Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Brolio

Uživatel

Zaregistrován
3. 12. 2019

#231 - 3. 12. 2019, 13:03

=Wjem]
=Brolio]

Vazeny pane, uplne vse muze pri te spravne teplote doslova shoret - i kamen se roztavi a pote shori.
I zlato se pri urcite teplote (2856 C) behem urcite doby prakticky vypari:-)

Co bude v budoucnu nikdo nevi, ale az budeme schopni vyrabet umele diamanty na urovni tech prirodnich, tak budeme schopni take bez problemu zjistit pravost (stari) i tech miliardy let starych prirodnich:-)

Nemluvime ostatne o sci-fi budoucnosti, ale o pritomnosti.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#232 - 3. 12. 2019, 13:07
Předpokládám, že Broliu šlo spíše o uchování hodnoty, resp. srovnání ceny a velikosti. Tady mají brilianty navrch. V případě krize/války apod. půjde všechno dolů, ale hodnotově se dá předpokldádat, že brilianty budou mít cenu nejvyšší - pouze můj odhad :-)

Přečtěte si něco o vývoji před a během první světové války. Od roku 1892 platila v monarchii měna zlatého standardu v duální podobě se stříbrnými mincemi. Jako doplňkovými platidly byly mince z obyčejného kovu a papírová platidla. Před začátkem války byla velmi příznivá hospodářská situace a majitelé peněz svoje majetky ukládali na úroky do bank. Pouze menšina obyvatel svůj přebytečný kapitál tezaurovala v zlatých mincích, který ale nenesly žádný výnos. Okamžikem války se ale situace změnila a majitelé bankovních kont byli zatížení velkou inflací. Majitele zlatých peněz se tato inflace nedotkla.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Brolio

Uživatel

Zaregistrován
3. 12. 2019

#233 - 3. 12. 2019, 13:17
Navíc zlatu rozumí všichni, diamantům téměř nikdo.

To je castecne pravda. Pokud by jste v roce 1951 pri predchodu hranic do Rakouska prvnim vesnicanum za hranici nabidl diamant vypadajici jako sklo z prstynku z pouti a zlaty puncovany prstynek, tak by si vzdy vybrali onen prstynek.
Pokud by jste ovsem doputoval az do Vidne, tak tam by byly vase kaminky nalezite oceneny:-)
Mimochodem, dnesni padelky zlata nejsou take (bez naleziteho testu) prakticky zjistitelne. Pokud nekdo rika, ze zlato pozna pouhym okem, tak lze :-)

Charon

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
20. 3. 2019

#234 - 3. 12. 2019, 13:25
Přečtěte si něco o vývoji před a během první světové války. Od roku 1892 platila v monarchii měna zlatého standardu v duální podobě se stříbrnými mincemi. Jako doplňkovými platidly byly mince z obyčejného kovu a papírová platidla. Před začátkem války byla velmi příznivá hospodářská situace a majitelé peněz svoje majetky ukládali na úroky do bank. Pouze menšina obyvatel svůj přebytečný kapitál tezaurovala v zlatých mincích, který ale nenesly žádný výnos. Okamžikem války se ale situace změnila a majitelé bankovních kont byli zatížení velkou inflací. Majitele zlatých peněz se tato inflace nedotkla.

Asi jsem byl špatně, pochopen. Když to vezmu ad absurdum. Mám zlatou minci-známku-briliant vše ve stejné hodnotě. Bude válka a já budu odsunut např. do KT (pokud by to ještě existovalo). Předpokládám, že technika je již tak vyspělá a do KT by se šlo detekčním rámem (tady by asi zlato našli). Zbývá známka-briliant. Briliant si mohu dát pod kůži je s ním lehčí nakládání. Ale to už jsme se dostali asi úplně jinak, než jak zní název název diskuse. 😳

MEMENTO MORI ET CARPE DIEM

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#235 - 3. 12. 2019, 13:32
To je castecne pravda. Pokud by jste v roce 1951 pri predchodu hranic do Rakouska prvnim vesnicanum za hranici nabidl diamant vypadajici jako sklo z prstynku z pouti a zlaty puncovany prstynek, tak by si vzdy vybrali onen prstynek. Pokud by jste ovsem doputoval az do Vidne, tak tam by byly vase kaminky nalezite oceneny:-) Mimochodem, dnesni padelky zlata nejsou take (bez naleziteho testu) prakticky zjistitelne. Pokud nekdo rika, ze zlato pozna pouhym okem, tak lze :-)

Zde se ale debata přenesla do válečných let s hrozbou hladu.

