Moderátoři: smith

Pročetl jsem tuto diskusi a Thurza trochu chápu. Sám rád své koníčky jaksi ukazuji druhým (a není jich málo – modelařina tvorba rodokmenu, antiku sbírám cca rok a půl, (takže jsem stále začátečník, ale císařský Řím snad už trochu poznám). Ukazuji známým své koníčky rád ve snaze malinko se pochlubit, vzbudit zájem, poučit apod. Proto rozumím té touze prezentovat něco tak zajímavého jako staré mince i vnějšímu laickému světu.
Bylo tu ale napsáno mnoho (pravdivých) příspěvků, spíše varovných, popisujících mnohá úskalí a mírnou naivitu tohoto plánu. Myslím tu ale byla i zmínka, na kterou bych zeptal i já:
Co repliky?
Ne falsa, ale přiznané repliky mincí? Odpadá nebo se výrazně snižuje možnost krádeže, lze je nakoupit rychle a odpadá i napálení se v ceně, ta je přirozeně je i tak proti originálům zlomková. Je to tolik urážející představa?
Já si prve také kupoval repliky přímo od Petra Souška a zbytek jsem dokoupil a vůbec to nepovažuji za zbytečné. Je to prostě zcela odlišná kategorie. Nedržíte v ruce originál pár set nebo tisíc let starou minci, ale malá umělecká dílka, dělaná stejnou metodou jako kdysi to také jsou. Je tu také ten aspekt výuky, repliky ukazují mince v ideálním stavu (není to pro laickou veřejnost lepší?)
Chápu, že na tomto poli neseženete vše od jednoho panovníka, spíše průřez celou historií, ale není právě toto cesta pro ukázku kavárenským povalečům :-D A originály si pak můžete sbírat doma jako klasický sběratel.
Nekamenujte mě prosím, pokud vám to příjde příliš kacířské a urážlivé.

Ukamenovat, upálit a ještě utopit!😈
Ale ne, teď vážně. Nemyslím si, že by to bylo vhodné řešení. Soušek má sice zdařilé repliky (někdy až příliš k oblbnutí neznalých a začínajících sběratelů), ale věnuje se především českým a moravským ražbám. Navíc se dá řada drobnějších originálních nominálů (denáry, krejcary, 3 krejcary) sehnat ve stejné cenové relaci jako Souškovy repliky. Jasně, pokud chce mít někdo ve sbírce tolar moravských stavů a ví, že tuto minci nikdy mít nebude, sáhne třeba po kopii (i když já bych to neudělal!), ale myslím si, že jejich kupování je vcelku zbytečné.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Ok. Jako bych nic nenapsal ;-)

Sleduji tuto diskuzi a rozhodl jsem se taky přispět.
Např.: http://www.muzeumtgm.cz/cz/lany/Historie-Muzea-T-G-Masaryka-v-Lanech-II
Součástí muzea je kavárna, knihovna a stručná historie prvního osídlení Lán. Pokladna a prodej upomínkových předmětů, ale i medailí s TGM (novějších).
Asi mi uniklo, v kterém městě chcete kavárnu otevřít, možná by bylo dobré zjistit, zda zde nebydlí nebo nesídlí pobočka numismatiků (členské schůzky, rady atd..).
Já bych si asi v první řadě řekl, co budu sbírat. V případě kavárny-muzea bych udělal stručný historický přehled o období, sám bych si nakoupil odbornou literaturu a rozhodl se v jakém rozsahu budu toto období sbírat (mincovny, varianty atd..), ale nebral bych to jako dogma. Jako skoro každý jsem začal katalogy od Novotného a chtěl jsem Ag medaile od r. 1918 v naší rep. ražené do své sbírky. Jenže jsem se dostal k několika medailím s TGM, tak jsem začal sbírat TGM, ale po zjištění, že budu platit nesmyslné částky za nové ražby, jsem od tohoto úmyslu upustil a začal sbírat medaile v širokém rozsahu - FJI až pobočky ČNS. Nikdy nevysbírám, ale dozvím se hodně nového.
Jak hodláte sbírku zabezpečit? Lidé dokáží ukrást prodejcům zboží za pár korun. Každý den uklízet do trezoru??? Budete bydlet v domě s kavárnou?
Váš záměr je výborný a předchozím, vás nechci odrazovat.

