplářích. Důsledně sem se snažil vyloučt cokoliv, co jen vzdáleně zavánělo možným důsledkem ražební chyby... Myslím, že tento kusek bych přiřadil k typu XIV., var. i/ a čekal bych, jestli nenajdu druhý kus se stejnou hlavou. Teprve potom bych jej zařadil jako další variantu. BTW: dnes bych zejména ty mladší XIV. možná řadil malinko jinak, resp. pokud bude druhé doplněné vydání, vím jistě, že tam bude typ XIVa. nebo tak nějak označený jako mezityp mezi současnou XIV. a XV... Ony ty nejmladší XIV. se, ač mají většinu znaků shodných dají přeci jen poznat na první pohled. Lev má ještě kulatější hlavu a nejhornější list na prostřední lilii koruny na líci je jakoby zavalitější (připomíná kopuli pravoslavných kostelů:-) ). Tyhle groše mají pak skoro pravidlem různé ty kombinace správných a obrácených N a S ve jméně krále. Tyhle groše jsou velmi vzácné a měl jsem jich tehdy jen velmi málo k dispozici.
Tak a teď jsem si zadělal, neb už žádný takový na Aukru nepořídím😕 😁

no atyp je to beze sporu. V typologii uvedený není, neb jsem ho neznal. Má znaky některých známých typů (atypů) - kroužky místo perel na obruči koruny, nový tvar písmen "e", asi půjde o nový typ (atyp). Škoda, že nemá čitelná lícní rozdělovací znaménka. Díky Korunčině vstřícnosti a ochotě už je grošík u mně ve sbírce a pokud dojde na doplněné vydání typologie, určitě ho nevynechám...;-)

Typologie je skutečně živá a nejen ta Václavská. Proto díky všem, kdo tu o zařazení grošů diskutují a především těm, kdo sem dávají obrázky grošů - už se těším, až spustíme tu databázi... skutečně čím více studijního materiálu, tím může být jakákoliv typologie přesnější, preciznější, přehlednější a úplnější. Nicméně vždycky ji bude možné doplnit novou variantou, protože jak už snad postoprvní opakuji - dokud bude pravděpodobné vyzvednutí byť jediného mincovního nálezu.... všichni už určitě znají:-D

ano a tomu by právě měla pomoci naše databáze na netu, kde budeme moci takové i jiné nuance podchytit.
problém obrazu lva i písmen teď řeším u BP Vladislava Jag. drobné změny v obraze lva jsou tam zcela běžné a u mnohých mnou zatím vytyčených typů se plynule mění jeden typ ve druhý, takže někdy je problém se rozhodnout, jak to rozřadit ... mnohdy mi to přijde, že co razidlo to "jiný" lev, přeci jen u těchto malých penízků je obraz lva malý a tak byl patrně problém vytvářet více stejných punců ... na rozdíl od PG V4 se u BP naštěstí dost často měnil typ písma, takže to určení krapet usnadní ...

tento kousek určuji jako H XI.a/1
[
](http://img207.imagevenue.com/img.php?image=80241_W4-HXIa1web_122_468lo.jpg)
v druhém vydání typologie navrhuji sloučit typ XI. a XII. v jeden
ti lvi jsou "prakticky totožní"
a hlavním argumentem je, že XII. typ stále ne a ne sehnat - takhle by se mi to usnadnilo😉

Vidíš, že mě to nenapadlo. Sloučit všechny typy co nemám a měl bych kompletní typologii.😁 😁 😁
Pěkná hlava. Teď myslím toho lva na groši.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.