Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
28. 6. 2008
..teď doufám, že jsem to já napsala pochopitelně- ten první odstavec patřil tomu kekuleho groši :-)
Zatímco tato fotka níže- ukázka stejnoměrné linie spojující střední část s postranní.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Ano v tomto případě by to mohl být jeden punc. Dokonce u toho obloučku vpravo je vidět určité vylomení - ať už puncu nebo razidla.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Já mohu psát pouze o zkušenostech s Ludvíkem kdy jsem měl možnost prozkoumat v posledním roce a půl několik desítek jeho PG. O jeho koruně si dovolím tvrdit že byla z jediného puncu, na některých kusech je např. vidět ještě propojení horního oblouku (kamary) se středovou částí kdy řezač oddělení nevyryl dostatečně hluboko.
Jak již zmiňoval oliver i korunka, tak k závěrům lze dojít až po prozkoumání mnoha kusů s identickým objektem který nás zajímá. Třeba při zkoumání punců jednotlivých písmen opisu se dá zjistit jejich průběžné poškození, u některých provedená oprava znamenající částečnou změnu výsledné podoby a to nám často pomůže k vysledování relativní chronologie výroby razidel a tím i pravděpodobné relativní chronologie ražby jednotlivých variant.
Zaregistrován
28. 6. 2008
..určitě, aby se zjistilo jak to ve skutečnosti je, musel by se tomu někdo hodně podrobně věnovat. To co jsme napsali zde, jsou pouze myšlenky, spekulace a názory a zda je něco z toho pravda by bylo určitě zajímavé ověřit.
Zaregistrován
20. 8. 2007
věřím, že Kucera to bude mít dobře vypozorované u grošů Ludvíka a že u tohoto panovníka zřejmě mohl být obraz koruny na raznici vytvářen jedním puncem
ale pravidlem to obecně u pražských grošů podle mě nebylo
u grošů Jana (a stejně tak myslím i Václava II.) byla koruna zřejmě vytvářena z více punců:
- pravděpodobně jeden větší pro obruč a postranní lilie
- další pro středovou perlu a pro středovou lilii - ty byly podle mě puncovány odděleně
- a samozřejmě další detaily jako drobné liliové trojlisty v koruně, drobné oválné lístky na vnitřku postranních lilií, stopka a perla na středové lilii - dtto perla na postranních liliích a drobné perly (kroužky) v obruči a na liliích byly také puncovány (či v případě stopky ryty) samostatně
(tedy něco podobného jako to výše kreslil kacuro)
dokonce mám dojem, že někdy bylo rydlo použito více - nevím proč, ale někdy je kontura okrajů koruny u některých grošů Jana (a zřejmě to lze to spojit s určitým obdobím) jakoby obtažena liniemi, které okraje koruny dost přesahují a jdou třeba až za vnitřní perlovec - že by třeba obtažení nejasných okrajů koruny rydlem, protože byl její obraz na raznici vytvořen již hodně používaným puncem ?? jen spekuluji
pokud jde konkrétně o zde původně diskutovaný kus kekuleho - bude to některá z eventualit výše zmíněných oliverem
oliver napsal/a:
... mame tri moznosti vysvetleni pro zdvojeni obrazu:
1) preryvani/oprava/dvojraz na raznici
2) dvojraz pri razbe
3) prerazeni slabe vyrazeneho kusu
zcela jistě si tvrdit netroufnu tvrdit, ale přiklonil bych se k tomu, že řezač kolku vyrazil punc koruny nejprve asymetricky (to by v tomto případě znamenalo, že středová i postranní lilie byly na jednom puncu) - pak to zjistil a přebrousil (proto jsou ty kontury užší než na později vytvořené správné koruně) a vyrazil správně napodruhé - tedy oliverova varianta a) = přerývání / oprava / dvojráz na raznici
Zaregistrován
15. 7. 2007
panove a damo, hezka diskuse🙂
osobne si myslim, ze pochopeni a odhaleni techto zatim skrytych pravd s vyuzitim obrazove analyzy by mohlo umoznit lepsi pristup k definovani typu a variant a k lepsimu odhaleni relativni chronologie tam, kde tyto veci treba jeste nejsou uplne jasne... ale to je stav, do ktereho se asi v nejblizsich dekadach nejspis nedostanem.
co se tyce pouziti rydla ve vetsi mire nez jindy, jak pise jacx - typoval bych to tam, kde byl punc poskozen, ale jeste porad se jej vyplacelo vyuzit - no a zbytek se proste doryl. takze souhlasim.
Zaregistrován
23. 11. 2011
Tak mi dnes dorazil z Polska jeden zajímavější Vladislav II z konce vlády, typ XXIII.f/3, /bez písmene E v REX/, trochu nedoražený, ale určitelný
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
určení souhlasí - docela pěkný a zajímavý
Zaregistrován
6. 7. 2009
Dovoluji se obrátit na zdejší komunitu s prosbou zda někdo nemá ve sbírce či v databázi Vladislavův groš typu Hásková XXVI.a/2 (revers viz foto) a byl by ochoten poskytnout pro studijní účely jeho fotografie. Za případnou pomoc předem děkuji.
Obrázky:
Zaregistrován
9. 7. 2007
Tak už vím, kdo mi včera v Pze vyfouknul Ludvu...;-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.