Kamínky vám dokáže ocenit málo kdo a pokud toho bude schopen, pak využije vaší nouze. Pokud se budeme bavit o zlatu, pak např. o zlatých rakouských 10 korunách, které jsou velmi likvidní a zná je téměř každý, zároveň i jejich hodnota je ideální pro uzavírání menších obchodů. Proto se bavme o zlatu v této formě, kdy nebudete muset cestovat dalekou cestu za někým, jako u kamenů abyste se jich zbavil. Navíc tyto kamínky mají jednu velkou nevýhodu. Za kvalitní kámen byste dostal adekvátní hodnotu v penězích a pochybuji, že by vám někdo zaplatil ve stejně likvidním zboží. A s penězi se ve válečné době budete moci pouze vyfotit.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Brolio

Uživatel

Zaregistrován
3. 12. 2019

#236 - 3. 12. 2019, 13:57

Evropa1 napsal/a:

Zde se ale debata přenesla do válečných let s hrozbou hladu.

Kamínky vám dokáže ocenit málo kdo a pokud toho bude schopen, pak využije vaší nouze. Pokud se budeme bavit o zlatu, pak např. o zlatých rakouských 10 korunách, které jsou velmi likvidní a zná je téměř každý, zároveň i jejich hodnota je ideální pro uzavírání menších obchodů. Proto se bavme o zlatu v této formě, kdy nebudete muset cestovat dalekou cestu za někým, jako u kamenů abyste se jich zbavil. Navíc tyto kamínky mají jednu velkou nevýhodu. Za kvalitní kámen byste dostal adekvátní hodnotu v penězích a pochybuji, že by vám někdo zaplatil ve stejně likvidním zboží. A s penězi se ve válečné době budete moci pouze vyfotit.

Ja prece nezpochybnuju, ze je zlato mnohem likvidnejsi (mnohem snaze prodejne) nez brilianty:-) Problem zlata je ovsem ten, ze je velice tezke a zjistitelne i tim nejlevnejsim detektorem kovu.
A o valecne dobe evidentne nevite vubec nic, napriklad v Rusku v dobe hladomoru jste mohl v urcite fazi vymenit zlaty prsten za pulku chleba, ale pokud sam kupec uz nemel co do huby, tak se vam na nejake zlato doslova vykaslal. To same dobyte Nemecko 1945 - tam lide nabizeli sperky ci hodinky (zeny sve panenstvi) za konzervu sovetskych slanecku pro sve deti.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#237 - 3. 12. 2019, 14:09
Evropa1 napsal/a: ...

Předně bych si vyprosil abyste nedělal závěry, zda něco vím, či nevím-neznáte mě.

S dalším popisem zcela souhlasím a je mí znám, ale pokud bude situace tak katastrofální, pak nebudou platit žádné alternativní hodnoty.

Tuto polemiku již beru za uzavřenou, dále již nechci v tomto duchu pokračovat.

Wjem

Moderátor

Zaregistrován
20. 7. 2010

#238 - 3. 12. 2019, 18:30

Evropa 1:
Souhlas, rakouské zlaté 10 K jsou, myslím, opravdu optimální varianta uchování hodnoty za časů dobrých a zejména těch zlých. Navíc se mi na toho císaře pána moc dobře kouká, páč jsem monarchista. Já sám jich už hezkých pár mám a zvažuji, že do nich převedu část dalšího majetku, který mám zatím tezaurovány ve filatelistických a uměleckých sbírkách.

Jejich výhoda je i v tom, že se takřka nedají padělat (kdo je zná a má, tak rozhodně okamžitě pozná případný váhový rozdíl), na rozdíl třeba od zlatých svitků, které pokud jsou "nadopované" wolframem, tak člověk prakticky nemá šanci padělek poznat...

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#239 - 3. 12. 2019, 18:50

Neméně důležitou pravdou je i skutečnost, že se při troše štěstí nechají tyto mince kupovat "pouze" za cenu kovu. Pak máme alespoň částečnou sběratelskou minci za cenu kovu a pokud bude i tato ražba splňovat nároky na zachovalost, pak si lidé Vašeho názoru nemohou víc co přát.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#240 - 3. 12. 2019, 19:34

Mám obavu že jste svou diskuzí jejich cenu právě zvedli 😃 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.