Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
23. 10. 2010
Nerad zakládám nová témata, ale podobné jsem zde nenašel... a myslím, že by mohlo být přínosné:)
Mnoho z Vás, skalních vláčkařů, se bude asi nad mými dotazy usmívat či si klepat na čelo - Vás prosím, aby jste se jejich čtením zbytečně nestresovali a nijak nereagovali. Těm z Vás, kteří poradí nebo pomohu, předem upřímně děkuji!
Po 20 letech (šmankote, to to letí...) jsem se nějak rozhodl vrátit se k vláčkům. Z dětství mi bohužel vzhledem k nepřízni osudu nezůstal ani pražec, takže vše pořizuju znova. A s překvapením zjišťuji, že sse za tu dobu mnohé změnilo:) Samozřejmě jsem využil Auk.. - nejprve klasika trafo PIKO, pak vagony a lokomotivy. Z nostalgie (a taky vzhledem k ceně) jsem začal vagony staré provenience - klasické uhláky, rychlíkové vagony (MITROPA apod), mražáky... loko modrý Hektor (netuším, zda se to tak v slangu fakt jmenuje, ale říkali jsme tomu tak..). No a pak jsem dostal darem nové kusy (rychlík. vagony a cisternu) a plácnul se přes kapsu Brejlovcem od firky Kuehn - a to je teda nebe a dudy, co si budeme povídat... Dokoupil nějaké použité koleje, poskládal zkušební okruh (Velim hadr;) a začal formovat dotazy:)
spřáhla - ty nejstarší mají "očka", která si pamatuji, novější takový háček a ty nejnovější takového složitějšího "vetřelce" - jdou vagony s různými typy spojovat? nebo spřáhla měnit? a vlastně - je to moc velká prasárna, kombinovat nové a 30let staré vagony?:) samozřejmě bych měl vše radši v novém, ale za prvé finance a za druhé se musím přiznat, že se mi ty staré rychlíkáče stále hodně líbí...
koleje - žil sem v domnění, že na těch není co měnit, ale nejsou teď z nějakého jiného materiálu? a k těm starým - některé byly zkorodované, vlak po nich nejel, po vyčištění Cifem již fungují, máte ještě nějaký jiný tip?
3 . na mém pokusném okruhu jsem udělal zatáčku ze 4 zatáčkových dílů s největším poloměrem (stupně nevím), nechal jsem Brejlovce tahat tu novou cisternu a vypadávala, ač není nijak dlouhá... paradoxně staré vagony s Hektorem problém neměly - důvod?
no to jen pro začátek, přidám další
Díky!
Zaregistrován
21. 7. 2007
Zkus pro začátek napsat, o jaký jde rozměr; z textu jsem vycítil, že by snad mohlo jít o H0.
Zaregistrován
23. 10. 2010
No jo, to jsem nenapsal, jsou to TT
Zaregistrován
16. 2. 2008
Tady máš jeden opravdu dobrý tip:
https://www.youtube.com/watch?v=AQUtKIkri3w
😉
Zaregistrován
23. 10. 2010
Dík...;) jedu dnes do Ostravy, takže je pravděpodobné, že to nějak podobně dopadne...
Zaregistrován
21. 7. 2007
ad 1) Pokud jde o spřáhla, pamatuji si dva základní typy. Ty starší měly svisle orientovaný háček s hranatou západkou, novější pak vodorovně orientované očko s kulatou západkou (pak se začaly vyrábět i u nás; západka je u nich umělohmotná a spřáhlo vypadá mohutněji než to z NDR, ale jsou kompatibilní). Vzájemně se sice dají spojit, ale moc u sebe nedrží (háček je zaseknutý za očko, ale bez jakékoliv západky). U novějších vagónů jsou vyměnitelné (malé na pérko), ale u starších tvoří jeden spojený celek.
ad 2) Koleje - vše se vyvíjí, už se dělají na TT i profilové kolejnice. Stačí očistit korozi, zkontrolovat spojovací kolíky a měly by fungovat.
ad 3) Pokud jde o cisternu - je dvounápravová nebo čtyřnápravová? A byla za mašinou samotná anebo ještě s dalšími vagóny? Může tam působit více faktorů - příliš lehká, hůře se otáčí nápravy atd.
Zaregistrován
23. 10. 2010
Děkuji Dejvy. Tak spřáhla jsem zkoušel různě spojovat, překvapině jsou v různé míře kompatibilní všechna se všemi, ta starší drží jak si psal, spíš na čestné slovo, více mě překvapilo, že docela drží ta nejnovější s oběma starými typy, skoro to vypadá, že s tím výrobce počítal, což mne v dnešní době překvapuje.. to nejnovější má taky takový malý háček, přidávám fotku, ale na té to není teda zrovna vidět.. taky jsem byl zvědav, bude-li na nová spřáhla a kombinaci různých fungovat rozpojovací kolej - výsledek je jak kdy;) Koleje vyčistím a bude. Ta cisterna je 4nápravová, zkoušel jsem ji jak hned za mašinu , tak až na konec vlaku, vypadávala tak jako tak, bude provádět zkoušky dál a uvidíme.
Obrázky:
Zaregistrován
21. 7. 2007
Pokud to je čtyřnápravová cisterna, tak ještě prověř vůli podvozků - jestli někde nedrhnou při otáčení, popřípadě jestli jim něco nepřekáží. A pokud budeš mít náladu zkoušet, tak ještě prověř, zda to dělá do obou směrů, tj. při pravotočivé i levotočivé zatáčce.
Zaregistrován
23. 10. 2010
Nálada by byla, ale nesměl bych stále trčet v práci, co Ti mám povídat;) Drhnout nedrhnou, je pravda, že se otáčí jen do cca 45° a pak se opřou o součást podvozku (na rozdíl od rychlík. vozu, kde se dá náprava otočit o 360°), ale to by snad nemělo vadit, předpokládám, že výrobce počítá s tím, že budu jezdit do zatáček... zítra to vyfotím. Jestli jsem zkoušel pravotočivou i levo si nejsem jist, jestli zí neprospím celý den, tak si budu snad hrát a dám vědět. Každopádně díky.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Trošičku jsem tu odpověď nepochopil. To znamená, že se otáčejí samostatné nápravy v podvozku? Zejména u toho rychlíkového vozu mě to zaráží, ale i u té cisterny. Předpokládám spíše, že ze otáčí celý podvozek; pak by měl být úhel 45° dostačující.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.