Stříbro, je stříbro, to ti bude za vhodných podmínek černat nebo měnit barvu ať je to proof nebo BK.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Já patřím k té menšině. Tak jsem dosbírával, ale jen bk a pak teprve proof za nákupku. Zpětně jsem za to nechtěl dávat takové pálky, radši jsem rozšířil sběratelské zaměření o medaile.
A protože na to nemám buňky a trpělivost a poznat na této minci (viz citace), že se jedná o falzum, budu sběratelská menšina 🙂
Estetika je a z principu bude vždy subjektivní záležitost. Mně se hodně českých PM líbí a je to jeden z důvodů, proč je sbírám. Výrazně více se mi ale líbí PROOF - kontrast lesk/mat ploch. Nádhera. Proto sbírám proof. Ale to si každý musí rozhodnout sám dle svého vnímání a citu. Nic proti radám, ale nakonec si to každý zvážit musí sám.
Jiná věc je politika ČNB. Ta je objektivně nepříjemná. b.k. 5000 a PROOF 15000 je prostě z logiky věci a) moc a b) obráceně. Holt obchod je obchod... :-(
S počtem vyražených mincí od ČNB je to jasné. Kolik mincí si lidé objednají tolik jí ČNB vyrazí. A s cenou v budoucnosti bude záležet na na ceně zlata a zájmu sběratelů, ale že cena zákonitě spadne to samozřejmé není a nikdo to neví.
Málo která zlatá mince z ČNB za posledních 20let se dá nyní koupit levněji než v době emise.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.