Zaregistrován
10. 3. 2009
Článok vo Folia archaelogica VI (1954) sa odvoláva na iný článok
Huszár Lajos : János király denárai, Numizmatikai Közlöny 50-51 (1951—52.). 44.
https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/Numizmatika_Kozlony_1951-52/
(bohužiaľ platená služba a neviem či to má zmysel predplatiť)
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
Skúste porovnať. A nehľadajte rozdiely, ale spoločné znaky.
Obrázky:
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
1. 8. 2010
Zaregistrován
23. 11. 2010
Fidzi, gratulujem k zriedkavému typu (príspevok č. 257) - ja sám ho stále nemám :-) Vlákno sledujem, len zväčša akosi nemám, čo by som dodal - každý deň nie je nedeľa, niekedy môže trvať aj roky, kým človek pocíti, že má znova čo povedať :-)
Zaregistrován
10. 3. 2009
Obe tu zverejnené mince sú podľa mňa vyrobené z kovu s veľmi malým obsahom striebra. Povrchová "strieborná" vrstvička kovu je už pravdepodobne preč. Podľa mňa sa jedná o dobové falzá, ale vyrobené "profesionálnou" falšovateľskou dielňou, ktorá existovala v období bojov o trón medzi Ferdinandom I. a Jánom Zápoľským. Je vidieť skutočne profesionálne razidlo bez chýb, kde opis je puncovaný, erb a obraz madony sú perfekne vypracované.
Normálne by tieto dve mince nešlo nikdy spojiť, ale ako správne určil Dula77, boli pre výrobu razidiel použité rovnaké punce písmena "A" a písmena "R", ktorý je ako sa zdá v brušku písmena "R" vyštrbený.
Z toho, že táto dielňa razila mince Ferdinanda I. a rovnako aj Jána Zápoľského sa dá usudzovať, že nepatrila k "neoficiálnym" peňazokozeckým dielňam týchto dvoch rivalov, ktoré mali podkopať stabilitu finančného systému, ale bola to dielňa, ktorá si chránila len svoje záujmy a razila mince toho kto bol práve pri moci.
Čo je, ale najzávažnejším záverom porovnania týchto dvoch mincí - značka R-A a pravdepodobne aj ostatné neidentifikovateľné značky nepatrili žiadne oficiálnej mincovni v Uhorsku, ale pravdepodobne ich vymysleli v práve tejto peňazokazeckej dielni.
Čo vy na to?
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
1. 8. 2010
ja by som to radšej priradil Košiciam, teda tú značku R-A, to by bolo zaujímavejšie.😎
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
1. 8. 2010
Možno by sa to dalo priradiť trebárs poľnej mincovni, pre účely vojska. Vyfasovali punce a razili si ako sa im dalo. Na tom mojom je vidieť absencia H, F, nahradené sú A a E
Obrázky:
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
10. 3. 2009
Musím priznať, že ten Ferdinand ma stál hodne peňazí, pretože som sa namotal na to, že ho Huszár ani Unger nepozná. V roku 1527 totiž v košickej mincovni razili len mince Ferdinanda I. s letopočtom nad štítom a nie v opise. To až o rok neskôr v roku 1528.
To ma vedie k domnienke, že tieto razby vznikali na hradoch pri Košiciach, kde znak C-ľalia veľmi dobre poznali. Dostal som typ na Gemer a Zemplín, kde sa na hradoch Boldogkői vár, ktorý patril rodu Drugeth a Csorbakő vára, ktorý patril rodu Bebek, boli veľmi dobre vybavené peňazokazecké dielne.
Chápem, že R-A ako Rožňava / Rozsnyó znie viacej sexy, alebo dokonca Košice, ale buďme realisti.
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
Len hlúpy panovník by platil svojich vojakov menejhodnotnými mincami. Skôr či neskôr na to prídu a nie je nič horšie ako nespokojné či dokonca vzbúrené vojsko.
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
Ďakujem. Som rád, že to tu ožilo aj menami, ktoré to tu pred rokmi vytvárali a hodne som sa z ich príspevkov naučil.😉
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.