Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#2471 - 15. 3. 2015, 08:10

..teď doufám, že jsem to já napsala pochopitelně- ten první odstavec patřil tomu kekuleho groši :-)
Zatímco tato fotka níže- ukázka stejnoměrné linie spojující střední část s postranní.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#2472 - 15. 3. 2015, 08:20

Ano v tomto případě by to mohl být jeden punc. Dokonce u toho obloučku vpravo je vidět určité vylomení - ať už puncu nebo razidla.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#2473 - 15. 3. 2015, 08:50

Já mohu psát pouze o zkušenostech s Ludvíkem kdy jsem měl možnost prozkoumat v posledním roce a půl několik desítek jeho PG. O jeho koruně si dovolím tvrdit že byla z jediného puncu, na některých kusech je např. vidět ještě propojení horního oblouku (kamary) se středovou částí kdy řezač oddělení nevyryl dostatečně hluboko.
Jak již zmiňoval oliver i korunka, tak k závěrům lze dojít až po prozkoumání mnoha kusů s identickým objektem který nás zajímá. Třeba při zkoumání punců jednotlivých písmen opisu se dá zjistit jejich průběžné poškození, u některých provedená oprava znamenající částečnou změnu výsledné podoby a to nám často pomůže k vysledování relativní chronologie výroby razidel a tím i pravděpodobné relativní chronologie ražby jednotlivých variant.

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#2474 - 15. 3. 2015, 09:02

..určitě, aby se zjistilo jak to ve skutečnosti je, musel by se tomu někdo hodně podrobně věnovat. To co jsme napsali zde, jsou pouze myšlenky, spekulace a názory a zda je něco z toho pravda by bylo určitě zajímavé ověřit.

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#2475 - 15. 3. 2015, 15:17

věřím, že Kucera to bude mít dobře vypozorované u grošů Ludvíka a že u tohoto panovníka zřejmě mohl být obraz koruny na raznici vytvářen jedním puncem

ale pravidlem to obecně u pražských grošů podle mě nebylo

u grošů Jana (a stejně tak myslím i Václava II.) byla koruna zřejmě vytvářena z více punců:

• pravděpodobně jeden větší pro obruč a postranní lilie
  • další pro středovou perlu a pro středovou lilii - ty byly podle mě puncovány odděleně
  • a samozřejmě další detaily jako drobné liliové trojlisty v koruně, drobné oválné lístky na vnitřku postranních lilií, stopka a perla na středové lilii - dtto perla na postranních liliích a drobné perly (kroužky) v obruči a na liliích byly také puncovány (či v případě stopky ryty) samostatně
    (tedy něco podobného jako to výše kreslil kacuro)

dokonce mám dojem, že někdy bylo rydlo použito více - nevím proč, ale někdy je kontura okrajů koruny u některých grošů Jana (a zřejmě to lze to spojit s určitým obdobím) jakoby obtažena liniemi, které okraje koruny dost přesahují a jdou třeba až za vnitřní perlovec - že by třeba obtažení nejasných okrajů koruny rydlem, protože byl její obraz na raznici vytvořen již hodně používaným puncem ?? jen spekuluji

pokud jde konkrétně o zde původně diskutovaný kus kekuleho - bude to některá z eventualit výše zmíněných oliverem

oliver napsal/a:

... mame tri moznosti vysvetleni pro zdvojeni obrazu:
1) preryvani/oprava/dvojraz na raznici
2) dvojraz pri razbe
3) prerazeni slabe vyrazeneho kusu

zcela jistě si tvrdit netroufnu tvrdit, ale přiklonil bych se k tomu, že řezač kolku vyrazil punc koruny nejprve asymetricky (to by v tomto případě znamenalo, že středová i postranní lilie byly na jednom puncu) - pak to zjistil a přebrousil (proto jsou ty kontury užší než na později vytvořené správné koruně) a vyrazil správně napodruhé - tedy oliverova varianta a) = přerývání / oprava / dvojráz na raznici

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#2476 - 15. 3. 2015, 18:50

panove a damo, hezka diskuse🙂

osobne si myslim, ze pochopeni a odhaleni techto zatim skrytych pravd s vyuzitim obrazove analyzy by mohlo umoznit lepsi pristup k definovani typu a variant a k lepsimu odhaleni relativni chronologie tam, kde tyto veci treba jeste nejsou uplne jasne... ale to je stav, do ktereho se asi v nejblizsich dekadach nejspis nedostanem.

co se tyce pouziti rydla ve vetsi mire nez jindy, jak pise jacx - typoval bych to tam, kde byl punc poskozen, ale jeste porad se jej vyplacelo vyuzit - no a zbytek se proste doryl. takze souhlasim.

petr1596

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2011

#2477 - 17. 3. 2015, 19:21

Tak mi dnes dorazil z Polska jeden zajímavější Vladislav II z konce vlády, typ XXIII.f/3, /bez písmene E v REX/, trochu nedoražený, ale určitelný

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#2478 - 17. 3. 2015, 19:39

určení souhlasí - docela pěkný a zajímavý

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#2479 - 11. 4. 2015, 22:30

Dovoluji se obrátit na zdejší komunitu s prosbou zda někdo nemá ve sbírce či v databázi Vladislavův groš typu Hásková XXVI.a/2 (revers viz foto) a byl by ochoten poskytnout pro studijní účely jeho fotografie. Za případnou pomoc předem děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

patason

Uživatel

Zaregistrován
9. 7. 2007

#2480 - 12. 4. 2015, 09:31

Tak už vím, kdo mi včera v Pze vyfouknul Ludvu...;-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.