Zaregistrován
16. 2. 2008
Kucera napsal/a:
jeden bezny denar ktery ma urcite kazdy, ...
Jo jasně, já jich mám pytel a požívám je jako zarážku aby se mi nezabouchly dveře😉
Zaregistrován
7. 10. 2006
:D také asi nejsem "každý" ... nicméně denárek je nádherný, radost pohledět ...
Zaregistrován
12. 1. 2010
Já nemám Oldřicha žádného, ale kdyby byl k mání nějaký za cenu, kdy by ho mohl mít každý, tak určitě beru😉
Zaregistrován
6. 7. 2009
jezusmaria nic jsem tim nemyslel, jenom ze to neni zadna raritka 😳 😉
Zaregistrován
21. 11. 2011
Nemohu si pomoci, ale ja na te druhe fotce vidim Houmra Simpsna🙂
Zaregistrován
15. 5. 2009
Hezký, a mezi Oldřichy nepatří k nejběžnějším. I když se jich teď odkudsi pár vyrojilo.
A je to taková záhadná ražba, ne přímo tento základní typ se jménem Oldřicha na obou stranách, ale celá ta skupina se stejným obrazem na rubu i líci, ale různými opisy. Některé mají v opise proslulé "REGNET IN PRAGA SCTA", další jsou Oldřich / Břetislav, jiné dokonce s CVRIM, další mají zkomoleniny Jaromíra. Vše z hradeckého nálezu, tak snad už konečně letos vyjde.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Asi budu za nevzdělance, ale proč je tam to SCTA? Má to být SANCTA? Je to z toho důvodu, že bylo v Praze biskupství?
Zaregistrován
15. 5. 2009
Sancta to určitě je. Ale na otázku jsou jen hypotetické odpovědi. Není k dispozici žádné "doprovodné" vysvětlení v písemných pramenech. Je jen ten nápis na dvou typech mincí. Něco o tom snad psali badatelé, když se poprvé tyto denáry objevily, nejspíš J.Hásková a J.Šůla.
S biskupstvím ta proklamace souvisí, ale pravděpodobně s vyšším stupněm, metropolí. Mince s tímto nápisem byly raženy někdy cca 1010-1012 a Praha v té době byla "pouhým" biskupstvím, snaha o vlastní církevní metropoli byla ještě dlouho neúspěšná. Přitom kořeny těchto snah jsou spojovány již s osobou sv.Vojtěcha. Ovšem r.1000 bylo nad jeho hrobem na arcidiecézi povýšeno císařem Otou III. Hnězdno a Boleslav Chrabrý tak pro Polsko získal to, co si Přemyslovci marně nárokovali pro Prahu. V r. 1012 byla konstalace taková, že Přemyslovci, Jaromír i Oldřich bojovali v 15let trvajícím válečném konfliktu na straně nového císaře Jindřicha II. proti Polákům. Snad v tom okamžiku spatřovali příležitost svůj nárok touto formou prezentovat.
Další pokus pak podnikl až r.1039 Břetislav přenesením Vojtěchových ostatků z Hnězdna do Prahy.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Jeden s hezkymi parametry🙂
Oldrich, denar Cach 288
1.00g, 20mm
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.