Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

A teď teda jak...? Jestli jsi to teda domotal, tak já jsem z toho ....už úplně.... Ale popořádku...já se nijak neurazil, takové žerty beru, navíc mě jen tak něco nevyvede z míry...Vím, že moje prozatimní sbírečka je v katastrofickém stavu.....Ale začátky.....bral jsem Hrrrr vše za ty nejnižší ceny avýsledek je takový jaký je....Až u našeho obchodu jse si řekl, že to začnu dělat trochu jinak - tak jak se to má....
Za to určení dík, ikdyž si to budu muset několikrát ještě přečíst, aby mi došlo co jsi tím chtěl říct...
Korunka má pravdu, když říká, že porovnáváním zjistím nejrůznější odlišnosti. Budu se aspoň lépe orientovat.....Ikdyž se už druhý den snažím určit lva jednoho PG a jsem z toho....:-( Než ho sem dám, chci si být aspoň trochu jistej.....Jinak díky ti za ten klíč v mailu. Z kvality fotek si nedělej hlavu. To vůbec nevadí. Pro mě je důležitý ten klíč k určení.
Takže říkáš II.c.....? Jdu se na to mrknout......
Za vše dík. Jsem rád, že jsi mě odkázal na tyto stránky....

Dekuji Archymu ze se na ten Biggeruv grosik - prispevek 1558 - podival. Minci jsem si znovu detailneji prohlizel a typ II. mi k nemu nepasuje. Dvojka ma prece jen vyrazne mensi mesicky prvni rady a dalsi dve spodni rady mesicku maji byt dle perovky v typologii pekne pod sebou. Navic cast ocasu po jeho rozdvojeni na samostatne prameny byva u dvojky vyrazne delsi a rovna. Soucasne i koruna na aversu je od typu II. odlisna jak zminuje i Archy. Bohuzel dalsi znaky pro rozliseni (ukonceni ocasu, rozdelovaci znamenka aversu i reversu) nejsou vzhledem k zachovalosti mince viditelne. Jediny znak podobny typu II. tam vidim tvar mesicku pred rozdvojenim ocasu ktery je s ostrymi konci.
K urceni jako typ VII. me vedly hlavne tyto znaky: vyraznejsi mesicky na krku kdy prvy z nich je sklopen na zada a hlavne vyvedeni ocasu mezi tretim a ctvrtym mesickem spodni rady (viz sipka na prilozenem obrazku).
Mozna by se na to mohl podivat jeste nekdo dalsi, napr. jacx kdyz Korunka rezignovala 🙂
Obrázky:

Hmmm, myslím, že to je jedna ze situací, kdy se můžu něco přiučit... Díky za názor. Nebudu dělat, že tomu rozumím...plavu v tom, ale podle lejster....sakra....mám v tom maglajs.....A za kvalitu PG se omlouvám....budiš omluvou moje začátečnické Hrrrrrrr na to......:-((

To Kucera: Netvrdím že je to typ II., len že niektoré znaky na to poukazujú. Pri type VII. s tebou súhlasím že prvý rad mesiačikov hrivy je väčší ako pri type II., na druhej strane však položenie prvého mesiačika nie je doménou iba typu I. a VII. Tento úkaz som pozoroval aj na typoch II. a III. Čo sa týka umiestnenia mesiačikov 2. a 3. radu pekne nad sebou... ach tie perokresby. Všimni si umiestnenie mesiačikov na reálnych minciach, resp. aspoň fotografiách reálnych mincí, napr. prílohy Hánovej publikácie. Tam to nie vždy plne korešponduje s perovkami. Ale dobre...
Hovoríš o dlhých a rovných častiach chvosta po rozdvojení; typ II.c nemá také dlhé a rovné časti chvostov. Je to skôr doména variantu a, b (dlhá a rovná časť bližšie k hlave, druhá časť stočená) a variantu d, kde sú obe časti chvosta v podstate rovnobežné. Opakujem, variant c má chvost vytvarajúci akú-takú osmičku, teda sa od vyššie spomínaných trochu líši.
Ďalej znova opakuješ vyvedenie chvosta medzi tretím a štvrtým mesiačikom spodnej rady; všímaš si správne, ale zabúdaš, že Hána zakresľuje pri type VII. chvost vždy nezrastený s telom leva, tu je zrastený (ako na všetkých ostatných typoch).
Ono to takto príliš ani nejde, tá minca naozaj svoje šťastné detstvo už prežila a možno nebolo až také šťastné.😉 V zásade spolu súhlasíme, je to starší typ groša Václava IV. a súhlasíme spolu aj v iných veciach. Ja som sa nesnažil poukázať že sa jedná o typ II. (čím viac nad tým premýšľam, tým viac sa mi vidí že som sa asi mýlil), je len fajn že aj nad šrotom (sorry Bigger... sorryyy🙂) dišputujeme. Súhlasím s korunkou že to bude niečo medzi typmi III. až VII., s malým dodatkom, že ja by som do "možností" zahrnul aj typ II. A keď už, tak II.c. Fakt som zvedavý na názory ostatných.
Zhŕňam: Niečo medzi typmi II. až VII.

