Zaregistrován
6. 7. 2009
Citace z knihy Dějiny Byzance, Academia 1992:
"Konstantinos , v pořadí už sedmý císař tohoto jména, vešel do dějin s přívlastkem Porfyrogennetos, tj. v purpuru zrozený. Tento přívlastek vyjadřoval nový prvek v chápání dynamické posloupnosti a legitimity, jenž se vytvořil v době makedonské dynastie. Za řádné potomky a eventuální dědice a nástupce vládnoucího císaře byly uznány jeho děti, které se narodily v zvláštní "purpurové" komnatě císařského paláce a byly později předepsanou ceremonií představeny v hippodromu konstantinopolskému lidu reprezentovanému démy. A přestože tedy titul porfyrogennetos náležel všem takto narozeným potomkům panujících členů dynastie, stal se trvalou součástí jména právě syna Leona VI., protože jeho narození a později uznání jeho legitimnosti bylo zdrojem tolika potíží a předmětem tak hlubokých sporů."
Zaregistrován
29. 3. 2015
Tenzor: Když si člověk pročitá dejiny Byzance, tak zjistní, že těch čísařů, zrozených v purpuru zase tolik nebylo. Stejně jako za císařského Říma dynastická posloupnost v první linii nebyla až tak běžná. Máme tady usurpace, jmenování císařů vojskem, císaře kteří nastoupili na trůn a již meli děti (které nebyly porfyrogennetos) apod.
Jinak zde je odkaz na ten článek o tom stříhání mincí Konstanse II. http://www.jstor.org/stable/42679935?seq=1#page_scan_tab_contents
The workmen probably struck a number of these impressions on large plates of metal, and the single coins were then separated by shears into the quaint octagonal or triangular forms
Zaregistrován
12. 1. 2010
Kucera: zajimave, takze vlastne propaganda, dekuju
Grammatikos: myslim ze ti "legitimni" porad mirne prevazovali, ale nechci se hadat🙂
Zaregistrován
4. 9. 2012
Ahoj,
tenzor: legitimních sice bylo víc, ale jak píše Grammatikos, ne zas tolik jich bylo narozených už za vlády jejich otce. Převedeno na Řím - třebas Caracalla, Titus s Domitianem a mnoho dalších byli legitimní následníci, ale ne v byzantském smyslu "v purpuru zrození" (vlastně první snad dokonce až Konstantinovi synové, nejsem si jist Commodem?)
Naopak v Byzanci spousta "v purpuru zrozených" nemusela posléze vládnout. Píše o tom i Anna Komnena, dcera císaře Alexeia (1081-1118), sama v purpuru zrozená, v dost zajímavé knize Paměti byzantské princezny. http://www.databazeknih.cz/knihy/pameti-byzantske-princezny-122295
Jinak díky všem za obohacující doplnění tématu ;-)
Knihu Dějiny Byzance začínám právě číst, tak jsem rád, že je tu známá.
Zaregistrován
17. 9. 2009
Zdravim Vas páni Byzancia je pre mna velká neznáma a napriek tomu sa ku mne nejako dostali tieto dve mince, velmi rad by som Vas poprosil o priblizne urcenie, pripadne ocenenie. Dakujem za Vasu pomoc a vedomosti.
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
17. 9. 2009
Môj odhad je nasledovný
Alexius III - 1195 - 1203 mincovna netusim
Isaac II 1185-1195 mincovna netusim
Zaregistrován
29. 3. 2015
Sám jsem v byzantských mincích zatím zelenáč a co se týče určování miskovitých follisů, tak dle mého názoru jde o jednu z nejtěžších disciplín v numismatice. Protože zpravidla nebývá dochován text, určuje se to zpravidla podle znaků postav, což je zas komplikováno miskovitým tvarem a často různým finálním obrazem ražby. Pokusím se nicméně také o identifikaci, ale bez záruky.
První mince, podle ražby postav je dle mého názoru mince z doby po roce 1204, kdy se trochu změnila stylizace postav. Po srovnání s katalogem bych to tipl na SEAR 2061 Theodore I Comnenus-Lascaris. Nikajské císařství. Odpovídá styl postavy, opasek sestávající z 6ti polí a další detaily. Mince není v nejhorším stavu. Cenu si moc netroufám odhadnout, ale mince nepatří k nejběžnějším. Tipl bych, že cena by byla určitě 300 Kč+. Ale fakt bez záruky.
Druhá mince je v o dost horším stavu, tudíž i identifikace je složitější. Podle stylu tváře postavy bych to tipl na Manuela Comnena. SEAR 1963. jeho mince patří k nejběžnějším a s přihlédnutím ke kvallitě bych cenu tipl kolem stovky.
Asi bych počkal co na to martinvangelis.🙂
Jinak kdyby měly jít do světa, hlavně ta první, tak bych určitě učinil nabídku.🙂
Zaregistrován
4. 9. 2012
Ahoj,
zatímco jsem projížděl follisy a nemohl první nikam přiřadit (i když jsem pátral podobně jako Grammatikos a Alexia III. vyloučil), tak Grammatikos se vyjádřil dřív :-) A musím říct, že obdivuhodně! Já hledal už i v bulharských imitacích, ale ten sear 2061 bude správně! Dobře ty :-)
U druhého bych to teda spíš viděl na Isaka II. Sear 2003 protože panovník svírá v ruce ne globus, ale nějakou tu ruličku (vlastně teď tepr hledám, co to je:-) https://en.wikipedia.org/wiki/Akakia
S cenami asi souhlas, i když u Theodora si taky netroufám moc hádat, jsem ještě větší zelenáč :-) Bral bych ho také, ale jsem ten třetí vzadu :-)
Zaregistrován
17. 9. 2009
Páni veľmi pekne Vám ďakujem, ak pojdu mince do sveta urcite Vám napíšem.
Zaregistrován
29. 3. 2015
Tak po bližší prohlídce souhlas. Ten druhý je Izák II. Ono se v těch typech postav dá celkem po čase vyznat. Já když viděl toho Theodora, hned mě napadlo, že ten typ opasku jsem viděl někde u Michaela VIII Palaiologa, ale určitě ne u Komnenovců a dalších císařů do roku 1204.🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.