Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
7. 10. 2006
před chvílí tu byl příspěvek, který jsem moc nepochopil😃
Zaregistrován
6. 7. 2009
Předkládám dva obrázky rozdělovacího křížku ze dvou různých PG jednoho panovníka a přibližně stejného časového úseku ražby. Punc křížku byl zhotoven vypilováním do čtyřhranné tyče čtvercového až mírně kosočtvercového průřezu. Rozmístění vypilovaných zářezů mi připadá shodné a takováto podobnost u dvou různých punců jako nepravděpodobná. Oproti tomu je vidět rozdíl v půdorysném tvaru - horní má čtvercový průřez, spodní již kosočtvercový. Domnívám se že tento rozdíl by se dal vysvětlit opotřebením puncu a jeho následným odbroušením kde již vykovaný polotovar tyče přecházel do kosočtvercového průřezu. Pro tuto postoupnost mne vede to že u spodního nejsou zářezy již tak hluboké. Může být tato úvaha správná a jedná se tak o jeden punc?
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
Podoba tam docela je, bohužel ve Photoshopu neumím udělat obrázek, kde se oba křížky překrývají, Oliver to jistě zmákne a porovná ...
Zaregistrován
20. 8. 2007
jen můj "okometrický" dojem - neověřený nějakou objektivní metodou
obě znaménka nesou velké množství shodných znaků, takže pravděpodobnost, že byla do raznice vyražena shodným puncem je velmi vysoká
vysvětlení mírně jiného půdoprysu, které uvádíte výše, je myslím možné
nabízím další možná vysvětlení:
1) hodně podobné - opotřebený konec tyče s puncem mohl být opilován nikoliv přesně kolmo, ale mírně šikmo, oproti dlouhé ose tyče
2) samotný punc byl na raznici naložen zešikma a proto jeho půdorys na raznici je jiný
Zaregistrován
6. 7. 2009
Díky za názory, 1) se mi zdá nejpravděpodobnější.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.