Zaregistrován
15. 5. 2009
O kousek výš už sem dal odkaz kacuro, ale vůbec nevadí. Hezké mince, tyhle anglické, škoda, že poslední dobou podražily, alespoň v pěkných stavech. Uvidíme, jak nález nakonec zadatují, podle jedné zmínky tam byly denáry Ethelreda II. (978-1016) a Cnuta (1016-35), Vilém Dobyvatel podle mě řádil až o pár let později, beru tedy podle bitvy u Hastingsu.
Zaregistrován
14. 12. 2012
aj nevsiml sem si, omluva. O tom Vilemovi byla zminka v nekterem z tech novinovych clanku a je to priznavam jen nekriticky opsal. diky za opravu
Zaregistrován
30. 9. 2010
ta uvaha, ze to slo pod zem rovno z mincovne,
je podla mna nezmysel.
ak by to slo rovno z mincovne, bol by tam len jeden panovnik,
navyse max produkcia z poslednych 2-3 parov razidiel.
v depote su dvaja panovnici a rozptyl minci mnoho rokov.
to z mincovne nebude.
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
31. 7. 2008
Zdravím.
Snažím se určit pro kolegu denár a nedaří se mi to. Má indicii, že by se mohlo jednat o slezskou ražbu, ale nevím...
Kterým směrem se vydat?
Bohužel lepší fotky nemám😕
Předem děkuji za pomoc.
Obrázky:
Zaregistrován
30. 9. 2010
Zaregistrován
19. 1. 2008
jj.. v tomto případě jde skutečně o podobnost čistě náhodnou :-)
Zaregistrován
15. 7. 2007
Takovych razeb je vic, tezko rici, beranek bozi (Agnus Dei) je pomerne casto uzivany symbol (i kdyz na mincich zas az tak bezny neni). Osobne bych spis uvedenou razbu smeroval na Flandry ci Francii, pravdepodobne v souvislosti krizovou vypravou (snad druhou), odhadem tak prvni polovina 12. stoleti.
Netvrdim, ze Slezsko ne, ale ja bych si na nej tedy nevsadil. Kopickeho jsem ale pro jistotu prosel, nic co bych k tomuto prirovnal, mi tam nesedi. Nicmene je pravda, ze se jako motiv ukazuje, vic napr. zde (neni to vse co je v Kopickem):
http://sredniowiecze.wcn.pl/coins?q=Baranek Boży&book=wszystkie
Zkusim jeste chvili hledat, ale dochazi mi napady...
Zaregistrován
27. 12. 2009
Na první pohled otto-adelhaidský denár, na druhý pohled mi připadá spíše jako jeho napodobenina. Zajímalo by mě, jestli je známo, kde se tyto denáry napodobovaly? Mohlo by jít o nějakou "slovanštinu" nebo je to také německá oblast?
Díky za postřehy😉
Průměr 16,5mm, váha 0,96 gramu
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
19. 1. 2008
doufám, že mě povolanější (JV64) nerozcupují ... ale mám za to, že se jedná o magdeburský fenik (denár) z přelomu 10. a 11. století
Zaregistrován
15. 5. 2009
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.