Zaregistrován
17. 3. 2015
Dobrý den,
mám začátečnický dotaz ohledně určení známek wurttembergu. Vydání z roku 1857 by měly mít jako ochranný prvek horizontální oranžová vlákna v papíře. Nějak je ale na známkách nevidím - přesněji nevím, co hledat. Mám se dívat proti světlu, nebo pod UV lampou, nebo ještě jinak? Děkuji za radu, nepomohl mi ani google :-)
jS
Zaregistrován
12. 6. 2012
Prostě jsou v papíře vidět oranžová vlákna. Nejlépe zezadu.
Zaregistrován
17. 3. 2015
Takže žádná věda - pokud nevidím vlákna, je to jiné vydání. Nic se složitě hledat nemusí?
Zaregistrován
21. 7. 2007
Pokud si dobře pamatuji, měla by být na rubu vidět vodorovná oranžová čára; zpravidla uprostřed.
Zaregistrován
17. 3. 2015
Už ji vidím, tenká čára zhruba uprostřed. Děkuji. Ale ještě - mám mezitím dvě známky na výstřižku, to je asi bez té linky neodlišitelné od jiných vydání?
Zaregistrován
12. 6. 2012
Nevím, ale mám za to, že zkušený sběratel by to asi poznal. Chce to mít víc srovnávacího materiálu.
Může to být taková obdoba jako je u uherských psaníček s černou číslicí průsvitka II. a III. Průsvitky se od sebe rozlišují celkem blbě, pokud je tam zrovna nějaký "nešikovný" kus průsvitky, ale když už člověk ví jak která známka vypadá, pozná to i bez zkoumání průsvitky, neb ten papír je kapánek jiný. Ovšem neplatí to universálně. (Průsvitky V. a VI. a XII. a XIII. se musí pracně zkoumat.)
Třeba má někdo s tímto větší zkušenosti.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.