Zaregistrován
23. 12. 2009
Takze byl v te dobe ujo Google nebo nebyl?😃
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Zaregistrován
27. 12. 2009
Tajemná Adivea (pokud tedy vůbec existovala) měla být dcerou anglického krále Eduarda I. a manželkou Boleslava II., nicméně v této teorii leccos nepasuje, protože české denáry tohoto typu jsou až záležitostí 80./90. let 10. století, rozhodně nebyly raženy dříve.
Ono je ale i jiné a vcelku jednoduché vysvětlení k převzetí ikonografie - obchodní kontakty. Jen tak namátkou si vzpomínám, že Aethelredův denár + nějaké zlomky byly zastoupeny v nálezu z Kelče.
Já na tohle období ale rozhodně nejsem žádná kapacita, takže diskuzi přenechám povolanějším😃
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
23. 4. 2008
Prý to nebude Anglie, ale nejspíš Francie...
Zaregistrován
15. 5. 2009
Zaregistrován
15. 5. 2009
V Künkerově aukci, která proběhla před pár dny, byl opravdu famózní soubor karolinských a dalších západních raně středověkých ražeb.
Mezi nimi byla pod pol. 2316 mince, která byla klíčem k rozluštění záhady královny Emmy. Mince burgundského krále Lothara společně s manželkou, která má v opise úplně stejný nápis jako pozdější český Emmin denár :
https://www.kuenker.de/Auktion_suche.Kuenker?qas_suche=2316
Bohužel ve stavu nic moc, na webu už jsem našel jen malý obrázek.
Ale stejně je to poprvé, co jsem viděl tuto věc v aukci.
Emma byla zřejmě druhou manželkou Boleslava II. a jejím syny měli být Jaromír a Oldřich.
Zaregistrován
15. 5. 2009
1) Denáry s (ne úplně jistým) jménem ADIVA nebo ADIVEA jsou pokud vím dva, byzantizující Cach 86, což je ražba z druhé poloviny 80.let 10.stol. a Cach 135, což je naopak mince až z druhé poloviny 90.let 10.stol. Ani jedna ovšem není tzv. edelredského typu.
2) České denáry edelredského typu jsou zcela jistě až z počátku 90.let 10.století (přestože ještě v knize Z.Petráně se píše něco jiného). Přes jejich masových výskyt v nálezech neexistuje jediný domácí ani zahraniční nález uložený před r.991, kde by byly zastoupené. Záhadou je, že napodobují nejstarší typ anglických Edelredových mincí, který se v té době již nerazil ! Vedl jsem o tom několik kuloárových debat, ale zatím neznám vysvětlení. K tomu se přidává skutečnost, že na přelomu 80. a 90.let ztratil Přemyslovský stát Krakovsko ve prospěch Měška I., takže západo-východní obchodní magistrála, ze které mělo dle koncepce historiků pramenit bohatství českých Boleslavů se tím vymkla z jejcih kontroly.
3) K Edelredovým anglickým denárům (opravdu krásné mince, všechny typy), jsem si utvořil obrázek, že to musel být opravdu mocný král, když toho tolik razil. Te´d už si tím ale nejsem až tak jistý, protože na jeho masové ražbě měla asi klíčový podíl povinnost odvádět Dánům tribut. Jestli máte toto téma někdo nastudované, můžete mě opravit nebo upřesnit.
Zaregistrován
7. 10. 2006
jv64 napsal/a:
... Bohužel ve stavu nic moc, na webu už jsem našel jen malý obrázek. ...
v té aukci se dá fotka zvětšit:
Zaregistrován
16. 2. 2008
Sakryš to je zajímavé, zase jsem o malinko chytřejší.
Zaregistrován
7. 10. 2006
pánové, přesuňme se v této diskuzi do vlákna o Boleslavech, kam jsem diskuzi výše skopíroval, díky
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.