Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
7. 10. 2006
Zaregistrován
15. 7. 2007
promin, ale verim, ze tim urcite par hlav potesis🙂 ja se tesim urcite.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Jasně, potěšil jsem ale hlavně sám sebe, neb jsem zjistil jeden omyl v popisu opisu v mém posledním článku (ten co jsi četl), tak to budu muset upravit. Z paleografického hlediska se některé litery nepopisují tak, jak se na první pohled jeví. Předpokládám, že stejnou chybu můžou mít ve svých článcích i další kolegové, kteří se podrobněji zabývali opisy PG JL a VJ (možná je to i jinde, nebyl čas vše prověřit).
Každopádně i další chyby v terminologii se často objevují, takže věřím, že ten příspěvek má svůj význam ...
Zaregistrován
15. 7. 2007
presne to si myslim a proto se domnivam, ze ma smysl o tom diskutovat a tu terminologii pak sjednotit
Zaregistrován
6. 7. 2009
Když je řeč o sjednocení terminologie tak se na něco dovolím zeptat - jak by jste nazvali ty vlnovky vycházející z kolen lva u typu XXVI. ? Hásková to nazývá závěsy chlupů, Oliver kadeřemi (v posledních NL u bílého penízu Vladislava), setkal jsem se i s označením plamínky (u bílých peněz Ludvíka - asi dle plamínkové svatováclavské orlice ?!)
Zaregistrován
7. 10. 2006
Hmm, tady už se nedá řídit paleografickou terminologií, to je spíše otázka pro kunsthistoriky, jestli takový útvar nazývají nějakým konkrétním odborným termínem. Pokud ne, tak asi záleží na autorovi článku, jak si to dle své fantazie nazve. Aby se mohla vytvořit a sjedotit terminologie různých útvarů u obrazů lvů, korun etc. na mincích, musel by se tím někdo specielně zabývat a vytvořit jakousi morfologii takových útvarů a ty následně popsat, pak by se to mohlo stát normou ...
Zaregistrován
17. 2. 2014
Před pár dny se mi podařilo přivést na svět,po pěti stech letech trvajícím spánku jeden P.G. W.S.Je sice už v bezpečí,ale má pár šrámů a ty vyrovnat nepůjde,praskl by.Varianta s X...Tak je o jeden víc,slavme.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Romolo: místo těch oslavných řečí to chce dát sem kvalitní fotky, aby mince zase nespala dalších 500 let někde v šuplíku😉
Zaregistrován
19. 1. 2008
aniž bych se chtěl otírat o ikony české numismatiky jako je Dr. Hásková a oliver .... tak nazývat to kadeřemi je blbost ... a závěsy chlupů dvojnásobná .... jak z biologického, tak heraldického hlediska. Z heraldického hlediska jsou to opravdu spíš plameny, ale ty na českého lva nepatří, takže jde spíše jen středověké grafické vylepšení lva naznačením dalších chlupů (hledisko biologické) ... 😃
Zaregistrován
17. 2. 2014
Kacuro:ano,s tím počítám,ale momentálně kvalitní ještě nejsou...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.