Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 15:40

no mě se zdál ten oltář a ten opis takovej moc jednoduchej ne moc propracovanej

Ba naopak, řekl bych že ten oltář je zajímavý. Sesbíral jsem několik těchto antoniniánů právě podle typů oltářů (dle výzdoby, plamenů,...). Pěkná mince.

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 15:59

Četl jsem o "barbarech" dost. Tyto mince mají hodnotu především v nálezech (depotech)! Z aukce už nezjistíme provenienci, bohužel. Jen krátce: po roce 410 dochází k akutnímu nedostatku kovů, do oběhu se vrací tezaurované mince Galliena, Claudia II., Constantinovců, Valenta... téměř vždy s oštípaným okrajem na velikost AE4 a menší, a mezi nimi "barbaři". Je tak otázka, zda jsou z 5. století (někteří ano) či třeba ze 3.století (někteří ano). Objevují se mosazní barbaři z přemincovaných sesterciů Postuma. Takže téma je to rozsáhlé.
Literatura: Hill, Barbarous Radiates, 1949 (částečně zastaralé)
zajímavý web: http://www.romancoins.info/Celtic3.html

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 17:09

Četl jsem o "barbarech" dost. Tyto mince mají hodnotu především v nálezech (depotech)! Z aukce už nezjistíme provenienci, bohužel. Jen krátce: po roce 410 dochází k akutnímu nedostatku kovů, do oběhu se vrací tezaurované mince Galliena, Claudia II., Constantinovců, Valenta... téměř vždy s oštípaným okrajem na velikost AE4 a menší, a mezi nimi "barbaři". Je tak otázka, zda jsou z 5. století (někteří ano) či třeba ze 3.století (někteří ano). Objevují se mosazní barbaři z přemincovaných sesterciů Postuma. Takže téma je to rozsáhlé. Literatura: Hill, Barbarous Radiates, 1949 (částečně zastaralé) zajímavý web: http://www.romancoins.info/Celtic3.html

tie barbarske razby na motivy republikanskych denarov su fakt nadherne

jacisin76@yahoo.com

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 19:22

Chtěl jsem se taky pochlubit, ale nedostanu se ke svým sbírkám. Barbarů, limesfals, subaeratů a soudobých falz mám pár desítek, tak snad časem. Za to sem dám jeden super špek. Mým snem je denár Clodia Albina, vzbouřence v Africe proti Neronovi v dubnu 68 n.l. - minulý týden jsem objevil tento subaeratus (prodáno za 4660 CHF vč. poplatků!):

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován:
19. 6. 2012

Vytvořeno:
19. 5. 2013, 19:56

Jotapiaus: Asi jste měl na mysli spíš Clodia Macera, správce severní Afriky v Neronově době. Clodius Albinus byl sice také vzbouřenec, ale proti Septimiu Severovi a cca. 120 let později.
Podle wikipedie je Macerových denárů známých jen 85. Teď už jen vyhrát ve sportce. :-)

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
23. 5. 2013, 00:30

Samozřejmě jsem myslel Clodia Makra. Asi jsem byl zhulenej nebo jinak nepříčetnej. 😕 Portrétní denár- to je tak 650.000 až 1.000.000Kč, se lví hlavou taktéž - ty se mi líbí oba.
Albina mám asi 3 denáry (Lugduum, Řím) - 1x krásný ale sakra drahý (navíc neuvedený v RIC, ale tuším, že je to spíš chyba editorů) - a pak otřelejší sestercius za kterého jsem dal pěkný denár Scrobonia Libo, takže si ho cením na cca 1800. No jednou ho sem dám ať mi ho oceníte 😆

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
23. 5. 2013, 00:33

oprava: Lugdunum (děcka mi urvala v komplu klávesu "n" - mimo jiné)😁 ... a už se budu chlubit až zase v chlubírně, tak se zde omlouvám.

Profilový obrázek
Lopez1506

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2012

Vytvořeno:
6. 3. 2018, 09:06

No,není až tak potřeba vyhrát ve sportce.
Záleží do jaké míry u tak vzácných ražeb sběratel akceptuje jejich zachovalost...
Tento portrétní šel vloni v listopadu u Raucha za 3.000+%.
Ostatně jen tak pro zajímavost se za hodinku draží v Dusseldorfu další..
Tentokrát s hlavou Romy s volačkou 40.000.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2018, 10:13

No nevim. Mit tolik penez na takovou kvalitu, tak radsi chvilku pockam a koupim lepsiho. Radsi bych ty penize dal do nejakeho krasneho "beznejsiho" denaru v cenovych relacich denaru Caliguly, Marciany a pod. Ale kdyz asi clovek ma vse, co chce a tohle mu chybi a i na nej si musi pujcit, tak chapu.

No jedna mince, co mit nebudu. Pravdepodobne🙂
(nahoda je blbec, jednou uz jsem v konvolutu za par korun nasel spek, ale proti tomuhle prece jen o rad beznejsi🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.