Moderátoři: numpszi, smith

Jarči

Uživatel

Zaregistrován
22. 8. 2008

#21 - 6. 8. 2011, 21:46
zajímavé informace, mě překvapilo, že jen z dovolené jsem si dovezl bankovky ze sposty států, samozřejmě, Německo převládá, tam se liší u mne pouze podpisem, či tiskárnou, ale zaujala mne třeba 20€ z Malty, nebo 10€ z Rakouska,či Francie a samozřejmě se mi tam připletla i Španělská 5€. Je mi jasné, že kdo bydlí v Brně, tak Rakouské vidí stále a hůře třeba Německé, ale to je dáno tím, kde bydlíme. Obrázky: ...

u nas na Slovensku prevladaju portugalske 5€ (s. M), rakuske (s. N) a francuzske (s. U) 10€, z 20€ hlavne Slovinsko (s. H) a ostatnymi nominalmi je to uz bezne

Jarči

Uživatel

Zaregistrován
22. 8. 2008

#22 - 6. 8. 2011, 21:48

Koiko mam otazku, su v UNC tie bankovky a ak ano, nepredal by si mi ich, ci vymnil za ine?

Koiko Tomio

Uživatel

Zaregistrován
18. 11. 2009

#23 - 7. 8. 2011, 10:10

O UNC se nejedná, jsou oběhové, ikdyž v lepších stavech. Překvapilo mne, že Francie jsou takřka hadry 😕 asi se neumí chovat k bankovkám. /potřebovali by polymery/

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#24 - 7. 8. 2011, 11:37

Koiko - z akého zdroja máš informáciu, že tie poškodené "Francúzske" eurá obiehali, obiehajú, alebo boli dané do obehu vo Francúzsku? To znamená, že ak by si niekde v európe narazil napríklad na poškodenú Slovenskú 20€ tak by si skonštatoval, že bola poškodená na území Slovenska? Nie som si istý (nejak som sa o to moc neuaujímal) ale niekde prebehla informácia, že napríklad tie Slovenské 20€ (séria E) neboli na Slovensku vôbec dávané do obehu.

Koiko Tomio

Uživatel

Zaregistrován
18. 11. 2009

#25 - 7. 8. 2011, 11:57

Já vycházím z toho, že jsem ji získal v letovisku na Ibize. Předpokládám, že po většinu obíhala po Francii a pak ji někdo udal na Ibize. Takové pomuchlání bankovek jsem si fakt všiml jen u Francouzkého vydání /a tím nemyslím jednu bankovku/- a to mohu srovnávat. Jasně, může se stát, že ji zmuchlal obchodník v krámku, ale to pochybuji, ten bankovky hned zakládá do kasy....
Na druhou stranu - nejméně poškozené bankovky mají Němci.

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

#26 - 7. 8. 2011, 12:12

Koiko, základná otázka znie. Sú nové eurobankovky púšťané do obehu v "domovských" krajinách pod ktorú spadajú svojimi sériovými písmenami?
Alebo inak. Boli napríklad Slovenské 20€ (s. E) dávané do obehu na území Slovenska?

Koiko Tomio

Uživatel

Zaregistrován
18. 11. 2009

#27 - 7. 8. 2011, 12:32

Brett - netuším, toto jsem nikde nevyčetl......
Pokud máš nějaké informace, rád si to přečtu.Informací není nikdy dost.
Ale pokud by vydávající krajina pustila do oběhu své bankovky jinde - pak by to mělo mít důvod.
Ledaže by Slovenské € /s.E/ jak píšeš byla příspěvkem do Řecké kasy a celá serie šla přímo tam .... pokud to nebylo bezhotovostně.

Brett

Uživatel

Zaregistrován
9. 3. 2010

Koiko Tomio

Uživatel

Zaregistrován
18. 11. 2009

#29 - 7. 8. 2011, 18:46

Dík za odkaz, to mi uniklo, zaregistroval jsem jen tuto diskuzy

acme2000

Moderátor

Zaregistrován
1. 7. 2008

#30 - 8. 8. 2011, 11:54

Docela jsem si tohle vlákno se zájmem pročetl, po dlouhé době něco o €urech, co mě zaujalo🙂
O tom, že je z bankovky rozpoznatelný stát (sériové písmeno), tiskárna + arch (mikrotext na líci většinou ve hvězdě) to mám tak nějak podchyceno.
O tom, jak se přidělují písmena státu, se dá dočíst na webu (systém pospátku přidělovaných písmen abecedy k anglickým názvům států tuším), tiskárny zmiňuje WPM katalog.
Nicméně chtěl bych se zeptat - nemáte někde nějaký přehled (odbdobně jako vytváříme v jiných vláknech pro ČS bankovky), kde by bylo sumárně toto shrnuté? Tj. - nominál - písmeno státu, varianty tiskárny + počty archů, emise (dle let a podpisů)?
Asi by pak vyplynulo, které varianty jsou dostupnější a které naopak.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.