Moderátoři: smith, jv64

sucky7

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2010

#21 - 19. 9. 2022, 12:30

Slavný poklad nalezený v Mir Zakah v severovýchodním Afghánistánu, vesnici ležící podél staré silnice z Ghazni v Afghánistánu do Gandhara v Pákistánu. Poklad byl ukryt ve studni více než dva tisíce let a obsahoval odhadem 550 000 mincí spolu se stovkami dalších předmětů ve stříbře a zlatě.

sucky7@seznam.cz

sucky7

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2010

#22 - 19. 9. 2022, 12:33

Osmund Bopearachchi a Frank Holt právě o tomto medailonu napsali knihu „ The Alexander Medallion, Exploring the Origins of a Unique Artefact “. Pointa je, že o pravosti této mince by nemělo být pochyb. Není to proto, že by bylo jedinečné, že by se mělo automaticky označovat jako padělek. Vybrat ho náhodou z bezpočtu pytlů mincí je pověstná jehla v kupce sena o téměř 4 tunách zlata. Poklad byl nacpaný do pytlů o hmotnosti asi 50 kg, které si našly cestu do neznámých bazarů v Péšávaru .kde byly prodány pytlem. Bopearachchi se přišel podívat na to, co nazýval „déšť mincí“, a zoufale se snažil roztřídit mince podle jejich původu, řeckých městských států, Seleukovců, Indo-řeckých, Indo-Scythian, Indo-Parthian, Kushan, ale úkol byl kolosální!

sucky7@seznam.cz

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#23 - 19. 9. 2022, 12:49

Lopez1506 napsal/a:

Oč jde,kde,kdy byla vyražena-na památku jaké události a v čem spočívá její zajímavost...i když i zde má věc z řad numismatiků své oponenty..

Obrázek vložený uživatelem

>

Alexandr Veliký, zlatý double daric, 16,75 g, 19 mm, Au 977/1000
vyražen (zřejmě) mobilní mincovnou putující s Alexandrem při jeho indickém tažení po roce 326 před Kristem
unikát, nalezen v depotu MZ II, t.č. soukromá sbírka (pákistánský soukromý sběratel žijící v Londýně?)
portrét (profil) Alexandra / neobvyklý motiv se slonem na rubní straně

jedno z vysvětlení motivu - je připomínkou bitvy u Hydaspés (326 před Kristem) v níž Alexandrova armáda zvítězila nad indickým vojskem krále Póra (které mělo válečné slony)

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#24 - 19. 9. 2022, 13:00

Vau..vše správně přátelé😉

Zaujala mne i zmínka že jde o jediné skutečné a neidelizované zpodobnění Alexandra zhotovené ještě za jeho života a uchované do dnešních čas..

Stejně tak mne překvapila i ryzost..

Zda tomu tak je,nevím...

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#25 - 19. 9. 2022, 13:12
  • Na lícní straně má bezvousá mužská hlava s vysokým reliéfem s rysy Alexandra Velikého na sobě bizarní čelenku „sloní skalp“, která symbolizovala „Dobyvatele Indie“. Na rubu je vyobrazen indický slon, výše se objevuje řecké písmeno Xi („Ξ“), jehož význam není znám, a níže je monogram složený z písmen „BA“ (standardní zkratka pro basileus , což znamená „král“). Kov vážící 16,75 gramů obsahuje 97,7 % zlata, 1,8 % stříbra a 0,4 % mědi, se stopami platiny a palladia (Holt, 47).

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#26 - 19. 9. 2022, 15:02

Inu,ponecháme starověk pohřbený v minulosti a přeskočíme i temný středověk.

Mám zde jednu otázku na kterou jsem hledal odpověd už asi před dvěma lety-no asi ne dost usilovně,páč jsem kulový našel...v noci jsem se k tomu vrátil,a zase nic...odpovědi se právě nabízejí dvě.

Dovolím si ji pro osvěžení fora nejprve spojit i s hádankou😉
Postavu zná určitě drtivá většina,je si na mincích vcelku podoben-no ale přesto..
..kdo je vymalován na obraze?

Obrázky:

Je cerstva

Uživatel

Zaregistrován
29. 11. 2020

#27 - 19. 9. 2022, 15:51

Leopold I. Vilém
Bohužel žádnou jeho mincí nedisponuji 😃 , tak jsem si dovolil odcizit jeden pěkný příklad.

Obrázky:

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#28 - 19. 9. 2022, 16:11

Je cerstva:

Palec nahoru za rychlost a přehled!

Ano jde o rakouského arcivévodu,syna Ferdinanda II a bratra F.III.-mimo jiné i olomouckého biskupa,který zastával ve své době množství úřadů
Mimo biskupské stolce byl i velmistrem Řádu a také v zastoupení španělského krále místodržícím v Habsburském Nizozemí.

V roce 1656 odjel z Nizozemska zpět do Vídně.
Proč?

Nabízí se tu dvě možnosti:

a)kvůli svému jmenování Vratislavským biskupem
nebo
b)kvůli druhé anglo-nizozemské válce z března 1656

Nebudu rozvádět proč by se mi info hodilo..ale hodilo🙂

Ví někdo prosím?

Je cerstva

Uživatel

Zaregistrován
29. 11. 2020

#29 - 19. 9. 2022, 16:57

Roku 1656 za něj přejímá otěže v Nizozemí Juan José de Austria
Myslím si že by mohlo jít o kombinaci obou faktorů Ikdyž o jeho účasti v dané válce jsem nebyl schopen najít nic podstatného.
Taktéž je možné že byl přivolán ve věci politické, pokud se nepletu byl rádcem jak F.III tak později Leopolda I.

Je cerstva

Uživatel

Zaregistrován
29. 11. 2020

#30 - 19. 9. 2022, 17:06

Taktéž pokud se nemýlím, Rakousko/Španělsko do této války příliš nezasahovalo(potažmo jeho část nizozemí) ale spíše Nizozemské provincie a Dánská unie.
(V příloze k tématu asi nejznámější nominál v oblasti - Patagon z Tournai Filipa IV.)

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.