To nic Archy...🙂 Stav je jasný....Jen koukám jak se v tom dokážete tak orientovat.....Učím se a o to mi jde asi nejvíc...🙄
Slibuju, že příště sem dám něco lépe určovatelné....jen čekám, jak mi dopadnou nějaké obchody, pak dám korunku ke korunce a uvidíme....co bude k mání.....🙄
Právě zápolím s určením lva na jednom kusu......hádej.....vypadá to asi takhle:
Hlava má otevřenou tlamu, tři zuby, korunka je taková a né maková, oko je takové, ucho.....to by mohlo být.....hříva je taková, horní měsíčky jsou....ocas je zase...to by mohlo být zase něco jiného....a prostor mezi ocasem a hřívou je větší.....😞 Dává mi to zabrat.....Už to vidím, jak si na mě zgustnete...😁 Což ale bude úplně vpořádku...

:shock: Já určitě ne.....😳

Je to sranda, ale aj tento zlomok sa určiť dá. Podľa guľatej hlavy leva je to typ XIV. Koruna má zložité lístky, takže mladší variant, písmeno N má kosý driek hore a na správnom mieste, čo nám tu dosť pomohlo, pretože typ XIV. to má výnimočne, písmeno N má skôr obrátené. Keďže lev má zuby, nebude to variant k, ale všetko nasvedčuje tomu, že sa jedná o variant i. No a tvar písmena N ukazuje na to, že sa jedná o presne typ: XIV.i/11. Súhlasíte so mnou? Skontrolujte ma ...🙂

To bys po mě chtěl trochu moc...🙄 Ale klobou dolů....já sice už asi třetí den řeším grošík a je mi velkou záhadou jeho uspořádání zubů.Neodpovídá totiž žádné variantě....Spodní čelist má předkus a zub jde hned tak nějak šikmo nahoru(viz obr...)😁
Moje úvaha: Hlava - propracovanější koruna, " nosík ", oko vypadá jako oko, né jen důlek, otevřená tlama a tři zuby( jak jsem již zmínil, ten spodní je nějaký divný...) a větší ucho než u jiných typů.....asi asi asi typ XIV. - Ale ty zuby mi nesedí....!!!
Ocas - konce blízko u sebe, mezi pletencem ocasu a hřívou je ale víc místa než u typu XIV. spíš by mi tam pasoval typ IX.
Zadní noha a ocas vyrůstající z těla mi by tak pasoval na typ X.
Suma sumárum......když to vezmu kolem a kolem...X.????😕
Jen ty zuby....????? Nepříjdou vám zvláštní? Jak moc striktně se mám držet při určování detailů...? Jako jsou již zmiňované zuby nebo třeba ohnutí drápů...?
A teď si na mě můžete zgustnout...😞 To byl můj pokus o určení lva....na korunu jsem si už netroufl....Já tohle potil asi tři dny...Jsem zvědavý, za jak dlouho to určíte vy...😈
Obrázky:

K tomu grošíku výše- dvojka určitě ne. Tady připadá v úvahu III., V., Vll. Nemohu si pomoci, ale mně pořád připadá na typ V.! Tyto typy mohou mít první měsíček také nakloněný, viz obrazová příloha knihy o pr. gr. Dvojka to není a sedmička se mi nezdála, proto jsem to nechtěla typovat. Ale dle mého názoru je to typ V. 😁 😁 😁 Takže pro jeden grošík už jsou tu tři určení 😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.