Mám stále dojem, že se zde píše o všem možném a zároveň o ničem podstatném, co by řešilo základní problematiku.
Pokud chce někdo vytvořit numismatickou kavárnu na základě vystavování kvalitní sbírky, pak říkám, že ta sem naprosto nepatří, protože ta se buduje na naprosto jiných důvodech, které musí být v poloze individuálních pohnutek.¨
Pokud chce kolega Turzo sbírat mince, na nějakých slušnějších základech, pak se musí stát sběratelem, se vším, co k tomu patří a zároveň nepatří do nějaké kavárny.¨
Pokud ho numismatická kavárna stále drží, pak ať si koupí nějaké téměř bezcenné mince a repliky, které zde může vystavovat na ukázku.
Žádný kompromis mezi těmito dvěma cestami neexistuje. Vždy bude platit buď jedno, nebo druhé. nebo se může doma věnovat sběratelství a kvalitní sbírku bude mít v bankovním trezoru a jako zaměstnání bude mít numismatickou kavárnu, ve které bude mít na ukázku spoustu bezcenného šrotu.
V tom si ale musí udělat kolega Turzo pořádek sám a až se rozhodne, pak mu k tomu můžeme my něco zdělit.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

ja myslim, ze pravidla pro takovy pocin neexistuji. mince (obycejne) ci jejich levnejsi repliky mohou byt napr. primou soucasti zasklenych stolu a lide je mohou pri piti kavy prohlizet. muze to byt tematicky - co stul, to panovnik. na stenach mohou byt malby tykajici se napr. dolovani stribra ci jeho rafinace, pripadne obrazky raby minci (pozor na autorska prava). v knihovne ke cteni mohou byt zajimave a bezne dostupne tituly, napr. velmi dobra a zajimava kniha jako jsou Penize, poklady, padelky, ktera pres svou silnou popularizacni stranku ma co rici i narocnejsim uzivatelum. problem jiste nebude ziskat par ukazkovych cisel bezne vydavanych casopisu (jako reklama) a stejne tak i nejake aukcni katalogy. nevim, ale ja tento cil vidim jako schudny a realny a od zameru kolegu neodrazuju. soucasne s tim si muze budovat i kvalitni sbirku (a mit ty lepsi razby v bezpeci trezoru). to, ze se muze najit nejaky pitomec, ktery se bude zkouset vlamat i do vystavenych minci, s tim je samozrejme treba pocitat. je tedy otazka, zda napr. neporidit galvanoplasticke kopie (prodavaji je napr. v pardubicich) a od normalnich minci jsou k nerozeznani (muze si je vyrabet sam jako kopie minci svych, ktere bude mit v bezpeci trezoru). vse je otazkou toho, jak chce podnikani pojmout. ja mu drzim pesti, znovu opakuji, napad se mi libi, jeho realizaci si predstavit umim. s nohama na zemi ale dodavam, ze nevim, do jake miry numismaticky atraktivni expozice oslovi sirsi verejnost (znate to sami, chcete se necim pochlubit, ukazete nekomu kdo mince nesbira nejaky svuj ulovek, basnite o nem a on na vas jen nechapave zira).
aby to zajimalo verejnost, chce to sirsi, nez numismaticky pohled. u mince musi byt informace, kde se razily, kde se tezil kov, co znamenaji napisy a obrazy na te ci one minci, odkud se vzaly, jake byly predpisy pro kvalitu mince, kde vsude obihala a s cim obihala, jaky majetek predstavoval konkretni nominal, jak dlouho se na nej setrilo, co za nej slo koupit etc. etc.
osobne bych expozici pojal ve smyslu vice obecnem, neco jako jsou urcite pasaze teto knihy:
CRIBB, Joe: Peníze. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, spol. s r. o., 1993. 64 s. (přeloženo z anglického originálu: Money. Dorling Kindersley Limited, London 1990.).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.