Zaregistrován
10. 3. 2009
Sorry, odoslal som a teraz čítam, len pár príspevkov vyššie o tom istom 😃
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 1. 2013
Pridám jedného Fer.I, kupoval som ho ako 1565 ale skorej by som typoval poslednú päťku na otočenú dvojku,za každý názor ďakujem a ešte dávam 2x obol.
Obrázky:
Zaregistrován
21. 12. 2008
Trošku oživím túto tému.
Dostalo sa mi do ruky celkom pekné dobové falzum asi Ferdinandovho denáru.
Hlavne sa mi páči, že je vidieť zbytok postriebrenia.
To zuzi: tak isto si myslím, že to je 2jka, príde mi ako tá čo sa používa na denároch Rudolfa II. "Z".
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
je videt zbytek pokoveni, nikoliv postribreni (tedy pokud nemas misto oci rentgenky a nedelas analyzu pohledem). sice to na stribro vypada, ale bez analyzy je to otazka. jinak slusne.
Zaregistrován
21. 12. 2008
Oliver: takže to čo sa dávalo na falzá týchto mincí nebolo striebro? V tomto sa nevyznám vôbec a viem že ty na niečom takomto pracuješ, tak len preto sa pýtam.
Zaregistrován
23. 11. 2010
MisoPN napsal/a:
...
Dostalo sa mi do ruky celkom pekné dobové falzum asi Ferdinandovho denáru.
...
Skôr si myslím, že je to pokus napodobniť denár Rudolfa II. Vedie ma k tomu ten "enigmovaný" kruhopis na averze. Na 12. hodine nad štítom je podľa môjho názoru prehodené proadie RUD na DUR - ktoré sa na origináloch nachádza v tomto priestore ... poradie druhý "II", ktoré sa nachádza na origináloch za abreviatúrou mena (RUD.II.) sa zrkadlovite - čo je evidentne problém rezača - prenieslo z pozície 1-hodina na 10 hodinu ...
Na reverze sa mi zdá zhruba medzi 3-5 hodinou, akoby sa tam pokúšal vytvoriť letopočet 1602 - "6OZ" - na origináloch je však letopočet na 6-hodine, ale celkovo tým letopočtom si nie som istý
Teda mi z toho vychádza, že sa pokúšal napodobniť nový typ denára, ktorý sa razil práve od roku 1602 - Unger 812 (C3-161, H-1060).
Unger 811.a (H-1059) nemá na reverze O, preto sa prikláňam k tomu určeniu vyššie.
Zaregistrován
21. 12. 2008
Comes, ďakujem za obšírnu odpoveď. Takže na koniec sa jedná o dobové falzum denára Rudolfa II..
Je to moje prvé dobové falzum, tak aj keď viem, že to nie je nijaká veľká vzácnosť mám z neho radosť.
Zaregistrován
23. 11. 2010
Je to minca, síce falošná, ale má svoju výpovednú hodnotu, hoci vo väčšine prípadov ju nevieme využiť, lebo "emitent" je neznámy. Pokiaľ niečo nepovedia nálezové okolnosti, tak nevieme v podstate nič. Dôležité je vedieť s akým úmyslom bolo falzum vyhotovené. Či to bola len "limitka" na jednorázové obohatenia sa jednotlivca, ale skôr vždy menšej skupiny, alebo či vznikla v rámci obchodného, alebo mocenského konfliktu - už sme tu na fóre písali, ako počas vojny medzi Jánom Zápoľským a Ferdinandom obe strany razili bezcenné mince pod značkou súpera ...
Ak o falze nevieme nič, tak si myslím, že je treba v prvom rade zistiť, ktorú mincu sa snažilo napodobniť, čo nám ukáže aspoň obdobie, kedy to falzum vzniklo, resp. aspoň najstaršiu hranicu, kedy sa tak mohlo stať ... a tak môžme naň pozerať v širších súvislostiach ... ale vo väčšine prípadov toho nezistíme veľa ...
Niektoré sú kúzelné a jeden ma dokonca pred časom aj rozosmial, taký bol ucaptošený :-)
Zaregistrován
23. 5. 2014
Dobrý deň, náhodou som objavil toto fórum a som tu novo registrovaný. Chcel by som Vás poprosiť o Váš názor na túto mincu, prepokladám Ferdinanda I., je na nej vyrazený rok 1538. Jedná sa o pravú mincu alebo falzifikát? Našiel som ju náhodou pri upratovaní starých vecí v starkinom dome. Ďakujem Vám za pomoc
Obrázky:
Zaregistrován
21. 12. 2008
Malo by sa jednať o denár Ferdinanda II., a letopočet bude 1638. Čo sa týka pravosti, tak ja si myslím že minca je pravá a nejedná sa o dobové falzum.
To comes: Zaujímavé, netušil som že počas vojny medzi Zápolským a Ferdinandom si robili takto napriek😃.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.